Dispens från budplikt (Svenska Capital Oil)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Blankbank Investment Ltd., Nellston Holdings Ltd., Norchamo Ltd., TCT Holding AB samt Forest Walkway AB (tillsammans kallade ”Aktieägarna”) undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om de tecknar aktier i den planerade apportemissionen i Svenska Capital Oil AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Svenska Capital Oil AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Aktieägarna högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Blankbank Investment Ltd., Nellston Holdings Ltd., Norchamo Ltd., TCT Holding AB, Forest Walkway AB eller Misen Enterprises AB.

Om Aktieägarna sedermera förvärvar ytterligare aktier i Svenska Capital Oil AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 27 maj 2011 en framställning från Baker & McKenzie Advokatbyrå KB på uppdrag av Blankbank Investment Ltd., Nellston Holdings Ltd., Norchamo Ltd., TCT Holding AB samt Forest Walkway AB. Framställningen rör dispens från budplikt i samband med förvärv av aktier i en apportemission i Svenska Capital Oil AB (556526-3968).

Framställning

I framställningen anförs följande.

Blankbank Investment Ltd., Nellston Holdings Ltd., Norchamo Ltd., TCT Holding AB samt Forest Walkway AB (tillsammans kallade ”Aktieägarna”) äger tillsammans samtliga aktier i Misen Enterprises AB (556809-6233) (”Misen”).

Svenska Capital Oil bedriver olje- och gasexploatering i Ukraina. Bolaget har endast en aktieserie med en röst per aktie. Bolagets verksamhet påbörjades år 2005 och bolagets aktier är noterade på NASDAQ OMX First North.

Trots stora insatser har ett av bolaget tidigare kontrollerat oljeutvinningsområde i Ukraina inte visat sig lönsamt och produktionen inom detta geografiska område har därför lagts ner. Bolagets verksamhet finansierades initialt genom eget kapital och aktieägartillskott. Under år 2010 genomfördes en riktad emission till Misen uppgående till cirka 1.950.000 kronor, genom vilken bolagets aktiekapital ökades med cirka 950.000 kronor medan resterande belopp tillfördes överkursfonden.

Bolagets kvarvarande likvida medel täcker bolagets kostnader fram till årsskiftet 2011/12. Därefter kan verksamheten endast fortsätta under förutsättning att aktieägarna tillskjuter medel och verksamhet med vinstförmåga tillförs bolaget.

Av denna anledning avser bolagets styrelse att besluta om en riktad nyemission varigenom bolaget tillförs värden i form av aktier i Misen, vilket preliminärt har värderats till minst cirka 160 milj. kr. Aktieägarna har förklarat sig villiga att mot aktier i Svenska Capital Oil överlåta samtliga aktier i Misen till bolaget.

Misen är huvudägare i Svenska Capital Oil och innehar 48.000.000 aktier motsvarande 21,71 procent. Efter emissionen kommer Aktieägarna att tillsammans kontrollera omkring 90 procent av Svenska Capital Oils aktier och röster. Misens nuvarande innehav i Bolaget kommer inför stämman eller omgående därefter att kvittningsvis utskiftas ut till Aktieägarna. Då Misens innehav efter emissionen, för det fall utskiftning inte skett dessförinnan, kommer att vara obetydligt skulle detta förhållande inte strida mot aktiebolagslagens regler om förvärv och innehav av egna aktier.

Misen är idag ägare av det Ukrainska bolaget Carpatygaz som tillsammans med Misen kontrollerar 50,1 procent av ett joint venture i Ukraina med gas och oljeutvinning som verksamhet. Resterande andelar kontrolleras av Ukrainska staten.

Genom angivna åtaganden och införlivandet av Misen som dotterbolag förbättras Svenska Capital Oils intjäningsförmåga väsentligt och intäkterna beräknas därmed kunna uppgå till betydande belopp. Skulle emissionen inte kunna genomföras kommer kapitalet vara förbrukat vid utgången av innevarande år.

Aktieägarna har avtalat om att under en begränsad tid samverka i för bolaget väsentliga frågor för att säkerställa värde och spridning av bolagets aktier. Mot bakgrund av detta avtal kan Aktieägarna vara att ses som närstående enligt punkten II.1 i NBKs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställer Aktieägarna att nämnden medger dispens från den budplikt som uppkommer om Aktieägarnas aktieinnehav efter deltagande i den beskrivna emissionen kommer att överstiga tre tiondelar av aktierna och rösterna i Svenska Capital Oil.

Överväganden

Näringslivets Börskommittés regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Reglerna ska tillämpas bl.a. vid uppköpserbjudanden avseende aktier som handlas på First North.

Av punkten III.1 i NBK-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på First North.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på First North eller någon av de andra aktuella handelsplattformarna i sådan omfattning att kontroll – minst 30 procent av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i NBK-reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i NBK-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission.

Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I det nu aktuella fallet ska Svenska Capital Oil förvärva samtliga aktier i Misen från Aktieägarna och betala med nyemitterade aktier. Enligt Aktiemarknadsnämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- respektive röstandel som Aktieägarna kommer att få genom att förvärva de emitterade aktierna. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.