Dispens från budplikt (Eldorado Gold – Kopy Goldfields)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Eldorado Gold Corporation undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma om bolaget tecknar sin andel av aktierna i den planerade nyemissionen i Kopy Goldfields AB.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under i framställningen angivna förutsättningar, Eldorado Gold Corporation undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma om bolaget, utöver sin företrädesandel, tecknar aktier i nyemissionen i Kopy Goldfields AB på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Kopy Goldfields AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Eldorado Gold Corporation skulle kunna få genom att teckna aktier utöver sin företrädesandel, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från de aktier som innehas och på stämman företräds av Eldorado Gold Corporation.

Om Eldorado Gold Corporation sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 17 april 2012 en framställning från Kjell Carlsson på uppdrag av Eldorado Gold Corporation. Framställningen rör dispens från budplikt i samband med teckning av aktier i en nyemission.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Kopy Goldfields AB, org nr 556723-6335, (”Kopy”) är ett bolag som är noterat på First North. Kopy bedriver prospektering av guldfyndigheter, vilket är en kapitalkrävande verksamhet utan egentliga intäkter förrän påvisade förekomster avyttras eller exploateras genom kommersiell gruvdrift. Bolaget har sedan starten kapitaliserats genom riktade och publika nyemissioner.

Under senhösten 2011 tillkom det kanadensiska gruvbolaget Eldorado Gold Corporation (”Eldorado”) som större ägare i Kopy, genom att teckna aktier i två riktade nyemissioner. Eldorado äger i dag 29 % av röster och kapital i Kopy.

Kopy står nu inför behov av ytterligare kapital uppgående till ca 25 miljoner kronor, ett belopp som bedöms nödvändigt för Bolagets verksamhet i samband med förädlingsarbeten och analyser under sommaren. Därför planeras en nyemission att genomföras under maj–juni 2012. Eldorado har meddelat att man avser att teckna sin andel i emissionen och har härutöver uttryckt intresse av att teckna hälften av de nyemitterade aktier som eventuellt återstår efter teckning av övriga befintliga aktieägare och allmänheten.

Bolagets aktiekapital uppgår i dag till 54.930.476,45 kronor fördelat på 9.327.193 aktier med samma röstvärde och rätt till kapital.

Kallelse till årsstämma har gjorts den 30 mars 2012. Styrelsen har till dagordningen fogat följande ärenden för stämmans godkännande:

  1. Minskning av aktiekapitalet till 32.430.476,45 kronor med bibehållet antal aktier, varvid nytt kvotvärde uppgår till ca 3,48 kronor.

  2. Genomförande av nyemission av högst 6.995.395 aktier till en kurs om 3,80 kronor/aktie, där fyra innehavda aktier ger rätt till tecknande av tre nya, och där tilldelning utöver teckningsrätter i första hand kommer att ske till befintliga aktieägare och därefter till allmänheten. Emissionsbeloppet uppgår 26,6 miljoner kronor vid full teckning.

Härutöver avser styrelsen att informera stämman om Eldorados högsta teoretiska ägarandel efter nyemissionen, dvs. i ett utfall då övriga aktieägare och allmänheten väljer att helt avstå från att delta. Denna situation kan uppdelas i två steg:

  • Om Eldorado tecknar i kraft av sina teckningsrätter, och ingen övrig teckning sker, kommer Eldorado efter emissionen att äga 41,6 %.

  • Om Eldorado tecknar i kraft av sina teckningsrätter, och hälften av samtliga övriga erbjudna aktier i emissionen, kommer Eldorado efter emissionen att inneha högst 52,1 % av aktier och kapital i Kopy.

Oavsett om Eldorado kommer att teckna utöver sina teckningsrätter föreligger, om nyemissionen inte fulltecknas, stor sannolikhet att Eldorados ägarandel kommer att överstiga 30 %, varvid budplikt inträder.

I framställningen hemställs att Aktiemarknadsnämnden beviljar dispens från den budplikt som kan uppkomma till följd av att Eldorado tecknar aktier i nyemissionen.

Överväganden

Näringslivets Börskommittés regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2009-10-05) ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i NBK-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på NASDAQ OMX First North.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på NASDAQ OMX First North i sådan omfattning att kontroll – minst 30 procent av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i NBK-reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i NBK-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En sådan omständighet är att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation.

Eldorado Gold Corporation har uttryckt intresse av att, utöver sin företrädesandel i emissionen, teckna hälften av de aktier som eventuellt återstår efter teckning av övriga aktieägare och allmänheten. Detta kan liknas vid det slags emissionsgarantier för vilka nämnden vid flera tillfällen meddelat dispens från budplikt. Dispens kan beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

På grund av det anförda ska i det nu aktuella fallet ansökan om dispens från budplikt bifallas.