Fråga om dispens från budplikt (Baulos Capital – A1M Pharma)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Baulos Capital Belgium SA undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar sin andel i den planerade företrädesemissionen av aktier i A1M Pharma.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Baulos Capital Belgium SA undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget infriar sitt garantiåtagande genom att, utöver sin företrädesandel, teckna aktier i nyemissionen i A1M Pharma, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i A1M Pharma informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Baulos Capital Belgium SA högst kan få genom att teckna aktier utöver sin företrädesandel, samt att

  2. bolagsstämmans beslut om emissionen biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Baulos Capital Belgium SA.

Om Baulos Capital Belgium SA sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 5 mars 2015 en framställning från Baulos Capital Belgium SA; org. nr BE 0864 276 235 (”Baulos Capital”). Framställningen rör dispens från budplikt i samband med teckning av aktier och teckningsoptioner i en nyemission med företrädesrätt samt infriande av en emissionsgaranti.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

AIM Pharma har ett registrerat aktiekapital om 1.512.427,84 SEK fördelat på 37.810.696 aktier.

Baulos Capital äger (inklusive närstående bolag) 13.567.198 aktier i AIM Pharma och är med cirka 36 procent av aktierna och rösterna största aktieägare i AIM Pharma.

Baulos Capital har tidigare erhållit dispenser från budplikt vid genomförda företrädes- och kvittningsemissioner, se AMN 2014:22 och AMN 2015:5.

AIM Pharma är ett läkemedelsbolag med huvudfokus på utveckling och kommersialisering av diagnos och behandling av havandeskapsförgiftning. Aktierna i AIM Pharma är sedan april 2013 noterade på AktieTorget. Syftet med noteringen på AktieTorget var att på sikt kunna säkra kapital för fortsatt utveckling av bolagets läkemedelskandidater.

Under våren 2015 genomförde AIM Pharma en företrädesemission som tillförde bolaget cirka 31,9 MSEK efter emissionskostnader. Genom teckningsoptioner tillfördes bolaget ytterligare cirka 15,5 MSEK under december 2015. AIM Pharma har arbetat i högt tempo för att ta bolaget vidare i utvecklingen mot klinisk fas. Bolaget har uppnått prekliniskt proofofconcept för behandling av havandeskapsförgiftning, ingått ett akademiskt samarbete avseende prekliniskt proof-of-concept för akut njurskada samt ingått avtal med en ledande europeisk kontraktstillverkare för storskalig läkemedelstillverkning inför kommande säkerhetsstudier och kliniska prövningar.

Trots tidigare genomförda emissioner befinner sig AIM Pharma fortsatt i ett finansiellt utsatt läge eftersom bolaget har negativt kassaflöde. Bolagets styrelse planerar därför att under maj 2016 göra en företrädesemission av aktier om cirka 43 MSEK. Företrädesemissonen genomförs för att kunna finansiera bolagets verksamhet fram till QI 2017. Under denna period kommer kapital framför allt behövas för att finansiera bolagets omfattande studier samt utveckling av tillverkningsprocessen för möjliggörande av en uppskalad produktion av bolagets läkemedelskandidat. Bolagsstämmans beslut avseende emissionen kommer villkoras av att Baulos Capital erhåller dispens från budplikt.

För att säkerställa att företrädesemissionen blir framgångsrik åtar sig bolagets huvudägare, Baulos Capital, att dels teckna för del av eget innehav, motsvarande 1.653.844 aktier i nyemissionen (cirka 10 procent av antalet nyemitterade aktier), dels lämna ett garantiåtagande för en del av de aktier som inte, efter erbjudande, tecknats av andra aktieägare eller allmänheten, motsvarande 5.769.230 (cirka 34 procent av antalet nyemitterade aktier). Garantiåtagandet görs utan ersättning. Baulos Capital kommer dessutom, som ett led i arbetet med att säkerställa AIM Pharmas företrädesemission, vederlagsfritt ställa resterande teckningsrätter till styrelsens förfogande. Baulos Capitals deltagande i ovan beskriven företrädesemission är villkorat av att Baulos Capital erhåller dispens från budplikt från Aktiemarknadsnämnden.

Baulos Capital avser inte att förvärva ytterligare aktier i AIM Pharma efter den planerade emissionen.

Baulos Capital (inklusive närstående bolag) har idag ett innehav om cirka 36 procent av aktierna och rösterna i AIM Pharma. Efter en fulltecknad emission, och ifall Baulos Capital fullt tvingas infria sina garantiåtagande samt att närstående bolag till Baulos Capital försvarar sin ägarandel, kan Baulos Capitals ägarandel (inklusive närstående bolag) komma att öka till cirka 38 procent av aktierna och rösterna i AIM Pharma. Emellertid kan även Baulos Capitals procentuella innehav komma att minska eftersom resterande teckningsrätter vederlagsfritt ställs till styrelsens förfogande.

Information om hur stor kapital- och röstandel Baulos Capital (inklusive närstående bolag) högst kan komma att uppnå genom Baulos Capitals åtaganden i den planerade företrädesemissionen kommer att framgå av kallelsen till bolagsstämman. Vidare ska emissionsbeslutet biträdas av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de på stämman företrädda aktierna, varvid det skall bortses från aktier som innehas och på stämman företräds av Baulos Capital och till Baulos Capital närstående bolag.

Baulos Capitals ökade aktieinnehav kommer inte medföra någon ändring i bolagets framtida strategi.

Baulos Capital – som inte har för avsikt att förvärva samtliga aktier i AIM Pharma – ansöker mot ovan angiven bakgrund om dispens från den budplikt som uppkommer på grund av sina eventuella åtaganden i den planerade företrädesemissionen.

Det står Övriga aktieägare fritt att teckna aktier i företrädesemissionen och på sådant sätt begränsa ökningen av Baulos Capitals ägarandel i bolaget. Även allmänheten erbjuds att delta i emissionen innan Baulos Capitals garantiåtagande infrias.

Det är vår uppfattning att det är till fördel för såväl AIM Pharma som dess aktieägare att Baulos Capital förbinder sig att teckna i den planerade företrädesemissionen samt eventuellt teckna för hela sitt garantiåtagande. En misslyckad kapitalisering bedöms väsentligt skada AIM Pharmas utveckling och därigenom även äventyra bolagets verksamhet och dess aktieägares värden.

Genom deltagande i emissionen bedöms Baulos Capital ge AIM Pharma en avgörande förutsättning för att genomföra den planerade kapitaliseringen, vilken ska finansiera AIM Pharmas fortsatta utveckling.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2015-02-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En sådan omständighet är att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission.

Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från den budplikt som kan uppkomma på grund av att en aktieägare utnyttjar sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Sådana dispenser förenas i allmänhet inte med några villkor.

Baulos Capital kontrollerar i dag, med stöd av en dispens från Aktiemarknadsnämnden, aktier som representerar ca 36 procent av rösterna i A1M Pharma. Baulos Capital kan emellertid inte öka sin röstandel genom förvärv av aktier i A1M Pharma utan att ådra sig budplikt. Något skäl att bedöma dispensfrågan annorlunda om aktieägaren tidigare beviljats dispens finns inte (se bl.a. AMN 2012:24). Baulos Capital bör således beviljas dispens för att teckna aktier i den planerade nyemissionen med stöd av sin företrädesrätt.

Utöver att teckna sin andel i emissionen avser Baulos Capital att garantera emissionen och alltså teckna aktier som eventuellt återstår efter teckning av övriga aktieägare. Dispens kan beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

På grund av det anförda ska i det nu aktuella fallet ansökan om dispens från budplikt bifallas.