Fråga om god sed vid närståendetransaktion (Svedbergs)

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 8 september 2016 en framställning från Setterwalls Advokatbyrå i egenskap av ombud för Svedbergs i Dalstorp, 556052-4984 (”Svedbergs”). Framställningen rör fråga om tillämpning av den beslutsordning m.m. för s.k. närståendetransaktioner, som följer av Aktiemarknadsnämndens uttalande AMN 2012:05.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Svedbergs tillverkar och säljer badrumsinredningar samt andra inrednings- och snickeriprodukter. Bolaget har gett ut aktier av två slag, A- och B- aktier. B-aktierna är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm.

I Svedbergs styrelse ingår bland annat Anders Ilstam som ordförande och Sune Svedberg som ordinarie ledamot. Sune Svedberg äger 1.272.000 A-aktier och 4.758.000 B-aktier i bolaget, vilka representerar 28,4 procent av antalet aktier och 53,5 procent av antalet röster i bolaget. Sune Svedbergs vuxna barn äger vidare 502.000 respektive 501.600 B-aktier i bolaget.

Svedbergs har ingått en avsiktsförklaring med Stena Adactum, Sune Svedberg och MIAB (”Avsiktsförklaringen”) enligt vilken följande två, av varandra villkorade, transaktioner (”Transaktionerna”) ska genomföras.

  1. Svedbergs ska, via ett nybildat helägt dotterbolag, förvärva rörelsen i Stena Adactums dotterdotterbolag Macro International (”MIAB”) (”Rörelseöverlåtelsen”).

  2. Sune Svedberg ska stämpla om samtliga sina A-aktier till B-aktier och därefter överlåta sammanlagt 5.500.000 B-aktier till Stena Adactum (”Aktietransaktionen”). Aktierna kommer vid överlåtelsetillfället (dvs. efter omstämpling) motsvara 25,9 procent av antalet aktier och röster i Svedbergs.

Avsiktsförklaringen har nyligen offentliggjorts.

MIABs tillverkar och säljer huvudsakligen duschkabiner och badrumsmöbler. MIAB är ett helägt dotterbolag till Ballingslöv International AB, som i sin tur är ett helägt dotterbolag till Stena Adactum. Stena Adactum är ett helägt dotterbolag till Stena Aktiebolag. Stena Aktiebolags systerbolag Stena Sessan AB äger via sitt helägda dotterbolag Stena Sessan Rederi AB indirekt 29 procent av aktierna i Beijer Electronics Aktiebolag. I Beijers Electronics Aktiebolags styrelse ingår bland annat Anders Ilstam som oberoende styrelseordförande. Stena Sessan AB och Stena Aktiebolag ägs av familjen Sten A Olsson.

Parternas respektive koncernstruktur och de avsedda transaktionerna per överlåtelsetillfället

AMNU20160024_bild

Svedbergs ser stora möjligheter med rörelseförvärvet. Det skulle tillföra bolaget ett starkt duschsortiment och en ökad närvaro på den norska marknaden där MIAB är väl etablerat. Synergier kan erhållas genom gemensam duschproduktion vilket i sin tur ger Svedbergs möjlighet att öka sina marknadsandelar.

Stena Adactum önskar bli ägare i Svedbergs och Svedbergs ser positivt på Stena Adactum som en aktiv och kompetent ägare. Nuvarande huvudägare Sune Svedberg är 83 år.

Vederlagen för aktierna respektive rörelsen har förhandlats mellan parterna på marknadsmässiga villkor. Förra årets omsättning respektive resultat i MIAB överstiger 10 procent av Svedbergs omsättning respektive resultat för samma period.

Sune Svedberg kommer inte ha insyn i förhandlingen om villkoren för Rörelseöverlåtelsen och Svedbergs kommer inte ha insyn i förhandlingen om villkoren för Aktietransaktionen, med undantag för vad som framgår av Avsiktsförklaringen. Vidare är Sune Svedberg jävig i sin roll som ledamot i Svedbergs styrelse, och kommer därför inte att delta i beredning eller fattande av några beslut i bolaget rörande ett eventuellt ingående av Rörelseöverlåtelseavtal.

Enligt avsiktsförklaringen är de två transaktionerna villkorade av varandra, och det finns således inget läge i vilket endast den ena transaktionen genomförs. Parternas avsikt är att transaktionerna ska genomföras samtidigt eller kort tid efter varandra.

Svedbergs kommer att ta in s.k. fairness opinion avseende Rörelseöverlåtelsen.

Hemställan

I framställningen hemställs att Aktiemarknadsnämnden uttalar huruvida den beslutsordning m.m. som följer av nämndens uttalande AMN 2012:05 ska tillämpas på Rörelseöverlåtelseavtalet.

Överväganden

Aktiemarknadsnämnden har i initiativuttalandet AMN 2012:05 behandlat frågor om börsbolags överlåtelser och förvärv till respektive från en befattningshavare eller en stor aktieägare i bolaget, s.k. närståendetransaktioner. Mot bakgrund av att det vid sådana transaktioner finns en särskild risk för intressekonflikter innehåller uttalandet bl.a. krav på en särskild beslutsordning vid sådana överlåtelser och förvärv.

I det nu aktuella fallet handlar det inte om ett förvärv från en befattningshavare eller ägare i bolaget utan om två av varandra villkorade transaktioner. Den ena transaktionen innebär att börsbolaget Svedbergs, genom ett dotterbolag, ska göra ett rörelseförvärv från ett annat bolag. Den andra transaktionen innebär att Svedbergs huvudägare, Sune Svedberg, som innehar röstmajoriteten i bolaget och tillika är ledamot av styrelsen, ska överlåta i stort sett hela sitt aktieinnehav till den koncern från vilken rörelsen ifråga ska förvärvas.

Initiativuttalandet är, enligt dess ordalydelse, inte tillämpligt på den aktuella situationen. I linje med vad nämnden uttalat i tidigare ärenden kan det emellertid finnas andra fall än de som direkt omfattas av initiativuttalandet då det från synpunkten av god sed på aktiemarknaden är motiverat att tillämpa den beslutsordning m.m. som följer av det uttalandet. Enligt nämndens mening föreligger här, på grund av sambandet mellan transaktionerna, just en sådan situation. Att styrelsen inhämtar en fairness opinion är enligt nämndens mening inte tillräckligt. Från synpunkten av god sed på aktiemarknaden bör förvärvet också, på det sätt som följer av AMN 2012:05, underställas bolagsstämman i Svedbergs för beslut, varvid aktier som innehas av huvudägaren inte ska beaktas.