Dispens från budplikt (Holdham – Bong)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Holdham S.A. (352 998 827 RCS Caen) undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar sin andel i den planerade företrädesemissionen i Bong AB (org.nr 556034-1579).

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Holdham S.A. undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar aktier i den planerade kvittningsemissionen i Bong AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Bong AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Holdham S.A. högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att

  2. bolagsstämmans beslut om emissionen biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Holdham S.A.

Om Holdham S.A. genom företrädesemissionen och kvittningsemissionen uppnår en röstandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet i Bong AB och därefter förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 12 juni 2013 en framställning från Mannheimer Swartling Advokatbyrå som ombud för Holdham S.A. Framställningen rör undantag från budplikt för Holdham S.A. i samband med deltagande i dels en kvittningsemission, dels en företrädesemission i Bong AB.

Framställning

Bong AB (”Bong”), noterat på NASDAQ OMX Stockholm, förvärvade 2010 Hamelins kuvertverksamhet. Vederlaget erlades delvis genom en riktad nyemission till säljaren, Holdham S.A. (”Holdham”). Därutöver lämnade Bong ett konvertibellån till Holdham om 4 miljoner euro. Som ett led i transaktionen ställde Hamelinkoncernen vidare ut ett aktieägarlån till Bong om 7,5 miljoner euro.

Holdham innehar för närvarande ca 24,8 procent av aktierna och rösterna i Bong. En av Holdhams huvudägare sitter i Bongs styrelse.

Den europeiska kuvertmarknaden har krympt snabbare än Bong förutsett vilket negativt påverkat bolagets resultatnivå. Bolagets finansiella ställning är därför för närvarande ansträngd. I enlighet med ursprunglig plan avseende Bongs finansiering ska bolagets bankskuld refinansieras i september 2013. I de förhandlingar som i denna del förts en tid med långivande banker har parterna enats om att Bong bör tillföras ytterligare kapital för att uppnå en rimlig balans mellan rörelseresultat och räntebärande nettoskuld.

Mot denna bakgrund har styrelsen för avsikt att inom kort föreslå en kapitalförstärkning. Planerad kapitalförstärkning innefattar att Holdham använder ovan nämnda konvertibellån om 4 miljoner euro respektive aktieägarlån om 7,5 miljoner euro, totalt ca 100 miljoner kronor, som betalning genom kvittning i en riktad emission av nya aktier i Bong till Holdham. Teckningskursen i kvittningsemissionen ska fastställas till det förväntade teoretiska värdet per aktie (efter avskiljande av teckningsrätter för deltagande i planerad företrädesemission, se nedan), dvs. utan rabatt.

Emissionen till Holdham är tänkt att ske samtidigt som en företrädesemission till samtliga aktieägare. Holdham avser att delta i företrädesemissionen i den omfattning som teckningen kan finansieras av försäljning av en del av de teckningsrätter som Hold­ham tilldelas baserat på sitt ägande i Bong. Detta förutses innebära att Holdham i företrädesemissionen tecknar sig för cirka 20 procent av sin ägarandel.

Den planerade förstärkningen av kapitalstrukturen omfattar även medverkan av bolagets banker genom deltagande i en riktad emission, varvid bankerna ska ha rätt att kvitta del av befintliga fordringar mot nya aktier i bolaget. Som ytterligare förstärkning av kapitalstrukturen planerar bolaget ge ut ett nytt femårigt konvertibellån på kapitalmarknaden samt i övrigt byta ut vissa befintliga kreditlösningar mot andra.

Med den åtgärdsplan som Bong arbetar efter enligt beskrivningen ovan, förutses Holdhams ägande i bolaget efter genomförda åtgärder kunna uppgå till omkring 33 procent baserat på en beräkning utifrån nuvarande marknadskurs för bolagets aktie. För att skapa viss marginal bör dock Aktiemarknadsnämnden i sin dispensprövning utgå från att Holdhams ägande kan komma att uppgå till högst omkring 40 procent. Holdham riskerar således överskrida budpliktsgränsen enligt lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden.

Holdhams deltagande dels i planerad nyemission genom kvittning av aktieägarlån och konvertibellån, dels i planerad företrädesemission på sätt som beskrivs ovan är av avgörande betydelse för Bongs möjligheter att stärka sin finansiella ställning. Åtgärderna bedöms därmed vara till betydande fördel för såväl Bong som dess aktieägare.

I framställningen hemställs att Aktiemarknadsnämnden medger Holdham dispens från den budplikt som skulle uppkomma till följd av den finansiella rekonstruktionen av Bong.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att aktieinnehavet uppkommit genom en emission av aktier som utgör ett erforderligt led i rekonstruktionen av ett bolag med betydande ekonomiska svårigheter. Av förarbetena framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna (prop. 2005/06:140 s. 117).

Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från den budplikt som kan uppkomma på grund av att en aktieägare utnyttjar sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Sådana dispenser förenas i allmänhet inte med några villkor. Vid riktade emissioner är det däremot en förutsättning för dispens att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om den riktade emissionen är informerade om hur stor kapital- respektive röstandel som aktieägaren högst skulle kunna få genom att teckna aktier. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

I det nu aktuella fallet ska Holdham, som ett led i en nödvändig kapitalförstärkning i Bong, förvärva nya aktier i Bong dels i en kvittningsemission, dels i en företrädesemission. Kvittning ska ske med utnyttjande av fordringar som Holdham har på Bong. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot att i det fallet och på ovan nämnda villkor lämna undantag från budplikt kan inte anses föreligga.

På grund av det anförda ska dispens från budplikt medges Holdham.