Dispens från budplikt (Gunvor – PA Resources)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Gunvor Group Ltd undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar sin andel i den planerade nyemissionen i PA Resources AB (org.nr 556488-2180).

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Gunvor Group Ltd undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget infriar sin emissionsgaranti i den planerade nyemissionen i PA Resources AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i PA Resources AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Gunvor Group Ltd högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att

  2. bolagsstämmans beslut om emissionen biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Gunvor Group Ltd.

Om Gunvor Group Ltd genom nyemissionen uppnår en röstandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet i PA Resources AB och därefter förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 7 maj 2013 en framställning från Advokatfirman Vinge som ombud för ett bolag registrerat på Cypern, Gunvor Group Ltd (”Gunvor”). Framställningen rör undantag från budplikt i samband med en företrädesemission av aktier i PA Resources AB.

Framställning

Styrelsen i PA Resources har gjort bedömningen att bolaget behöver stärka sin finansiella ställning genom en nyemission av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare. PA Resources, vars aktier är noterade på NASDAQ OMX Stockholm, har idag 29.291.998 utestående aktier. Varje aktie ger rätt till en röst. De som tecknar aktier med stöd av företrädesrätten kommer även att ha rätt att teckna aktier utöver sin företrädesrätt.

Preliminär tidplan för nyemissionen är att styrelsen i maj 2013 kommer att kalla till en extra bolagsstämma för att besluta om företrädesemissionen. Kallelsetiden kommer att vara minst fyra veckor eftersom emissionens storlek kräver att bolagsordningen ändras.

Gunvor äger för närvarande aktier i PA Resources motsvarande ca 9,9 procent av kapitalet och rösterna i PA Resources. För att säkerställa att företrädesemissionen, ifall beslut om en sådan fattas, blir framgångsrik och kan genomföras på godtagbara villkor och med minimerad marknadsrisk, gör styrelsen i PA Resources bedömningen att emissionen bör garanteras. Gunvor har förklarat att bolaget kommer rösta för nyemissionen på den extra bolagsstämman samt att man kommer att teckna sin pro rata-andel (”Teckningsåtagandet”). Vidare har Gunvor förklarat att bolaget mot ersättning kan garantera emissionen, i förekommande fall avseende hela emissionsbeloppet som bedöms uppgå till ca 800 miljoner kronor, genom att teckna de aktier som inte tecknas med eller utan företrädesrätt av övriga aktieägare eller andra (”Emissionsgarantin”). Emissionsbeslutet ska biträdas av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från de aktier som innehas och på stämman företräds av Gunvor. Emissionsgarantin är villkorad av att sådant beslut fattas.

Emissionsgarantin avses utformas på ett sådant sätt att Gunvor med stöd av denna endast kan komma att teckna aktier som blir över sedan övriga aktieägare och andra erbjudits att teckna de aktier som inte har tecknats med eller utan stöd av företrädesrätt. Om Gunvor infriar Teckningsåtagandet respektive Emissionsgarantin kan Gunvors sammanlagda röstandel komma att passera 30 procent, vilket utlöser budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden. Styrelsen i PA Resources har inte offentliggjort emissionsvillkoren än. Baserat på de emissionsvillkor som diskuterats innebär dessa att Gunvor, om man infriar Teckningsåtagandet och Emissionsgarantin i sin helhet, kommer att inneha aktier motsvarande högst cirka 77 procent av antalet aktier och röster i PA Resources.

Aktieägarna i PA Resources kommer att inför bolagsstämman informeras om Teckningsåtagandet och Emissionsgarantin och den högsta kapital- och röstandel som Gunvor skulle kunna få genom att infria Teckningsåtagandet respektive Emissionsgarantin i sin helhet. Gunvors slutliga ägarandel är beroende av övriga aktieägares anslutning till den planerade företrädesemissionen.

I framställningen hemställs att Aktiemarknadsnämnden medger Gunvor dispens från den budplikt som skulle uppkomma genom att Gunvor infriar Teckningsåtagandet respektive Emissionsgarantin.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (”LUA”) finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag bl.a. anförts att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden beviljar också enligt fast praxis dispens från den budplikt som kan uppkomma på grund av att en aktieägare utnyttjar sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Dispens kan enligt nämndens praxis också beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.

På grund av det anförda ska Gunvors ansökan om dispens från budplikt för deltagande i företrädesemissionen och infriande av emissionsgarantin bifallas.