Fråga om dispens från budplikt (Stena Adactum – Midsona)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Stena Adactum AB undantag från den budplikt som enligt 3 kap. 1 § lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier med företrädesrätt i den planerade nyemissionen i Midsona AB.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Stena Adactum AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma genom att bolaget infriar ett åtagande att i samma nyemission teckna aktier som övriga aktieägare inte tecknar, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Midsona AB informeras om hur stor kapitalre- spektive röstandel som Stena Adactum AB högst kan få genom att teckna aktierna ifråga, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från de aktier som innehas och på stämman företräds av Stena Adactum AB.

Om Stena Adactum AB sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 30 juni 2016 en framställning från Wistrand Advokatbyrå på uppdrag av Stena Adactum AB. Framställningen rör dispens från budplikt enligt LUA.

Framställning

Aktierna i Midsona AB, org.nr 556241-5322, (”Midsona”) är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm. Midsonas aktiekapital uppgår till 568.619.758,75 kronor, fördelat på 28.430.987 aktier, varav 359.915 aktier är utgivna i serie A och 28.071.072 i serie B. En A-aktie berättigar till tio röster och en B-aktie till en röst.

Stena Adactum äger idag 257.094 A-aktier och 6.925.019 B-aktier i Midsona, motsvarande 25,26 procent av kapitalet och 29,98 procent av rösterna. Stena Adactum är största ägare i Midsona.

Midsona utvecklar och marknadsför produkter inom segmentet för hälsolivsmedel, egenvård och hygien och koncernen är i dag en av de ledande i Norden. Midsona har en tydlig ambition att driva tillväxt genom utveckling av varumärken och förvärv. Under de senaste åren har Midsona genomfört sex i sammanhanget större förvärv som har bidragit till att bygga ett starkare Midsona med ett över tiden förbättrat resultat.

Midsona avser att förvärva samtliga aktier i Internatural AB, som är en ledande aktör inom ekologisk mat, plantbaserade produkter samt andra livsstilrelaterade matkategorier. Ett förvärv av Internatural AB, som omfattar Kung Markatta (Sverige) och Alma (Norge), ger Midsona en ledande marknadsposition i Norden inom det attraktiva segmentet ekologiska kolonialvaror. Vidare har det bedömts finnas tydliga kostnadssynergier inom administration, försäljning och varuförsörjning med Midsonas befintliga verksamhet. Affären innebär följaktligen att betydande värden kan åstadkommas till gagn för aktieägarna. Förvärvet avses att genomföras den 5 juli 2016 och kommer att offentliggöras i anslutning till detta.

Midsona avser att finansiera förvärvet genom en kombination av lån och eget kapital. Initialt sker betalning delvis genom bryggfinansiering i form av lån. Därefter avses genomföras en nyemission av aktier med företrädesrätt för aktieägarna för att finansiera förvärvet till den del det inte finansieras genom lån. Nyemissionen planeras att beslutas av bolagsstämman under andra halvåret 2016. De närmare villkoren för nyemissionen är ännu inte fastställda.

För att säkerställa att nyemissionen kan ske på acceptabla villkor och utan alltför stor negativ marknadsreaktion har Midsona gjort bedömningen att nyemissionen ska garanteras. Detta är också ett krav som ställts i det kreditavtal avseende bryggfinansiering som Midsona kommer ingå. Stena Adactum har förklarat sig villig att teckna sin andel av emissionen med stöd av sin företrädesrätt och, mot marknadsmässig ersättning, garantera hela eller en betydande del av emissionen. Emissionsgarantin avses att utformas på ett sådant sätt att Stena Adactum med stöd av denna endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive Stena Adactum, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive Stena Adactum, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

Om Stena Adactum infriar teckningsåtagandet och emissionsgarantin kan Stena Adactums sammanlagda röstandel komma att passera 30 procent, vilket skulle utlösa budplikt enligt LUA.

Aktieägarna i Midsona kommer inför bolagsstämman att informeras om teckningsåtagandet och emissionsgarantin och den högsta kapital- och röstandel som Stena Adactum skulle kunna få genom att infria åtagandet och garantin. Stena Adactums slutliga ägarandel är beroende av övriga aktieägares anslutning till den planerade nyemissionen. Den eventuella ökningen av Stena Adactums andel i Midsona är således ofrivillig eftersom Stena Adactums deltagande i emissionen inte sker i avsikt att öka Stena Adactums innehav av aktier i Midsona utan i syfte att stärka Midsonas egna kapital för att kunna genomföra förvärvet av Internatural AB. Ur Stena Adactums synvinkel vore det bäst om samtliga aktieägare tecknade sig i företrädesemissionen utan att Stena Adactum ökade sin ägarandel. Stena Adactum är dock största ägare i Midsona och ser sig föranlett att ta ett ägaransvar i dessa frågor.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs mot bakgrund av ovanstående hemställer att nämnden medger Stena Adactum dispens från den budplikt som kan uppkomma genom att Stena Adactum dels tecknar aktier med företrädesrätt i den planerade nyemissionen i Midsona, dels, helt eller delvis, infriar ett åtagande att i samma nyemission teckna aktier som övriga aktieägare inte tecknar.

Överväganden

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt innebär att den som genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, ska lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget.

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation. Varje aktieägare måste normalt kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt.

På grund av det anförda ska Stena Adactums ansökan om dispens från budplikt för tecknande av aktier med stöd av företrädesrätt i den planerade nyemissionen i Midsona bifallas utan villkor.

Stena Adactum avser också att garantera den aktuella emissionen. Dispens kan enligt nämndens praxis beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Stena Adactum bör på sådana villkor beviljas dispens från budplikt även för att, vid ett infriande av garantiåtagandet, teckna aktier i den planerade nyemissionen.