Dispens från budplikt (Vostok Nafta)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Vostok Komi (Cyprus) Limited undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma om bolaget med företrädesrätt tecknar aktier i den planerade emissionen i Clean Tech East Holding AB.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under i framställningen angivna förutsättningar, Vostok Komi (Cyprus) Limited undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma om bolaget i den planerade emissionen i Clean Tech East Holding AB dels med företrädesrätt tecknar aktier, dels infriar emissionsgarantin, på villkor att

  1. aktieägarna i kallelsen till bolagsstämman i Clean Tech East Holding AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Vostok Komi (Cyprus) Limited skulle kunna få genom att teckna aktier med företrädesrätt och infria garantiåtagandet, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från de aktier som innehas och på stämman företräds av Vostok Komi (Cyprus) Limited.

Dispensen innefattar även aktier som kan komma att förvärvas inom ramen för den i framställningen beskrivna sammanläggningen av aktier.

Om Vostok Komi (Cyprus) Limited sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 22 september 2011 en framställning från Vostok Komi (Cyprus) Limited. Framställningen rör dispens från budplikt i samband med förvärv av aktier i en nyemission med företrädesrätt samt infriande av en emissionsgaranti.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Vostok Nafta Investment Ltd äger genom det helägda dotterbolaget Vostok Komi (Cyprus) Limited (’Vostok Nafta”) 406.156.995 aktier i Clean Tech East Holding AB (”CTEH” eller ”bolaget”), ett bolag verksamt inom miljöbränslen vars aktier är upptagna till handel på AktieTorget, motsvarande 44,33 procent av aktier och röster. Vostok Nafta beviljades med stöd av Aktiemarknadsnämndens uttalande AMN 2010:18 av den 21 april 2010 undantag från budplikt i samband med en företrädesemission våren 2010. Till följd av den företrädesemissionen, med efterföljande utnyttjande av teckningsoptioner, kom Vostok Naftas innehav att öka från 31,29 procent till 46,36 procent. Därefter har Vostok Naftas ägarandel minskat till 44,33 procent efter en riktad nyemission till annan under slutet av våren 2011. Av Aktiemarknadsnämndens beslut framgår att budplikt inträder om Vostok Nafta ytterligare ökar sin röstandel i CTEH.

CTEHs styrelse överväger att föreslå en företrädesemission, varigenom varje befintlig aktie i CTEH medför rätt att förvärva ytterligare 10 nya aktier till en teckningskurs om 0,01 kr per aktie, (”Företrädesemissionen’’). Teckningskurs och antal aktier är indikativa och kan komma att ändras.

I samband med beredningen av Företrädesemissionen har CTEHs styrelse efterfrågat möjlighet för Vostok Nafta att i egenskap av huvudägare förbinda sig att teckna sin andel av emitterade aktier med företrädesrätt samt att därutöver, för det fall emissionen inte fulltecknas, teckna sådana aktier som annars inte tecknats med stöd av företrädesrätt eller utan företrädesrätt. Vostok Nafta överväger möjligheten att avge sådan garantiförbindelse om maximalt 69 milj kr. Vid fullt infriande av ett sådant garantiåtagande skulle Vostok Nafta i Företrädesemissionen kunna komma att väsentligt öka sin andel i bolaget till som mest 93,5 procent, t.ex. enligt något av följande scenarion:

  1. Om endast Vostok Nafta deltar i Företrädesemissionen, och därmed måste infria hela sitt garantiåtagande, kommer Vostok Naftas ägarandel därigenom uppgå till 93,5 procent.

  2. Om Företrädesemissionen är fulltecknad med stöd av Vostok Naftas garantiåtagande kommer Vostok Naftas ägarandel därigenom uppgå till 72,5 procent.

En förutsättning för Vostok Naftas garantiåtagande är (i) att åtagandet endast omfattar sådana aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive Vostok Nafta, erbjudits teckna aktier med primär eller subsidiär företrädesrätt och därefter samtliga aktieägare, exklusive Vostok Nafta, och allmänheten erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt, (ii) att bolaget tydligt informerar aktieägarna om garantiåtagandets möjliga utspädningseffekter enligt ovan samt (iii) att förutsättningar för dispens från budplikt i övrigt föreligger.

Styrelsen i CTEH överväger vidare att, i samband med förslaget om Företrädesemissionen, föreslå CTEHs aktieägare en sammanläggning av CTEHs aktier så att 1.000 befintliga aktier läggs samman till 1 ny aktie (1:1.000). I praktiken kommer sammanläggningen att genomföras direkt efter det att Företrädesemissionen genomförts. Som en del av beredningen av den övervägda sammanläggningen har Vostok Nafta tillfrågats av CTEHs styrelse om Vostok Nafta är villigt att ställa upp som så kallad utjämningsgarant, vilket innebär att Vostok Nafta kommer att skjuta till aktier, kostnadsfritt, till sådana aktieägare i CTEH som inte har ett nuvarande antal aktier som är jämnt delbart med 1.000. Vostok Nafta ställer sig positiva till detta. Vidare kan CTEH, beroende på Företrädesemissionens utfall, komma att behöva emittera ett mindre antal aktier (maximalt 999 aktier) i syfte att jämna ut det totala antalet aktier i CTEH så att det är jämnt delbart med 1.000, vilket är en förutsättning för det praktiska genomförandet av sammanläggningen. Härvid kommer CTEHs styrelse, i enlighet med gällande praxis på marknaden, föreslå att en riktad emission görs av maximalt 999 aktier till Vostok Nafta (”Sammanläggningsemissionen”) innan sammanläggningen genomförs.

Resultatet av sammanläggningsförfarandet, inklusive Sammanläggningsemissionen, blir att Vostok Naftas innehav initialt kan komma att öka med ytterligare maximalt 999 aktier, utöver det antal aktier som Vostok Nafta tecknar i Företrädesemissionen. Därefter kommer Vostok Naftas innehav sannolikt minskas till följd av den så kallade utjämningsgarantin. Det kan dock teoretiskt bli så att Vostok Nafta inte behöver lämna ut några utjämningsaktier till någon annan aktieägare i CTEH om alla aktieägare har ett innehav som är jämnt delbart med 1.000. Sammanfattningsvis kan således Vostok Naftas innehav komma att öka med maximalt 999 aktier (före sammanläggningen). Detta motsvarar, vid en fulltecknad Företrädesemission, en ökning av Vostok Naftas ägarandel som i sammanhanget bör kunna anses försumbar i ett aktiemarknadsperspektiv (totala antalet aktier efter fulltecknad Företrädesemission beräknas uppgå till 10.077.706.496 stycken).

Den nu föreslagna Företrädesemissionen kommer att ha avgörande betydelse för CTEHs möjlighet att ta tillvara de värden som finns i Bolaget Såsom kommunicerats till marknaden under det gångna året har prisutvecklingen för träråvara samt prisutveckling på pelletsmarknaden i sig medfört att bolagets anläggningar för pelletstillverkning i Ystad och i Liepaja i Lettland inte kan drivas med lönsamhet under överskådlig tid. Styrelsen har därför efter en strategisk översyn under sommaren beslutat att flytta pelletsanläggningarna till Arkhangelsk i nordvästra Ryssland. Företrädesemissionen avser möjliggöra denna flytt.

En försäljning av delar av Vostok Naftas innehav såväl inför som efter Företrädesemissionen skulle i det läget ha ett starkt negativt signalvärde på marknaden och dessutom i sig påverka prissättningen av CTEHs aktie avsevärt, då likviditeten i aktien är begränsad. Eventuella begränsningar i Vostok Naftas ägarandelar kan också komma att få negativa konsekvenser för CTEH, då en lyckad finansiering av nödvändiga fortsatta investeringar är beroende av att nuvarande aktieägare, inkl. Vostok Nafta, kvarstår som starka ägare med handlingsfrihet att vidta nödvändiga finansieringsåtgärder.

Med hänsyn till det ovan anförda ansöker Vostok Nafta om dispens från budplikt i samband med de eventuella ökningar i ägande som kan följa av Vostok Naftas garanti av Företrädesemissionen samt genom Sammanläggningsemissionen.

Överväganden

NBKs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Reglerna ska tillämpas bl.a. vid uppköpserbjudanden avseende aktier som handlas på AktieTorget.

Av punkten III.1 i NBK-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i NBK-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger.

Vostok Nafta innehar idag, med stöd av en dispens från Aktiemarknadsnämnden (AMN 2010:18), aktier som representerar drygt 44 procent av rösterna i CTEH. Vostok Nafta kan inte öka sin röstandel genom förvärv av aktier i CTEH utan att ådra sig budplikt. Frågan är nu om Vostok Nafta ska beviljas dispens från den budplikt som kan uppkomma om Vostok Nafta utnyttjar sin företrädesrätt att teckna aktier i den planerade nyemissionen i CTEH och infriar sitt garantiåtagande.

AMN beviljar enligt fast praxis dispens från den budplikt som kan uppkomma på grund av att en aktieägare utnyttjar sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Det gäller även om aktieägaren tidigare beviljats dispens. Detsamma gäller infriandet av ett garantiåtagande i en sådan emission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, och allmänheten erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

På grund av det anförda ska i det nu aktuella fallet ansökan om dispens från budplikt för deltagande i företrädesemissionen och infriande av emissionsgarantin bifallas. Dispensen ska också innefatta de aktier som enligt vad som beskrivs i framställningen kan komma att förvärvas inom ramen för den planerade sammanläggningen av aktier.