Dispens från takeover-reglerna (Transcom)

Inledning

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 18 juni 2014 en framställning från Advokatfirman Cederquist på uppdrag av Transcom WorldWide S.A. (”Transcom”). Framställningen rör dispens från de i takeover-reglerna intagna bestämmelserna rörande fusion och fusionsliknande förfaranden.

Framställningen

I framställningen anförs följande.

Transcom är ett bolag med hemvist i Luxemburg, vars aktier, genom depåbevis, är upptagna till handel vid NASDAQ OMX Stockholm. Transcom har tidigare inhämtat Aktiemarknadsnämndens uttalanden rörande ett domicilbyte av koncernens moderbolag från Luxemburg till Sverige. I enlighet med vad nämnden nyligen uttalat i AMN 2014:34 ansöker Transcom härmed om dispens från de nya regler om fusioner och fusionsliknande förfaranden i NASDAQ OMX takeover-reglerna, som träder i kraft den 1 juli 2014 (vad gäller dispensmöjligheten, jfr punkt I.2 sista stycket i de nämnda reglerna).

Utöver den information som framgår av AMN 2014:34, önskar Transcom tillägga att domicilbytet skulle medföra att Transcoms största aktieägare, Investment AB Kinnevik, skulle minska såväl sin kapital- som sin röstandel i Transcom något (röstandelen mer än kapitalandelen, eftersom innehavare av Transcoms B-aktie idag saknar rösträtt alltmedan det nya svenska moderbolaget endast skulle ha ett aktieslag med lika rösträtt för samtliga aktier).

Transcom hemställer att Aktiemarknadsnämnden meddelar dispens från de nya reglerna om fusioner och fusionsliknande förfaranden i takeover-reglerna i alla delar, så att dessa inte behöver tillämpas av Transcom och det nya svenska moderbolaget i samband med domicilbytet och den gränsöverskridande fusionen.

Som skäl för hemställan vill Transcom peka på att syftet med de nya reglerna om fusioner i takeover-reglerna är att hantera det faktum att det från minoritetsskyddssynpunkt ofta gör sig gällande likartade skyddsintressen oberoende av om ett övertagande av ett målbolag genomförs som ett uppköpserbjudande eller som en fusion. Situationen vad gäller Transcoms domicilbyte är enligt Transcoms uppfattning en helt annan än den som avsetts med de nya reglerna – det finns inte något behov av att tillämpa regler som syftar till att tillvarata minoritetens intresse, när det som här är fråga om att ett noterat moderbolag genom en gränsöverskridande fusion (absorption) ska gå upp i sitt eget helägda dotterbolag för att därmed genomföra ett domicilbyte avseende koncernens noterade moderbolag.

Överväganden

Varje åtgärd av ett svenskt aktiebolag som utgivit aktier vilka är noterade vid en reglerad marknad eller av en aktieägare i ett sådant bolag, som avser eller kan vara av betydelse för en aktie i ett aktiemarknadsbolag kan bli föremål för nämndens bedömning. Detsamma gäller i fråga om utländska aktiebolag som utgivit aktier vilka är noterade vid en reglerad marknad i Sverige, i den utsträckning åtgärden ska bedömas enligt svenska regler.

Transcom är ett bolag med hemvist i Luxemburg, vars aktier, genom depåbevis, är upptagna till handel vid NASDAQ OMX Stockholm. Transcom överväger enligt framställningen att genomföra ett domicilbyte genom att Transcom fusioneras med ett svenskt helägt dotterbolag, med dotterbolaget som övertagande bolag. Hur en sådan gränsöverskridande fusion ska beslutas och genomföras regleras i aktiebolagslagarna i Luxemburg och Sverige.

Det reella fusionsbeslutet fattas av bolagsstämman i Transcom, som har att följa aktiebolagslagen i Luxemburg.

I NASDAQ OMX Stockholms takeover-reglerna infördes per den 1 juli 2014 vissa regler rörande fusioner och fusionsliknande förfaranden. Reglerna omfattar enligt sin ordalydelse en fusion av det slag som Transcom avser att genomföra. Det syfte som bär upp de nya reglerna.