Fråga om dispens från budplikt (Auer – Liv ihop AB)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Carl Auer, undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av det aktielånearrangemang som kan komma att användas vid den planerade listningen av aktierna i Liv ihop AB.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 9 januari 2018 en framställning från Advokatfirman Westermark Anjou AB på uppdrag av Carl Auer. Framställningen rör dispens från budplikt i samband med ett aktielånearrangemang.

Framställning

Liv ihop AB (publ), org. nr 556846-3136 (”Livihop”) har ansökt om listning av bolagets aktier på Nasdaq First North. Planerad första dag för handel är för närvarande den 23 februari 2017. Carl Auer (”Ägaren”) är en av de större aktieägarna i Livihop, med ett innehav motsvarande cirka 37 procent av rösterna och aktierna i bolaget före noteringen. Ägaren är också verkställande direktör och ledamot av styrelsen i Livihop.

I samband med noteringen kommer en ägarspridning att genomföras genom ett erbjudande av nyemitterade aktier till allmänheten och institutionella investerare. Det exakta antalet aktier som erbjudandet ska omfatta är vid tidpunkten för denna framställan ännu inte bestämt, men högst kommer 1.750.000 aktier att kunna ges. Emissionskursen är ännu inte fastställd men kommer att vara mellan 14 och 16 kronor per aktie. Ägaren har åtagit sig att teckna högst cirka 220.000 aktier i erbjudandet.

För att möjliggöra skyndsam leverans av tilldelade aktier i erbjudandet avser Ägaren att låna ut aktier till Mangold Fondkommission AB, som har anlitats för noteringens och erbjudandets genomförande.

Aktielånet kan, beroende på erbjudandets slutliga storlek, i vilken grad det tecknas och Ägarens deltagande i detsamma, komma att medföra att Ägarens aktieinnehav i bolaget först understiger motsvarande 30 procent av rösterna i bolaget för att kort därefter överstiga 30 procent av rösterna när Ägaren återfår utlånade aktier, dessutom tillsammans med aktier tecknade i erbjudandet, med följd att budplikt uppkommer för Ägaren.

I framställningen hemställer Ägaren att Aktiemarknadsnämnden beviljar dispens från skyldigheten att lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende samtliga aktier i Livihop som utlöses enligt Takeover-reglerna för vissa handelsplattformar (2017-11-01) om Ägarens röstandel i Livihop ökar över gränsen om 30 procent av rösterna i bolaget genom att aktier som Ägaren har lånat ut enligt ovan återlämnas till denne och Ägaren erhåller aktier tecknade i erbjudandet.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2017-11-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på First North.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på First North i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. I kommentaren till bestämmelserna om budplikt har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att omständigheterna i vissa fall kan vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett, trots att bolaget har fått en ny ägare med tre tiondelar eller mer av röstetalet.

I det nu aktuella fallet kan Ägarens röstandel i Livihop genom utlåning av aktier i anslutning till de planerade listningen på First North, komma att minska till under tre tiondelar av röstetalet och därefter åter öka till mer än tre tiondelar i samband med att de utlånade aktierna återlämnas. Bestämmelserna om budplikt blir då tillämpliga. Enligt nämndens mening finns det emellertid, mot bakgrund av syftet med reglerna om budplikt och med beaktande av vad som uttalas i kommentaren, förutsättningar att bevilja dispens från budplikten. Reglerna om budplikt avser att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Aktielånearrangemanget skulle inte ge upphov till något sådant kontrollägarskifte utan endast medföra att Ägarens aktieinnehav under en kortare tid minskade och därefter, i samband med att aktierna återfås, åter ökar till mer än tre tiondelar. Ansökan om dispens från budplikt ska mot denna bakgrund bifallas (jfr bl.a. AMN 2016:39). Något skäl att ålägga Ägaren budplikt vid eventuella förvärv av ytterligare aktier i Livihop finns inte.