Dispens från budplikt (A-Com)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Arvid Svensson Invest AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget till fullo tecknar sin andel i den planerade aktieemissionen i A-Com AB, men emissionen inte blir fulltecknad och Arvid Svensson Invests röstandel i A-Com AB till följd härav kommer att uppgå till eller överstiga tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Arvid Svensson Invest AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget infriar sin emissionsgaranti i den planerade emissionen av aktier i A-Com AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i A-Com AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Arvid Svensson Invest AB högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att

  2. bolagsstämmans beslut om emissionen på i framställningen beskrivna villkor biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Arvid Svensson Invest AB.

Aktiemarknadsnämnden medger också, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Arvid Svensson Invest AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget till fullo tecknar sin andel i den planerade konvertibelemissionen i A-Com AB, men emissionen inte blir fulltecknad och Arvid Svensson Invests röstandel i A-Com AB till följd härav efter en konvertering till aktier kommer att uppgå till eller överstiga tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget eller, om ett sådant innehav uppnåtts redan genom förvärv av aktier i aktieemissionen, ytterligare ökar sin röstandel.

Aktiemarknadsnämnden medger slutligen, under i framställningen angivna förutsättningar, Arvid Svensson Invest AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget infriar sin emissionsgaranti i den planerade emissionen av konvertibler i A-Com AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i A-Com AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Arvid Svensson Invest AB högst kan få genom att förvärva konvertiblerna i fråga och konvertera dessa till aktier, samt att

  2. bolagsstämmans beslut om emissionen på i framställningen beskrivna villkor biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Arvid Svensson Invest AB.

Om Arvid Svensson Invest AB genom ovan nämnda förfaranden uppnår en röstandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet i A-Com och därefter på annat sätt förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 27 februari 2012, från Advokatfirman Lindahl som ombud för Arvid Svensson Invest AB (556655-6170), en framställning om undantag från budplikt i samband med en emission av aktier och konvertibler i A-Com AB.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

A-Com AB är ett svenskt aktiemarknadsbolag noterat på NASDAQ OMX Stockholm. A-Com bedriver, genom dotterbolag, verksamhet främst inom marknadskommunikation och varumärkespositionering, samt inom systematisering av affärsprocesser, behovsanalyser och kundsegmentering.

Det totala antalet aktier i A-Com uppgår till 99.235.723. Bolagets största aktieägare är Arvid Svensson Invest AB (”ABAS”) som innehar 22.505.763 aktier och röster motsvarande cirka 22,7 procent av totalt antal aktier och röster i bolaget. De nio därpå följande aktieägarna kontrollerar tillsammans totalt cirka 33,6 procent av antalet aktier och röster i bolaget. Återstående aktier ägs av cirka 2.750 aktieägare.

För närvarande uppvisar A-Coms räkenskaper upp ett negativt eget kapital. Följaktligen finns ett behov av att omgående stärka bolagets finansiella ställning för att åtgärda den uppkomna situationen. A-Coms styrelse avser att föreslå ett antal åtgärder att beslutas av en extra bolagsstämma som planeras hållas omkring den 30 mars 2012, vilka syftar till att stärka balansräkningen och bolagets kassa. För det första avser styrelsen föreslå en minskning, utan indragning av aktier, av aktiekapitalet med cirka 51,6 MSEK för förlusttäckning, vilket kommer minska aktiernas kvotvärde från 0,53 kronor till 0,01 kronor och aktiekapitalet från 52.594.933,19 kronor till 992.357,23 kronor. För det andra avser styrelsen föreslå en nyemission av aktier med företrädesrätt för aktieägarna. Aktieemissionen föreslås omfatta totalt cirka 39,7 MSEK, genom emission av cirka 79,4 miljoner nya aktier, där fem befintliga aktier ger rätt att teckna fyra nya aktier till en teckningskurs om 50 öre per aktie. Slutligen avser styrelsen föreslå en emission av konvertibler med företrädesrätt för aktieägarna. Konvertibelemissionen föreslås omfatta totalt cirka 15,4 MSEK, genom emission av cirka 24,8 miljoner konvertibler där fyra befintliga aktier (utan beaktande av aktieemissionen) ger rätt att teckna en ny konvertibel, med ett nominellt belopp, teckningskurs och konverteringskurs om 62 öre per konvertibel. Detta innebär att antalet aktier i bolaget vid full konvertering kan öka med högst cirka 24,8 miljoner aktier.

I samband med beredningen av aktieemissionen och konvertibelemissionen har A-Coms styrelse erhållit teckningsförbindelse respektive emissionsgaranti från ABAS, där ABAS i egenskap av huvudägare förbundit sig att utan ersättning teckna sin andel av emitterade aktier respektive konvertibler samt att därutöver, för det fall emissionerna inte fulltecknas, teckna sådana aktier respektive konvertibler som inte tecknats av andra med stöd av företrädesrätt eller utan företrädesrätt.

För det fall ingen annan tecknar aktier i aktieemissionen kommer detta innebära att ABAS, vid uppfyllande av sitt åtagande om emissionsgaranti, genom aktieemissionen kan komma att öka sin andel av kapital och röster till cirka 57,0 procent. Vidare, om ingen annan än ABAS tecknar konvertibler i konvertibelemissionen, skulle ABAS sammanlagda andel av kapital och röster i bolaget vid full konvertering kunna öka ytterligare, till totalt cirka 62,3 procent. Härvid kan dock tilläggas att bolaget erhållit indikationer från en ägare som kontrollerar cirka 9,9 procent av andelen kapital och röster att denne avser att i vart fall teckna sin andel av aktier respektive konvertibler i de båda emissionerna, varvid ABAS maximala andel av antal aktier och röster skulle bli i motsvarande mån mindre.

Om ABAS förvärvar aktier i aktieemissionen på sätt som beskrivits ovan i enlighet med sitt teckningsåtagande respektive sin emissionsgaranti kan budplikt uppkomma. För det fall sådan budplikt inte uppkommer genom aktieemissionen, eller om ABAS förvisso passerar budpliktströskeln men erhåller en dispens från budplikten som är villkorad av att budplikt uppkommer vid ytterligare ökning av ABAS röstandel, riskerar budplikt uppkomma vid eventuell konvertering av konvertibler som tecknats i konvertibelemissionen under ABAS teckningsåtagande och emissionsgaranti. Hur stor ökningen i förekommande fall blir beror på i vilken utsträckning andra aktieägare väljer att inte utnyttja sin företrädesrätt i de respektive emissionerna. Enligt villkoren för aktieemissionen och konvertibelemissionen kommer det stå samtliga aktieägare fritt att genom teckning av aktier respektive konvertibler såväl med som utan företrädesrätt begränsa, eller helt undvika en ökning av ABAS röstandel i A-Com.

En förutsättning för ABAS emissionsgaranti är att åtagandet endast omfattar sådana aktier respektive konvertibler som blir över sedan först aktieägarna, inklusive ABAS, erbjudits teckna aktier respektive konvertibler med företrädesrätt och därefter samtliga aktieägare, exklusive ABAS, och allmänheten erbjudits att teckna återstående aktier respektive konvertibler utan företrädesrätt. Bolaget kommer också tydligt informera aktieägarna om de möjliga utspädningseffekterna av ABAS teckning under ABAS åtaganden inför den stämma som ska behandla emissionsbesluten och att förutsättningarna för dispens från budplikt i övrigt föreligger.

De planerade emissionerna kommer att ha avgörande betydelse för A-Coms möjlighet att ta tillvara de värden som finns i bolaget. Genom de ovan beskrivna åtgärderna avser styrelsen i A-Com att åtgärda de finansiella svårigheter Bolaget befinner sig i.

Med hänvisning till vad som anförts hemställer ABAS att Aktiemarknadsnämnden beviljar dispens från

  1. den budplikt som eventuellt uppkommer genom att ABAS utnyttjar sin företrädesrätt i aktieemissionen, samt genom att ABAS utnyttjar sin företrädesrätt i konvertibelemissionen och därefter påkallar konvertering av sålunda tecknade konvertibler, och

  2. den budplikt som eventuellt uppkommer genom att ABAS infriar sin emissionsgaranti att teckna aktier som inte tecknas med eller utan företrädesrätt, samt genom att ABAS infriar sin garanti att teckna konvertibler som inte tecknas med eller utan företrädesrätt och därefter påkallar konvertering av sålunda tecknade konvertibler.

Det hemställs vidare att eventuella villkor som uppställs för dispens ska avse endast den budplikt som annars skulle uppkomma enligt punkt 2 ovan.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag bl.a. anförts att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden beviljar också enligt fast praxis dispens från den budplikt som kan uppkomma på grund av att en aktieägare utnyttjar sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Detsamma gäller infriandet av ett garantiåtagande av det slag som nu är aktuellt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

Det nu aktuella fallet innefattar också en konvertibelemission där ABAS, på motsvarande sätt som i aktieemissionen dels ska teckna sin andel av de emitterade konvertiblerna, dels garantera konvertibelemissionen. Enligt nämndens mening finns inte skäl att se annorlunda på frågan om dispens från den budplikt som skulle kunna uppkomma om ABAS sedermera konverterar sålunda förvärvade konvertibler och därigenom passerar gränsen för budplikt eller, om denna gräns passerats redan genom förvärv av aktier i aktieemissionen, ytterligare ökar sin röstandel (jfr AMN 2010:18).

På grund av det anförda ska ABAS ansökan om dispens från budplikt för deltagande i företrädesemissionerna och infriande av emissionsgarantierna med efterföljande konvertering av konvertibler beviljas.