Dispens från budplikt (CDON Group – Investment AB Kinnevik)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Investment AB Kinnevik (org.nr 556047-9742) undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar sin andel i den planerade nyemissionen i CDON Group AB (org.nr 556035-6940).

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Investment AB Kinnevik undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget infriar sin emissionsgaranti i den planerade nyemissionen i CDON Group AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i CDON Group AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Investment AB Kinnevik högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att

  2. bolagsstämmans beslut om emissionen biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Investment AB Kinnevik.

Om Investment AB Kinnevik genom nyemissionen uppnår en röstandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet i CDON Group AB och därefter förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 20 mars 2013 en framställning från Hannes Snellman Attorneys Ltd som ombud för Investment AB Kinnevik (”Kinnevik”). Framställningen rör undantag från budplikt i samband med en nyemission av aktier i CDON Group AB (”CDON”).

Framställning

Styrelsen i CDON har gjort bedömningen att bolaget behöver stärka sin finansiella ställning genom en nyemission av stamaktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare. CDON, vars aktier är noterade på NASDAQ OMX Stockholm, har idag 66.817.124 utestående aktier, varav 66.342.124 aktier utgör stamaktier och 475.000 aktier utgör C-aktier. Varje aktie ger rätt till en röst. De som tecknar aktier med stöd av företrädesrätten kommer även att ha rätt att teckna aktier utöver sin företrädesrätt.

Preliminär tidplan för nyemissionen är att styrelsebeslutet avseende emissionen offentliggörs i slutet av mars 2013. Därefter kommer styrelsens att sammankalla en extra bolagsstämma för att besluta om emissionen. Styrelsen avser att cirka två dagar före den extra bolagsstämman besluta om de närmare villkoren för emissionen, t.ex. teckningskursen för de nya aktierna, det totala antalet aktier som ska emitteras samt det belopp som CDONs aktiekapital kan komma att ökas med.

Kinnevik är största ägaren och har för närvarande 24,9 procent av kapitalet och 25,1 procent av rösterna i CDON. För att säkerställa att nyemissionen, ifall beslut om en sådan fattas, blir framgångsrik och kan ske på acceptabla villkor och utan alltför stor negativ marknadsreaktion gör styrelsen i CDON bedömningen att emissionen bör garanteras. Kinnevik har därför förklarat att man kommer rösta för nyemissionen på den extra bolagsstämman samt åta sig att teckna sin pro rata-andel (”Teckningsåtagandet”). Vidare har Kinnevik förklarat att man, mot provision, garanterar emissionen genom att teckna de aktier som inte tecknas med eller utan företrädesrätt av övriga aktieägare eller andra (”Emissionsgarantin”). Emissionsgarantin är villkorad av att emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från de aktier som innehas och på stämman företräds av Kinnevik.

Avsikten är att emissionen ska utformas på ett sådant sätt att Kinnevik med stöd av denna endast kan komma att teckna aktier som blir över sedan övriga aktieägare och andra erbjudits att teckna de aktier som inte har tecknats med eller utan stöd av företrädesrätt. Om Kinnevik infriar Teckningsåtagandet respektive Emissionsgarantin kan Kinneviks sammanlagda röstandel komma att passera 30 procent, vilket utlöser budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden. Styrelsen i CDON har inte offentliggjort emissionsvillkoren än. Baserat på de emissionsvillkor som diskuterats innebär dessa att Kinnevik, om man infriar Teckningsåtagandet och Emissionsgarantin kommer att inneha aktier motsvarande högst cirka 47 procent av antalet aktier och röster i CDON.

Aktieägarna i CDON kommer att inför bolagsstämman informeras om Teckningsåtagandet och Emissionsgarantin och den högsta kapital- och röstandel som Kinnevik skulle kunna få genom att infria Teckningsåtagandet respektive Emissionsgarantin. Kinneviks slutliga ägarandel är beroende av övriga aktieägares anslutning till den planerade nyemissionen. Den eventuella ökningen av Kinneviks andel i CDON är således ofrivillig eftersom Kinneviks deltagande i emissionen inte sker i avsikt att öka Kinneviks innehav av aktier i CDON utan i syfte att stärka CDONs egna kapital.

I framställningen hemställs att Aktiemarknadsnämnden medger Kinnevik dispens från den budplikt som skulle uppkomma genom att Kinnevik infriar Teckningsåtagandet respektive Emissionsgarantin.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag bl.a. anförts att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden beviljar också enligt fast praxis dispens från den budplikt som kan uppkomma på grund av att en aktieägare utnyttjar sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Detsamma gäller infriandet av ett garantiåtagande av det slag som nu är aktuellt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.

På grund av det anförda ska Kinneviks ansökan om dispens från budplikt för deltagande i företrädesemissionen och infriande av emissionsgarantin bifallas.