Fråga om dispens från budplikt (Lectica – Kilimanjaro)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Lectica AB dispens från den budplikt som annars skulle uppkomma som en följd av apportemissionen i Kilimanjaro Gold Holding AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Kilimanjaro Gold Holding AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Lectica AB högst kan få genom affären i fråga, samt att

  2. affären tillstyrks av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Lectica AB.

Om Lectica AB sedermera förvärvar ytterligare aktier i Kilimanjaro Gold Holding AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 4 november 2015 en framställning från Advokatfirma DLA Nordic KB som ombud för Lectica AB, org nr 556405-9961 (”Lectica”). Framställningen rör dispens från budplikt i samband med teckning av aktier i en apportemission.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Bakgrund

Kilimanjaro Gold Holding AB, org. nr 556802-2155, (”Bolaget”) är noterat på NGM Nordic Market MTF. I Bolaget finns 6.065.416 aktier, alla av samma slag med en röst per aktie. Den största aktieägaren i Bolaget är Örjan Berglund (”Huvudägaren”) som via bolag äger ca 25 procent av rösterna och kapitalet. Lectica äger i dagsläget varken direkt eller indirekt några aktier i Bolaget. Bolaget bedriver verksamhet genom dotterbolag inom prospektering och gruvutveckling med fokus på guldprojekt i Tanzania.

Bolaget har under de senaste åren haft en mycket svag finansiell utveckling. Prospekteringen i Tanzania har inte gett önskat resultat och bolaget är i slutfasen med att avveckla samtliga engagemang och därvid sälja aktierna i dotterbolaget. Bolagets likvida medel är nästan helt förbrukade och i samband med försäljningen av aktierna i dotterbolaget kommer bolaget att bli skyldigt att upprätta en första kontrollbalansräkning.

För att hitta en långsiktig lösning på de utmaningar som Bolaget ställts inför har Bolaget övervägt ett flertal alternativ. Det har helt saknats intresse från aktieägarna att genom företrädesemission eller riktad nyemission tillskjuta ytterligare kapital till Bolaget varför en företrädesemission inte bedöms vara ett alternativ för att långsiktigt lösa Bolagets svåra finansiella situation. Sedan en tid tillbaka har Bolaget därför fört förhandlingar med Lectica att förvärva det av Lectica helägda dotterbolaget Läkarresurs FA Rekryt AB (”Läkarresurs”) vilket bedöms långsiktigt kunna lösa Bolagets problem till gagn för Bolaget och dess aktieägare.

Närmare om transaktionen

Bolaget, Lectica och Huvudägaren har ingått ett emissionsavtal om att Bolaget förvärvar samtliga aktier i Läkarresurs genom en riktad apporrtemission av 31.843.424 aktier till Lectica. Aktierna i Läkarresurs tillskjuts som apport. Efter genomförd transaktion kommer Lectica att bli ägare till 84 % av aktierna i Bolaget. Aktierna kommer att upptas till 25 MSEK i balansräkningen efter genomfört förvärv. Lectica har för avsikt att efter transaktionen sälja aktier till andra investerare så att man efter sådan försäljning är ägare till ca 64 procent av aktierna i Bolaget. Kallelse har gått ut till extra bolagsstämma den 19 november 2015 för att besluta om apportemissionen, utseende av ny styrelse, ny bolagsordning, beslut om avyttring av befintlig verksamhet och sammanläggning av aktier 1:10.

Läkarresurs har verksamhet inom läkarbemanning och erbjuder främst distriktsläkare till vårdcentraler i hela Sverige. Omsättningen uppgår till ca 70 MSEK och rörelseresultatet 4 MSEK. Bolaget är obelånat och har haft en årlig tillväxt sedan 2006 på 20 %.

Lectica ägs av Bertil Haglund och Pyra Haglund. Bertil Haglund har varit huvudägare och styrelseledamot i NGS Group AB, ett annat bemanningsföretag inom vård och utbildning vars aktier är noterade på NGM-listan. Intentionen är att genom starkt kassaflöde och bra bankförbindelser växa utan att genomföra ytterligare nyemissioner. Bertil Haglund har uttalat att man avser att göra ytterligare förvärv och räknar med att genomföra i vart fall ett av dem före årsskiftet.

Förvärvet av Läkarresurs är villkorat av att Lectica erhåller dispens från budplikten som uppstår genom apportemissionen.

I framställningen hemställer Lectica att Aktiemarknadsnämnden medger Lectica dispens från den budplikt som annars skulle inträda genom den beskrivna apportemissionen.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2015-02-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i Kollegiets regler följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på NGM Nordic MTF.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på NGM Nordic MTF i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln hänvisas till avsnitt III punkten 1 vari ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission.

Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna. I linje med detta beviljar Aktiemarknadsnämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren avser att teckna aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser.

På grund av det anförda och i linje med nämndens praxis ska Lectica på vissa villkor beviljas dispens från budplikt.