Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i avsnittet Framställningen angivna förutsättningarna, Ilija Batljan undantag från den budplikt som kan uppkomma om denne tillsammans med närstående tecknar sin andel i den planerade apportemissionen av aktier i Effnetplattformen AB org.nr 556981-7660.

Om Ilija Batljan eller denne närstående sedermera förvärvar ytterligare aktier i bolaget och därigenom ökar röstandelen uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 2 mars 2017 en framställning från Wistrand Advokatbyrå på uppdrag Ilija Batljan. Framställningen rör dispens från budplikt i samband med teckning av aktier i en apportemission.

Framställning

Av framställningen och kompletterande upplysningar från ombudet framgår i huvudsak följande.

Aktierna i Effnetplattformen AB, org.nr 556981-7660, (”Effnet”) handlas på Nasdaq First North. Bolagets aktiekapital uppgår till 723.043,40 kronor, fördelat på 7.230.434 aktier, samtliga aktier är utgivna i serie B. Bolaget kan enligt bolagsordningen även ge ut aktier av serie

A och preferensaktier. Effnet har som del av sin verksamhetsidé att erbjuda andra bolag att genom omvända förvärv erhålla en notering på Nasdaq First North.

Effnet förvärvade den 5 december 2016 tre bolag, nämligen SBB i Norden AB (tidigare Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB) org.nr 559053-5174 (”SBB”), Kuststaden Holding AB, org.nr 556875-2173 och Sörmlandsporten AB, org.nr. 556716-3034 (tillsammans ”Fastighetsbolagen”). Betalning skulle, genom en kvittningsemission, ske i form av nyemitterade aktier i Effnet.

Största aktieägare i SBB var Ilija Batljan som direkt ägde aktier med en röstandel om 26 procent och indirekt via bolaget Ilija Batljan Invest AB ägde aktier med en röstandel om 36 procent i bolaget.

Effnets förvärv av Fastighetsbolagen godkändes av en extra bolagsstämma i Effnet den 16 januari 2017. Stämman beslutade enhälligt om en riktad emission av högst 405.937.218 aktier, varav högst 217.596.975 aktier av serie A och 188.340.243 aktier av serie B till aktieägarna i Fastighetsbolagen. Inför stämman tillhandahölls informationsmaterial på Bolagets hemsida avseende förvärvet och ägarstrukturen i Fastighetsbolagen före, samt i Effnet efter, transaktionens genomförande.

För att skapa en bättre finansieringsstruktur i Effnet (och den koncern i vilken Effnet är moderbolag), meddelade bolaget i samband med affären att Effnet avsåg erbjuda innehavare av ägarlån, konvertibler och preferensaktier (”Instrumenten”) i SBB att förvärva dessa mot betalning i form av aktier i Effnet. På bolagsstämma den 22 februari 2017 beslutades därför enhälligt att genomföra en apportemission till innehavarna av Instrumenten. På stämman beslutades även att genomföra en apportemission till stamaktieägare i SBB som inte tecknat aktier i den emission som beslutades vid stämman den 16 januari. Den senare emissionen var alltså ett led i fullgörandet av Effnets tidigare beslut av den 16 januari 2017 att emittera högst 405.937.218 aktier och påverkar därför inte det totala antalet aktier som kommer emitteras i Bolaget.

Ilija Batljan ägde varken direkt eller indirekt några aktier i Effnet vid tidpunkten för stämman den 16 januari och röstade inte heller för några aktier på stämman den 22 februari.

Som ett resultat av emissionerna kan Ilija Batljan komma att erhålla en röstandel om 17,69 procent, IB Invest en röstandel om 24,86 procent, och det av Ilija Baltjan helägda bolaget Health Runner en röstandel om 1,03 procent. Den av Ilija Baltjan kontrollerade röstandelen kan således sammanlagt komma att passera 30 procent, vilket är gränsen för budplikt enligt punkt III.1 i ”Takeoverregler för vissa handelsplattformar” som utfärdats av Kollegiet för svensk bolagsstyrning.

Mot bakgrund av det ovanstående hemställer Batljan att Aktiemarknadsnämnden medger Ilija Batljan dispens från den budplikt uppkommer genom att Ilija Batljan och bolagen IB Invest samt Health Runner AB tecknar aktier i de pågående emissionerna i Effnet.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2015-02-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på First North.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på First North i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger.

Som exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt nämns i kommentaren till budpliktsreglerna att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission. I linje med detta beviljar Aktiemarknadsnämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren avser att teckna aktier i en apportemission, se bl.a. AMN 2017:8 och 4. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser.

Vid dispensprövning ska en helhetsbedömning göras, varvid ska prövas om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär.

I det nu aktuella fallet har bolagsstämman i Effnet enhälligt beslutat om de aktuella emissionerna och aktieägarna har inför stämman informerats om hur ägandet i bolaget kommer att påverkas av emissionen. Ilija Batljan röstade inte för några aktier vid de aktuella bolagsstämmorna.

På grund av det anförda ska ansökan om dispens från budplikt bifallas.