Närståendetransaktioner (Initiativuttalande)

Inledning

Inom ramen för självregleringen på aktiemarknaden utfärdade Stockholms Fondbörs år 1991 en rekommendation som behandlade vissa utköp av rörelse eller aktier från aktiemarknadsbolag. Rekommendationen upphävdes den 1 mars 2001 samtidigt som dess materiella innehåll togs in i en bilaga till Stockholmsbörsens noteringsavtal. Efter vissa kompletteringar finns regleringen numera i punkten 4.1 i NASDAQ OMX Stockholms Regelverk för emittenter. Motsvarande bestämmelser finns i punkten 4.3.7 i NGMs regler för bolag vars aktier är upptagna till handel på NGM Equity.

NASDAQ OMX Stockholm AB har nu beslutat att stryka punkten 4.1 i emittentreglerna. Enligt börsen ligger denna typ av bolagsstyrningsfrågor närmare Aktiemarknadsnämndens än börsens mandat. Ändringen träder i kraft den 1 februari 2012. NGM avser att under våren 2012 på motsvarande sätt stryka punkten 4.3.7.

Aktiemarknadsnämnden har mot bakgrund av ovanstående beslutat att göra följande uttalande.

Vissa transaktioner mellan bolag och befattningshavare eller större ägare i bolaget

Om ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller är föremål för handel på handelsplattformarna NASDAQ OMX First North, Nordic MTF eller AktieTorget, eller ett dotterföretag till ett sådant aktiebolag, beslutar att

  • överlåta aktier eller andelar i ett dotterföretag,

  • överlåta rörelse eller andra tillgångar,

  • förvärva aktier eller andelar i ett annat företag, eller

  • förvärva rörelse eller andra tillgångar,

till respektive från en befattningshavare eller en stor aktieägare i bolaget, föreligger en risk för intressekonflikter. God sed på aktiemarknaden kräver därför – om överlåtelsen respektive förvärvet inte är av oväsentlig betydelse för bolaget – att följande beslutsordning iakttas.

  • Överlåtelsen respektive förvärvet ska underställas bolagsstämman i bolaget eller, om transaktionen genomförs i ett dotterföretag, i moderbolaget för godkännande.

  • Till underlag för bolagsstämmans beslut ska styrelsen inhämta ett värderingsutlåtande från oberoende expertis.

  • Styrelsen ska upprätta en redogörelse för den föreslagna överlåtelsen respektive det föreslagna förvärvet.

  • Värderingsutlåtandet och redogörelsen ska finnas på bolagets eller, om transaktionen genomförs i ett dotterföretag, på moderbolagets webbplats i god tid före den bolagsstämman som ska besluta i frågan. Av kallelsen till bolagsstämman ska framgå att handlingarna finns på webbplatsen.

  • Vid bolagsstämmans beslut om godkännande av överlåtelsen respektive förvärvet ska aktier som innehas av befattningshavaren respektive ägaren inte beaktas.

Med befattningshavare avses samma personkrets som i 16 kap. aktiebolagslagen (2005:551), ABL, samt den som nyligen tillhört den personkretsen.

Med stor aktieägare avses en aktieägare i bolaget eller, om transaktionen genomförs i ett dotterföretag, i moderbolaget, som innehar minst tio procent av aktierna eller rösterna i bolaget. Med ägare ska, om ägaren är en fysisk person, jämställas make eller sambo, den som står under ägarens vårdnad och en juridisk person över vilken ägaren, ensam eller tillsammans med make, sambo eller den som står under ägarens vårdnad har ett bestämmande inflytande. Med ägare ska, om ägaren är en juridisk person, jämställas dotterföretag.

Huruvida en överlåtelse respektive ett förvärv ska anses vara av icke oväsentlig betydelse ska bedömas utifrån dess påverkan på ställning och resultat i det bolag (inkl. dotterföretag) vars aktier är föremål för handel på den aktuella marknadsplatsen.

Något krav på mer än ett värderingsutlåtande uppställs inte. Det hindrar inte att det kan finnas fall där det kan vara lämpligt att inhämta flera värderingsutlåtanden. Oavsett om ett eller flera utlåtanden inhämtas är det väsentligt att den expertis som anlitas för ändamålet intar en oberoende och självständig ställning.

Som värderingsutlåtande ska även anses en ”fairness opinion”, dvs. ett utlåtande om skäligheten, från finansiell utgångspunkt, för aktieägarna av överlåtelsen eller förvärvet.

Styrelsens redogörelse ska innehålla den finansiella och övriga information som är av väsentlig betydelse för aktieägarnas möjlighet att bilda sig en självständig uppfattning om värdet av föremålet för överlåtelsen eller förvärvet och om transaktionens betydelse för bolaget.

Värderingsutlåtandet och redogörelsen ska finnas på bolagets eller, om transaktionen genomförs i ett dotterföretag, på moderbolaget webbplats i god tid före den bolagsstämman som ska besluta i frågan. Det innebär ifråga om bolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad minst tre veckor före stämman och ifråga om bolag vars aktier handlas på handelsplattformarna NASDAQ OMX First North, Nordic MTF eller AktieTorget minst två veckor före stämman.

Bolagsstämmans beslut fattas med enkel majoritet, om inte annat följer av bolagsordningen.

Detta uttalande ska inte tillämpas på transaktioner som omfattas av 16 kap. ABL.