Fråga om god sed vid närståendetransaktioner (East Capital Explorer)

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 14 mars 2016 en framställning från Hannes Snellman Advokatbyrå i egenskap av ombud för den oberoende delen av styrelsen för East Capital Explorer AB. Framställningen rör frågan om god sed vid närståendetransaktioner. East Capital har yttrat sig över framställningen.

Bakgrund

East Capital Holding AB är grundare av och för närvarande största aktieägare i East Capital Explorer AB, som är noterat på Nasdaq Stockholm. East Capital Holding ingår i en grupp av företag som bedriver kapitalförvaltning med inriktning på Östeuropa. Bl.a. ingår det svenska bolaget East Capital PCV Management AB och det luxemburgska AIFM-företaget East Capital Asset Management SA i denna företagsgruppering, som hädanefter benämns East Capital.

East Capital har genom åren etablerat fonder av olika slag med inriktning på Östeuropa. Hösten 2007 börsnoterades East Capital Explorer som ett svenskt fondliknande investmentföretag, med East Capital Holding som betydande aktieägare efter noteringen, och med East Capital PCV Management som exklusiv kapitalförvaltare enligt ett långfristigt s.k. investeringsavtal. I noteringsprospektet beskrevs investeringsavtalet utförligt. Avtalet löper till år 2032 om det inte förlängs. Det kan dessförinnan, enligt East Capital Explorers bolagsordning, sägas upp av East Capital Explorer endast efter stämmogodkännande med tre fjärdedelar av såväl de avgivna rösterna som de vid stämman företrädda aktierna.

East Capital meddelade i ett pressmeddelande i september 2015 att bolaget, i sin egenskap av s.k. Investment Manager tagit initiativ till en omförhandling av investeringsavtalet. Därefter har förhandlingar förts mellan East Capital och den den oberoende delen av styrelsen för East Capital Explorer AB.

Parterna har under diskussionerna enats om att investeringsavtalet bör bringas till ett förtida upphörande, att en övergång till egenförvaltning bör godkännas på bolagsstämma även om avtalsuppsägningen skulle ske efter överenskommelse och inte genom ensidig uppsägning, och att parterna borde ha förutsättningar att snabbt nå en ekonomisk uppgörelse som både säkerställer en smidig övergång till egenförvaltning för East Capital Explorer och samtidigt innebär rimlig kompensation till East Capital.

I framställningen till nämnden är den huvudsakliga frågeställningen huruvida det skulle vara förenligt med god sed att East Capital vid en bolagsstämma i East Capital Explorer deltog i en omröstning om investeringsavtalets upphörande.

Överväganden

Aktiemarknadsnämnden kan göra uttalanden i frågor om god sed på aktiemarknaden rörande bolag som är upptagna till handel på en reglerad marknad i Sverige.

Aktiemarknadsnämndens uttalande AMN 2012:5 handlar om börsbolags överlåtelser och förvärv till respektive från en befattningshavare eller en stor aktieägare i bolaget, s.k. närståendetransaktioner. Mot bakgrund av att det vid sådana transaktioner finns en särskild risk för intressekonflikter innehåller uttalandet bl.a. krav på en särskild beslutsordning vid sådana överlåtelser och förvärv. Beslut om sådana överlåtelser och förvärv ska, om de inte är av oväsentlig betydelse för bolaget, fattas av bolagsstämman och vid stämmans beslut ska aktier som innehas av befattningshavaren respektive ägaren inte beaktas.

Det nu aktuella fallet, där det är fråga om att besluta om en uppsägning av ett förvaltningsavtal, omfattas inte av ordalagen i AMN 2012:5. Det hindrar i och för sig inte att det skulle kunna sättas ifråga om inte god sed på aktiemarknaden, i linje med syftet bakom uttalandet, påkallar att motsvarande beslutsordning tillämpas även vid ett sådant beslut.

Till bilden hör emellertid i detta fall också bl.a. att det i East Capital Explorers bolagsordning finns en uttrycklig reglering av beslutsordningen för uppsägning av avtalet ifråga och, framför allt, att bolaget i det prospekt som offentliggjordes vid börsnoteringen år 2007 på ett tydligt sätt informerade om dels denna beslutsordning, dels att den andra parten i avtalet, East Capital, skulle kunna komma att rösta emot ett förslag om uppsägning. Det kan enligt nämndens mening, i denna mycket speciella situation, inte anses påkallat att anse kravet på god sed vara uppfyllt endast om man vid stämman uppnår erforderlig majoritet med bortseende från de för East Capitals aktier avgivna rösterna.