Dispens från budplikt (Handuk – Reinhold Polska)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Handuk Consulting Limited undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier i den planerade emissionen i Reinhold Polska AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Reinhold Polska AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Handuk Consulting Limited högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Handuk Consulting Limited.

Om Handuk Consulting Limited sedermera förvärvar ytterligare aktier i Reinhold Polska AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 15 april 2011 en framställning från Advokatfirman DLA Nordic som ombud för Handuk Consulting Limited (”Handuk”). Framställningen rör dispens från budplikt för Handuk i samband med förvärv av aktier i en nyemission i Reinhold Polska AB.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Handuk Consulting Limited (”Handuk”) är ett bolag som är registrerat i Cypern med registreringsnummer 155912 (the Cypriot register of companies). Handuk ägs i lika delar av Alterco Spólka Akcyjna (”Alterco”), ett polskt aktiebolag noterat på Warsawabörsen (Gie?da Papieròw Warto?ciowych), och Irlandzka Grupa Inwestycjny Sp. z o.o. (”IGI”), tillika ett polskt aktiebolag. Vare sig Alterco, IGI eller Handuk äger några aktier i Reinhold Polska AB, organisationsnummer 556706-3713 (”Bolaget”).

Bolaget är ett svenskt publikt aktiebolag. I Bolaget finns totalt 7.000.000 aktier, av vilka 900.000 är av serie A och 6.100.000 är av serie B. Aktier av serie A har 10 röster och aktier av serie B har 1 röst. I övrigt har aktierna lika rätt. Bolagets aktier av serie B är noterade på Main List på Warszawabörsen, vilket är en reglerad marknad. Aktierna av serie A är inte noterade.

Bolagets verksamhet består av investeringar i fastigheter och exploatering av fastighetsobjekt i Polen. Den senaste finanskrisen har påverkat Bolaget bl.a. genom pressade fastighetspriser och ökad svårighet att erhålla bankfinansiering. Under våren 2010 ingick Bolaget genom ett av sina dotterbolag ett avtal om utveckling av en större fastighet. Motparten har valt att avbryta samarbetet vilket inneburit att Bolaget har gått miste om förväntade intäkter. Detta fick negativa effekter på Bolagets likviditetssituation och resultat. Bolaget gjorde ett negativt resultat för år 2010 vilket till stor del påverkades av att det var nödvändigt att göra nedskrivningar av tillgångar. Den polska fastighetsmarknaden håller på att återhämta sig men en kvardröjande effekt är svårigheter att identifiera och erhålla finansiering till nya projekt. Utöver att Bolaget har ett behov av att stärka sin likviditet har Bolaget därför även ett behov av nya projekt för att säkra en långsiktig lönsamhet.

Under en period har försök gjorts att finna långsiktiga lösningar på Bolagets ekonomiska situation och för att trygga en långsiktig ekonomisk utveckling i Bolaget. Bolaget har bl.a. tidigare offentliggjort ett investeringsavtal involverande flera parter, däribland Alterco, men enligt ett pressmeddelande från Bolaget den 1 april 2011 har detta investeringsavtal förfallit.

Bolaget och Handuk avser att ingå avtal om att Handuk ska tillföra Bolaget tillgångar i form av fastigheter och fastighetsprojekt i Polen, mot att Handuk får teckna nya aktier av serie B i Bolaget. Dessa tillgångar kommer att innehas av tre dotterbolag till Handuk vilka avses tillskjutas Bolaget som betalning för nyemitterade aktier i en apportemission. Genom förvärvet skulle Bolaget indirekt tillföras dels färdigprojekterade fastigheter med ett positivt kassaflöde, dels fastigheter under projektering. Förvärvet skulle medföra att Bolaget får en förstärkt likviditet men skulle även tillföra nya projekt som kan utvecklas och avyttras efter förädling, vilket skulle ge Bolaget ökad möjlighet till långsiktig lönsamhet. Värdet på de tre bolagen uppgår i transaktionen till EUR 16.714.793,10 och emissionskursen avses uppgå till EUR 0,9871 per aktie.

Som en integrerad del av transaktionen avses Handuk även tillföra Bolaget ett fjärde bolag, vilket bolag innehar en fordran mot ett av de övriga bolagen som Bolaget avser att förvärva. Transaktionen avses ske genom en apportemission till samma emissionskurs. Värdet på bolaget i transaktionen är EUR 4.454.560, vilket motsvarar fordringens belopp. Genom att fordringen på ett av de förvärvade bolagen på detta sätt övertas av Bolaget, ökar koncernens möjlighet att erhålla extern finansiering från banker eller andra kreditinstitut genom att Bolaget ges möjlighet att t.ex. efterställa fordringen eller tillskjuta den till sitt nya dotterbolag. Detta kommer att möjliggöra att stärka koncernens finansiella ställning och soliditet.

Efter nyemissionen kommer Handuk att inneha 21.446.224 B-aktier i Bolaget, motsvarande en röstandel om högst 58,68 procent. Därigenom uppkommer budplikt för Handuk.

Emissionen till Handuk avses beslutas på en bolagsstämma i Bolaget. Avsikten är att i kallelsen till bolagsstämman, för det fall dispens medges, redogöra för meddelad dispens samt för den kapital- respektive röstandel som Handuk kommer att få efter nyemissionen.

Till samma bolagsstämma som ska ta ställning till nyemissionen till Handuk avses även lämnas förslag om en kvittningsemission riktad till Reinhold Group BV (”RGBV”) den för närvarande röstmässigt största ägaren i Bolaget, varigenom RGBV, till samma teckningskurs som gäller för emissionen till Handuk, ska få teckna nya aktier av serie B och erlägga betalning genom kvittning av en fordran mot Bolaget. För det fall den till RGBV riktade nyemissionen genomförs helt eller delvis skulle Handuks aktieinnehav därigenom komma att reduceras till att motsvara ca 54,5 procent av rösterna. Handuk kan emellertid inte förfoga över i vad mån denna emission genomförs.

I framställan till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden medger Handuk dispens från den budplikt som kan uppkomma när Handuk tecknar aktier i den riktade emissionen och att dispensen inte förenas med villkor.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. De svenska bestämmelserna om budplikt gäller enligt 3 kap. 1 § andra stycket LUA vid förvärv av aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

I det nu aktuella fallet kommer Handuk genom deltagande i den planerade emissionen uppnå ett aktieinnehav i Reinhold Polska AB som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Handuk är därmed enligt 3 kap. 1 § första stycket 2 LUA skyldigt att inom fyra veckor lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget (budplikt).

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet uppkommit till följd av en emission av aktier som utgör vederlag vid köp av bolag (se prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden har också i flera fall beviljat dispens från budplikt som uppkommit till följd av en emission av aktier som utgör vederlag vid köp av bolag eller annan egendom. Se bl.a. AMN 2008:34.

Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna (se prop. 2005/06:140 s. 117).

Av framställningen framgår att de aktier som ska emitteras ska utgöra vederlag vid köp av bolag. Enligt Aktiemarknadsnämndens mening föreligger förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- respektive röstandel som Handuk kommer att få genom att förvärva de emitterade aktierna. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.