Tolkning och dispens från takeover-reglerna (DKR – NSP)

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 7 juli 2015 en framställning från DKR Holding. Framställningen rör tolkning av och dispens från Nasdaq Stockholms takeover-regler.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Danske Koncept Restauranter ApS (DKR Holding) offentliggjorde den 15 april 2015 ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna och konvertibelinnehavarna i Nordic Service Partners Holding AB (publ) (NSP Holding). DKR Holdings erbjudande värderar hela NSP Holding till cirka 210 milj. kr.

NSP Holding har emitterat obligationer om nominellt 200 milj. kr. Obligationerna förfaller till betalning år 2019. Enligt obligationsvillkoren ska NSP Holdings aktier fortsätta att vara noterade på Nasdaq Stockholms reglerade marknad under obligationslånets löptid. Om NSP Holdings aktier skulle upphöra att vara noterade inträder en rätt för obligationsinnehavarna att, efter påkallande i första hand av obligationsinnehavaragenten, inom viss kortare tid erhålla återbetalning av hela lånet. NSP Holding skulle inte ha likviditet nog att fullgöra en sådan återbetalningsskyldighet och DKR Holding skulle inte ha möjlighet att tillföra NSP Holding medel för att fullgöra skyldigheten. En förtida återbetalningsskyldighet skulle under alla förhållanden ha en starkt negativ inverkan på NSP Holdings finansiella ställning. DKR Holding har därför, som ett villkor för fullföljande av erbjudandet, uppställt att obligationsinnehavarna accepterar en avnotering av NSP Holdings aktier.

Besked om huruvida en erforderlig majoritet av obligationsinnehavarna accepterar en avnotering, dvs. efterger sin rätt enligt den ovan beskrivna bestämmelsen om fortsatt notering av NSP Holdings aktier, har ännu inte erhållits. Sista tidpunkt för obligationsinnehavarna att inkomma med svar till obligationsinnehavaragenten är den 21 juli 2015 kl. 17.00.

För det fall positivt svar inte skulle erhållas och DKR Holding i erbjudandet når en acceptansgrad (inklusive DKR Holdings befintliga aktier i NSP Holding) motsvarande mer än 90 procent av aktierna i NSP Holding vill DKR Holding dra tillbaka sitt erbjudande med hänvisning till den bristande uppfyllelsen av fullföljandevillkoret.

DKR hemställer att nämnden uttalar att ett sådant tillbakadragande skulle vara tillåtet med hänsyn till kravet på väsentlig betydelse i punkten II.5 i takeover-reglerna.

Acceptfristen för erbjudandet löper ut den 15 juli 2015, varvid acceptfristen har löpt i totalt tre månader. Eftersom beskedet från obligationsinnehavarna inte kommer att stå klart förrän omkring den 21 juli 2015 hemställer DKR Holding vidare att Aktiemarknadsnämnden godkänner att DKR Holding före acceptfristens utgång förlänger acceptfristen till den 24 juli 2015, med möjlighet att, efter redovisning av utfall, på sedvanligt sätt förlänga acceptfristen ytterligare, längst till och med den 7 augusti 2015, för att ge aktieägare som ännu inte accepterat erbjudandet möjlighet att göra det.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier. Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs som driver den reglerade marknad där målbolagets aktier är upptagna till handel har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär att den som vill lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på Nasdaq Stockholm måste följa börsens takeover-regler. Det ankommer på Aktiemarknadsnämnden att tolka och pröva frågor om dispens från takeover-reglerna (punkten I.2).

Av punkten II.4 framgår att en budgivare får uppställa villkor för erbjudandets fullföljande. Vidare framgår av punkten II.5 att en budgivare som uppställt ett sådant villkor har rätt att återkalla erbjudandet, om det står klart att villkoret inte har uppfyllts eller kan uppfyllas. Rätten att återkalla är emellertid, om villkoret avser något annat än att budgivaren uppnår en viss anslutning i erbjudandet, inte oinskränkt. Budgivaren måste noga överväga om det inträffade motiverar att erbjudandet återkallas och endast om den bristande uppfyllelsen är av väsentlig betydelse för budgivarens förvärv av målbolaget får erbjudandet återkallas. Vad som är av väsentlig betydelse får enligt kommentaren till bestämmelsen avgöras med hänsyn till villkorets art och omständigheterna i det enskilda fallet.

I det nu aktuella fallet skulle en bristande uppfyllelse av fullföljandevillkoret, dvs. ett negativt svar från obligationsinnehavarna, enligt nämndens mening och i linje med vad som anförs i framställningen ha en så starkt negativ inverkan på NSP Holdings finansiella ställning att väsentlighetskravet får anses vara uppfyllt.

I linje med bland annat den i takeover-reglernas inledning angivna principen att ett erbjudande inte får hindra bolaget från att bedriva sin verksamhet under längre tid än vad som är skäligt föreskrivs i punkten II.7 tredje stycket att den sammanlagda acceptfristen i ett erbjudande inte får vara längre än tre månader. I kommentaren till bestämmelsen erinras emellertid om att Aktiemarknadsnämnden kan medge undantag från densamma.

I det nu aktuella fallet är budgivaren, för att kunna få klarhet i om det uppställda fullföljandevillkoret avseende obligationsinnehavarnas ställningstagande uppfylls eller ej, beroende av en förlängning av acceptfristen från den 15 juli till den 24 juli. I ljuset av att det handlar om en relativt kort förlängning och att det synes ligga utanför budgivarens kontroll att påverka tidsåtgången för att inhämta obligationsinnehavarnas ställningstagande medger nämnden det begärda undantaget.