Dispens från budplikt (Tibia – Image)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Tibia Konsult AB (556154-8008) undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma om bolaget tecknar sin andel av aktierna i den planerade nyemissionen i Image Systems AB.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under i framställningen angivna förutsättningar, Tibia Konsult AB undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma om bolaget, inom ramen för sitt garantiåtagande, tecknar ytterligare aktier i nyemissionen i Image Systems AB på villkor att

  1. aktieägarna inför den bolagsstämma i Image Systems AB som ska besluta om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissionen, informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Tibia Konsult AB skulle kunna få genom att teckna aktier inom ramen för sitt garantiåtagande, samt att

  2. bemyndigandebeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från de aktier som innehas och på stämman företräds av Tibia Konsult AB.

Om Tibia Konsult AB sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 26 juni 2013 en framställning från Advokatfirman Delphi på uppdrag av Tibia Konsult Aktiebolag. Framställningen rör undantag från budplikt i samband med en företrädesemission.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Styrelsen för Image Systems AB, 556319-4041 (”Image”), har gjort bedömningen att bolaget behöver stärka sin finansiella ställning genom en nyemission av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Image, vars aktier är noterade på NASDAQ OMX Stockholm, har idag 176.455.037 utestående aktier. Varje aktie berättigar till en röst. De som tecknar aktier i den planerade företrädesemissionen med stöd av företrädesrätt kommer även äga rätt att teckna aktier utöver sin företrädesrätt.

Styrelsen beslutade den 31 maj 2013 om en företrädesemission under förutsättning av bolagsstämmans efterföljande godkännande. Styrelsen har kallat till extra bolagsstämma att hållas den 2 juli 2013. Sedan styrelsen funnit att förutsättningarna för en framgångsrik företrädesemission är mer gynnsamma med bland annat en annan teckningstid än den som styrelsen tidigare beslutat, har styrelsen för avsikt att återkalla sitt tidigare beslut om företrädesemission och istället låta den extra bolagsstämman den 2 juli 2013 pröva förslaget om bemyndigande för styrelsen att fatta beslut om en eller flera emissioner.

För det fall bolagsstämman bemyndigar styrelsen i Image har den för avsikt att besluta om en företrädesemission snarast efter det att bemyndigandet har registrerats hos Bolagsverket. Teckningstiden i den planerade företrädesemissionen avses löpa någon gång i augusti 2013.

Tibia Konsult AB, 556154-8008 (”Tibia”), äger för närvarande 19,1 procent av det totala antalet aktier och röster i Image. För att säkerställa att företrädesemissionen blir framgångsrik och kan genomföras på godtagbara villkor och med minimerad marknadsrisk har styrelsen i Image bedömt att emissionen bör garanteras. Tibia har förklarat att det kommer att rösta för bemyndigandet vid bolagsstämman den 2 juli 2013 samt kvitta hela den fordran Tibia idag har på Image, vilket medför att Tibia förutom sin pro-rata andel även, i den mån utrymme finns, kommer att teckna aktier utan stöd av företrädesrätt (”Teckningsåtagandet”). Vidare har Tibia förklarat att det mot ersättning kan garantera viss del av emissionen, genom att teckna de aktier som inte tecknas med eller utan företrädesrätt av övriga aktieägare eller andra (”Emissionsgarantin”). Tillsammans med andra emissionsgaranter och med stöd av teckningsförbindelser från andra aktieägare är det styrelsens avsikt att hela emissionen ska vara garanterad.

Emissionsgarantin avses utformas på sådant sätt att Tibia med stöd av denna endast kan komma att teckna aktier som blir över sedan övriga aktieägare och andra erbjudits att teckna aktier som inte har tecknats med eller utan stöd av företrädesrätt. Garantiåtagandet avses delas pro rata med övriga garanter (idag finns ytterligare ett bolag, som inte är aktieägare, som har förklarat sig villigt att mot ersättning garantera lika stor del som Tibia). Om Tibia infriar Teckningsåtagandet respektive Emissionsgarantin kan Tibias sammanlagda röstandel komma att passera 30 procent, vilket utlöser budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden. Emissionsvillkoren är av naturliga skäl ännu inte fastställda men baserat på de emissionsvillkor som diskuterats innebär dessa att Tibia, om det infriar Teckningsåtagandet och Emissionsgarantin i sin helhet, kommer att inneha aktier motsvarande högst cirka 40 procent av det totala antalet aktier och röster i Image efter den planerade företrädesemissionen.

Aktieägarna i Image kommer genom pressmeddelande före bolagsstämman den 2 juli 2013 informeras om Teckningsåtagandet och Emissionsgarantin och den högsta kapital- och röst- andel som Tibia skulle kunna få genom att infria Teckningsåtagandet respektive Emissionsgarantin i sin helhet. Tibias slutliga ägarandel är beroende av övriga aktieägares anslutning till den planerade företrädesemissionen. Tibias Emissionsgaranti kommer att vara villkorad av att bemyndigandet stöds av en stor majoritet – minst 2/3 – av de övriga aktieägarna vid bolagsstämman varvid man kommer att bortse från Tibias röster.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden, mot ovan angivna bakgrund, medger Tibia dispens från den eventuella budplikt som skulle kunna uppkomma genom att Tibia infriar Teckningsåtagandet respektive Emissionsgarantin.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens från budplikt som har uppkommit i samband med teckning av aktier i en företrädesemission.

Tibia avser att dels teckna sin företrädesandel i emissionen, dels garantera en del av emissionen. Dispens kan enligt nämndens praxis beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

I det nu aktuella fallet ska bolagsstämman besluta om ett bemyndigande för styrelsen att besluta om emissionen ifråga, något som avses ske snarast efter det att bemyndigandet har registrerats hos Bolagsverket. Motsvarande krav får i det fallet ställas på stämmans bemyndigandebeslut.

På grund av det anförda ska i det nu aktuella fallet ansökan om dispens från budplikt bifallas.