Tolkning av takeover-reglerna (Kinnevik – Metro)

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 3 maj 2012 en framställning från Hannes Snellman Attorneys Ltd på uppdrag av Investment AB Kinnevik (”Kinnevik”). Framställningen rör tolkning av NASDAQ OMX Stockholms takeover-regler.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Kinnevik har genom sitt helägda dotterbolag Kinnevik Media Holding AB den 6 februari 2012 lämnat ett offentligt erbjudande att förvärva samtliga aktier och teckningsoptioner (i form av depåbevis) i Metro International S.A. (”Metro”) för ett visst vederlag (”Erbjudandet”). Erbjudandet avslutades, efter förlängning, den 4 april 2012. I det pressmeddelande som lämnades om det slutliga utfallet i Erbjudandet den 10 april redovisade Kinnevik att dess innehav i Metro uppgick till 95 procent av aktierna, motsvarande 94 procent av rösterna, och 98 procent av teckningsoptionerna.

I pressmeddelandet nämndes även tillämpliga regler om tvångsinlösen av minoritetsaktier. För närvarande föreligger ingen möjlighet till tvångsinlösen. Metro har sitt säte i Luxemburg och enligt luxemburgsk rätt föreligger endast rätt till tvångsinlösen av minoritetsaktier efter ett budpliktsbud. En lagändring kan komma att ske under innevarande år, vilket skulle ge Kinnevik rätt att påkalla tvångsinlösen av kvarvarande minoritetsaktier och teckningsoptioner i Metro.

På ansökan från Metro har NASDAQ OMX Stockholm den 2 maj 2012 beslutat att avnotera bolagets aktier och teckningsoptioner fr.o.m. den 1 juni 2012, förutsatt att Kinnevik eller Kinnevik Media Holding offentliggör och skriftligen meddelar innehavarna av aktier och teckningsoptioner i Metro att dessa därefter kan överlåta sina aktier och teckningsoptioner till Kinnevik på villkor som i allt väsentligt motsvarar villkoren i Erbjudandet. Offentliggörandet ska ske i anslutning till att Metro offentliggör avnoteringsbeslutet och stå öppet åtminstone fram till dess Kinnevik inlett tvångsinlösen.

För att uppfylla NASDAQ OMX Stockholms krav har Kinnevik för avsikt att omedelbart efter det att Metro offentliggjort börsens avnoteringsbeslut, offentliggöra sin avsikt att lämna ett underhandserbjudande med början efter sista dag för handel. Kinnevik kommer också skriftligen meddela kvarvarande minoritetsägare att de från denna tidpunkt kan överlåta sina aktier och teckningsoptioner till Kinnevik Media Holding för ett vederlag motsvarande vederlaget i Erbjudandet genom att underteckna en anmälningssedel som bifogas brevet och som också kommer att göras tillgänglig på Kinneviks webbplats.

Varken aktierna eller teckningsoptionerna kommer att vara upptagna till handel eller notering på någon reglerad marknad eller handelsplattform (vare sig direkt eller i form av depåbevis) när underhandserbjudandet lämnas. Underhandserbjudandet lämnas för att uppfylla börsens krav i samband med avnotering, och kan ses som en förlängning av Erbjudandet för att tillmötesgå behoven hos kvarvarande minoritetsägare.

I framställningen hemställs att Aktiemarknadsnämnden uttalar sig om huruvida underhandserbjudandet är att betrakta som ett offentligt uppköpserbjudande enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden eller NASDAQ OMX Stockholms takeover-regler.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier. Lagen är tillämplig på ett sådant uppköpserbjudande som beskrivs i framställningen till nämnden.

Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs eller auktoriserade marknadsplats där bolagets aktier är noterade har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen eller marknadsplatsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär, beträffande ett erbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på NASDAQ OMX Stockholm, att börsens regler rörande offentliga uppköpserbjudanden” (”takeover-reglerna”) ska följas. Det ankommer på Aktiemarknadsnämnden att tolka dessa regler.

I LUA finns bestämmelser avseende offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier (1 kap. 1 §). Med offentligt uppköpserbjudande avses i lagen ett offentligt erbjudande till innehavare av aktier som har getts ut av ett svenskt eller utländskt aktiebolag att överlåta samtliga eller en del av dessa aktier (1 kap. 2 §). Begreppet ifråga är i sig alltså inte knutet till att aktierna i fråga är upptagna till handel på en viss marknadsplats eller någon marknadsplats över huvud taget.

I 2 kap. LUA finns bestämmelser om vissa skyldigheter för den som lämnar ett offentligt uppköpserbjudande. Dessa bestämmelser är emellertid inte tillämpliga på alla offentliga uppköpserbjudanden utan endast på sådana erbjudanden som avser aktier i ett bolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad (2 kap. 1 §). Det gäller exempelvis skyldigheten att upprätta en erbjudandehandling (2 kap. 3 §).

Kinneviks planerade underhandserbjudande avser aktier i Metro. Dessa aktier är idag upptagna till handel på NASDAQ OMX Stockholm men kommer vid tidpunkten för erbjudandets genomförande vara avnoterade. Bestämmelserna i 2 kap. LUA är därför inte tillämpliga på erbjudandet.

Vad därefter gäller NASDAQ OMX Stockholms takeover-regler framgår av punkten I.1 i de reglerna att dessa ska tillämpas på erbjudanden avseende aktier i bolag vilkas aktier är upptagna till handel just på den börsen. Kinneviks underhandserbjudande omfattas således inte heller av dessa regler.

Det kan i sammanhanget noteras att tillämpningsområdet för takeover-reglerna idag är bestämt på ett annat sätt än vid tidpunkten för nämndens uttalande i det likartade ärendet AMN 1998:7.