Dispens från budplikt (Everbring – Hartelex)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Everbring Fulfillment & Logistics AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier i den planerade apportemissionen i Hartelex AB samt förvärvar aktier av Per-Olof Hartelius och Per Lissbrant, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Hartelex AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Everbring Fulfillment & Logistics AB högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Everbring Fulfillment & Logistics AB.

Om Everbring Fulfillment & Logistics AB sedermera förvärvar ytterligare aktier i Hartelex AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 20 juli 2012 en framställning från Per-Anders Everbring med bolaget Everbring Fulfillment & Logistics AB (Everbring). Framställningen rör dispens från budplikt i samband med förvärv av aktier i Hartelex AB.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Hartelex listades på AktieTorget i april 2010. Verksamheten var då baserad på att starta tillverkning av bussar i Kaliningrad för den ryska marknaden. Busskarosserna skulle importeras från Brasilien, medan chassiet skulle vara byggt i Sverige. Då monteringen av den färdiga bussen skulle ske i Kaliningrad erhöll företaget tullfrihet vilket gjorde att bussarna skulle kunna säljas till väsentligt lägre pris än andra importerade bussar. På grund av att karosserna från Brasilien ändrat utformning har de tidigare erhållna tillstånden för den ryska marknaden inte räckt till, utan myndigheterna krävt ytterligare tillståndsprövning vilket dragit ut på tiden. Även försäljningen av de bussar som trots allt tillverkats på de gamla tillstånden har gått trögt, vilket gjort att bolagets finansiella resurser förbrukats. Bolaget har under våren 2012 genomgått en ännu inte avslutad företagsrekonstruktion.

På grund av brister i informationsgivningen till aktiemarknaden har AktieTorgets disci­plin­nämnd i början av sommaren 2012 riktat stark kritik mot Hartelex och rekommenderat AktieTorgets styrelse att avlista bolaget. AktieTorgets styrelse har dock med hänvisning till den ägarförändring och ändring av verksamhetsinriktning som planeras valt att tills vidare vänta med avlistningen, men i stället satt som krav att bolaget ska genomgå en ny listningsprocess när förändringarna är genomförda. Hartelex aktier finns sedan den 2 december 2011 på Aktie Torgets observationslista.

Hartelex har nu av Per-Anders Everbring erbjudits att förvärva vissa immateriella tillgångar som har med TV-shop i Ryssland att göra – en färdig infrastruktur för att kunna bedriva postorderverksamhet via TV (TV-shopping), i Ryssland, Sverige och delar av Centraleuropa. Per-Anders Everbrings helägda bolag Everbring ska för dessa tillgångar erhålla 13.985.900 aktier i Hartelex.

Frågan om att genomföra transaktionen kommer att föreläggas en extra bolagsstämma i augusti 2012.

Totalt finns i Hartelex 6.014.100 aktier, av ett aktieslag, vilket gör att kapitalandelen och röstandelen är den samma. Everbring har idag inte några aktier i Hartelex. Genom överlåtelse av de ifrågavarande immateriella tillgångarna kommer denne att uppnå ett innehav som representerar 69,9 procent av kapital och röster i bolaget.

Hartelex har efter genomfört förvärv av de immateriella tillgångarna och verksamhetsförändringen för avsikt att göra en nyemission på ca 5.000.000 aktier vilket kommer att reducera Everbrings andel bolaget. Everbring har inte för avsikt att teckna sig i emissionen, men kan om intresset från befintliga aktieägare och nya aktieägare inte är tillräckligt stort, bli tvunget att i vart fall teckna en del av emissionen.

Hartelex båda nuvarande huvudägare, Per-Olof Hartelius och Per Lissbrant, har i samband med företagsrekonstruktionen varit tvungna att omvandla största delen av sina fordringar på bolaget, ca 9 mkr, till ovillkorade aktieägartillskott. Everbring har ingått ett avtal med parterna att betala tillbaka 6,2 mkr av dessa via kommande utdelningar från Hartelex till Everbring, vilket innebär att Hartelex nuvarande aktieägare inte kommer att drabbas av återbetalningen. I gengäld kommer 80 procent av Hartelius och Lissbrants aktieinnehav i Hartelex, vilket innebär 3.966.640 aktier, överföras till Everbring i takt med att återbetalningen sker.

Efter en dylik transaktion och om inga andra emissioner genomförts skulle Everbrings aktieinnehav uppgå till:

13.985.900 aktier genom apportemission

 3.966.640 aktier genom återbetalning av aktieägartillskottet

17.952.540 aktier totalt

Detta skulle motsvara 89,8 procent av röster och kapital.

I framställan till Aktiemarknadsnämnden hemställs mot bakgrund av ovanstående att Per-Anders Everbring med bolaget Everbring medges dispens från den budplikt som uppkommer i och med apportemissionen och de ovannämnda förvärven från Hartelius och Lissbrant.

Överväganden

Näringslivets Börskommittés regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2009-10-05) ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Reglerna ska tillämpas bl.a. vid uppköpserbjudanden avseende aktier som handlas på AktieTorget.

Av punkten III.1 i NBK-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget eller någon av de andra aktuella handelsplattformarna i sådan omfattning att kontroll – minst 30 procent av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i NBK-reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i NBK-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission. En annan omständighet som kan motivera att dispens lämnas är att aktieinnehavet uppkommit genom en emission som är ett erforderligt led i rekonstruktionen av ett bolag med betydande ekonomiska svårigheter.

Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I det nu aktuella fallet ska Everbring förvärva aktier i Hartelex dels i en apportemission där aktierna utgör betalning för vissa tillgångar som Everbring överlåter till Hartelex, dels från bolagets två nuvarande huvudägare som ett led i en ekonomisk rekonstruktion av bolaget. Enligt Aktiemarknadsnämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- och röstandel som Everbring kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.

Det ankommer inte på Aktiemarknadsnämnden att i sin prövning beakta huruvida Hartelex efter dessa transaktioner uppfyller kraven för notering på Aktie Torget.