Dispens från budplikt (Mineral Invest)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Amarant Mining Ltd undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier i den planerade apportemissionen i Mineral Invest International MII AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Mineral Invest International MII AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Amarant Mining Ltd högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Amarant Mining Ltd.

Om Amarant Mining Ltd sedermera förvärvar ytterligare aktier i Mineral Invest International MII AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 14 juni 2012 en framställning från Gernandt & Danielsson Advokatbyrå KB på uppdrag av Amarant Mining Ltd (Amarant), ett bolag med juridisk hemvist på de Brittiska Jungfruöarna (organisationsnummer 1643307). Framställningen rör dispens från budplikt för Amarant i samband med förvärv av aktier i en apportemission i Mineral Invest International MII AB (”MII”).

Framställning

I framställningen anförs följande.

Mineral Invest International MII AB är ett svenskt aktiebolag som bedriver prospektering och ytnära produktion av guld samt handel med metaller och mineraler i Afrika. MII innehar dels prospekterings- och exploateringslicenser för ett 1.440 km² stort område i Kilo-Motoguldbältet i nordöstra Demokratiska Republiken Kongo, dels prospekteringslicenser för ett 123 km² stort område i Moyale i södra Etiopien. Vid årsskiftet 2011/2012 hade MII 4.953 aktieägare (exklusive utländska depåkunder). Bolagets aktier är noterade vid AktieTorget.

Amarant har sitt huvudkontor i Dubai, Förenade Arabemiraten. Föremålet för Amarants verksamhet är att bryta och utvinna guld, platina och andra ädelmetaller. För närvarande bedriver Amarant sådan verksamhet i Förenta staterna, Kanada och Chile. Därutöver innehar Amarant rättigheter att utvinna ädelmetaller i en rad andra länder, bl.a. i Ghana. Utvinningen sker huvudsakligen genom s.k. alluvial metallutvinning. För detta ändamål innehar Amarant exklusiva rättigheter till patenterade produktionsanläggningar.

MII och Amarant har ingått ett avtal varigenom Amarant ska tillföra MII dels en kapitalförstärkning om totalt MUSD 10, dels prospekteringsrättigheter på ett område i Ghana, dels rättigheter att förvärva sex fullskaliga patenterade produktionsanläggningar för alluvial metallutvinning. Dessa tillgångar kommer först att överföras från Amarant till ett nybildat och av Amarant helägt dotterbolag, Kommstart 409 AB (org. nr. 556894-8870), u.ä.t. Ghana Gold AB (”Ghana Gold”). Därefter avser Amarant att överlåta samtliga aktier i Ghana Gold till MII. Aktierna utgör apportegendom och i utbyte mot dessa erhåller Amarant – som idag inte äger några aktier i MII – vederlag i form av 478.249.224 nyemitterade aktier i MII.

Efter apportemissionen kommer Amarant att inneha aktier som representerar 50 procent av röstetalet för samtliga aktier i MII. Amarant kommer således att vara underkastat budplikt enligt NBKs regler.

I framställan till Aktiemarknadsnämnden hemställs mot bakgrund av ovanstående att Amarant medges dispens från den budplikt som uppkommer i och med apportemissionen.

Överväganden

Näringslivets Börskommittés regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2009-10-05) ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Reglerna ska tillämpas bl.a. vid uppköpserbjudanden avseende aktier som handlas på AktieTorget.

Av punkten III.1 i NBK-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget eller någon av de andra aktuella handelsplattformarna i sådan omfattning att kontroll – minst 30 procent av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i NBK-reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i NBK-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission.

Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I det nu aktuella fallet ska MII förvärva samtliga aktier i Ghana Gold från Amarant och betala med nyemitterade aktier i MII. Enligt Aktiemarknadsnämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- respektive röstandel som Amarant kommer att få genom att förvärva de emitterade aktierna. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.