Fråga om dispens från budplikt (Josab)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Tom Askinger undantag från den budplikt som kan uppkomma om denne tecknar sin andel av aktierna i nyemissionen i Josab International AB.

Aktiemarknadsnämnden medger inte Tom Askinger undantag från den budplikt som kan uppkomma om denne, utöver sin företrädesandel, tecknar aktier i nyemissionen i Josab International AB.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 21 februari 2012 en framställning från Bergh & Co Advokatbyrå AB som ombud för Tom Askinger (600903-0195). Framställningen rör dispens från budplikt i samband med teckning av aktier i en nyemission.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Josab International AB (”Josab”) är noterat på NGM Nordic MTF. Josab har ett aktiekapital om 7.085.400 kr fördelat på 70.854.000 aktier. Tomas Askinger äger idag 20.966.700 aktier i Josab vilket motsvarar 29,59 procent av kapitalet och rösterna.

Josabs verksamhet är att utveckla, tillverka och sälja hållbara kemikaliefria vattenreningslösningar till den internationella marknaden för miljövänlig vattenrening.

Josab har under en längre tid uppvisat negativt rörelseresultat och en väldigt svag omsättning. Josab är därför i akut behov av kapital för att kunna fortsätta verksamheten och finansiera investeringar. Styrelsen bedömer att anskaffning av kapital erfordras för att säkra driften i minst 12 månader. Styrelsen planerar därför att inom kort besluta om en företrädesemission baserat på ett bemyndigande som styrelsen erhöll av årsstämman den 3 maj 2011. Vid full teckning beräknas emissionen tillföra Josab ca 8,5 MSEK.

För det fall samtliga aktier inte tecknas med stöd av företrädesrätt ska styrelsen, inom ramen för emissionens högsta belopp, besluta om tilldelning av återstående aktier. Tilldelning ska ske till dem som anmält sig för teckning av aktier utan stöd av företrädesrätt och i första hand till bolagets aktieägare. Vid överteckning ska tilldelning ske i förhållande till antal innehavda aktier per avstämningsdagen och, om detta inte är möjligt, genom lottning.

I andra hand ska tilldelning ske till annan som anmält intresse att få teckna aktier i emissionen och vid överteckning i förhållande till det antal aktier som respektive intressent anmält att få teckna och, om detta inte är möjligt, genom lottning.

För att säkerställa att erforderligt kapital tillförs Josab har Tomas Askinger, som är bolagets största aktieägare, meddelat styrelsen att han avser att teckna sin andel i emissionen. Tomas Askinger är nämligen av uppfattningen att den planerade emissionen ligger i aktieägarkollektivets intresse och ser mycket positivt på Josabs fortsatta utveckling och lönsamhet.

Tomas Askinger har också meddelat styrelsen i Josab att han, i syfte att säkerställa att Josab tillförs emissionslikviden om 8,5 MSEK, kan komma att anmäla intresse om att få teckna aktier utöver sin företrädesrättsandel för det fall att företrädesemissionen inte tecknas i sin helhet.

Lämplig teckningskurs utreds fortfarande, varför antalet aktier som kan komma att utges ännu inte kan anges. Antalet aktier som ska utges kommer dock att rymmas inom gränserna för antalet aktier i bolagsordningen.

Under förutsättning att styrelsen beslutar om företrädesemissionen och Tomas Askinger tecknar aktier kommer Tomas Askinger att öka sitt aktieägande i Josab och därmed passera 30 procent av kapitalet och rösterna i Josab. Tomas Askinger önskar dock inte förvärva samtliga aktier i Josab.

Vid extra bolagsstämman den 2 februari 2012 hade Tomas Askinger 83,96 procent av kapitalet och rösterna på stämman. Styrningen eller det bestämmande inflytandet över Josabs förvaltning kommer därför inte att ändras med anledning av att Tomas Askinger förvärvar ytterligare aktier i den planerade emissionen.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden mot bakgrund av vad som anförs i framställningen ovan medger:

  1. undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma för Tomas Askinger i samband med att Tomas Askinger tecknar sin företrädesrättsandel i emissionen samt att dispens beviljas utan skyldighet för Tomas Askinger att vid senare tillfälle avyttra tecknade aktier i Josab;

  2. undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma för Tomas Askinger i samband med att Tomas Askinger tecknar aktier utöver sin företrädesrättsandel samt att dispens beviljas utan skyldighet för Tomas Askinger att vid senare tillfälle avyttra tecknade aktier i Josab.

Överväganden

Näringslivets Börskommittés regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2009-10-05) ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i NBK-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på NGM Nordic MTF.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på NGM Nordic MTF i sådan omfattning att kontroll – minst 30 procent av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i NBK-reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i NBK-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En sådan omständighet är att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från den budplikt som kan uppkomma på grund av att en aktieägare utnyttjar sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission.

På grund av det anförda ska dispens beviljas såvitt avser Tom Askinger tecknande av sin andel i emissionen.

Vad gäller Tom Askingers tecknande av ytterligare aktier i emissionen, för det fall den inte fulltecknas, ställer sig saken annorlunda. Askingers beredskap att teckna ytterligare aktier kan visserligen liknas vid det slags emissionsgarantier för vilka nämnden vid flera tillfällen meddelat dispens från budplikt. En förutsättning för de dispensbesluten har emellertid som regel varit att aktieägarna vid bolagsstämman och i enlighet med av nämnden fastställda kriterier godkänner garantiarrangemanget. I det nu aktuella fallet skulle aktieägarna inte ges någon sådan möjlighet att ta ställning till Askingers aktieteckning. Dispens ska därför, i den delen, inte beviljas.