Fråga om dispens från budplikt (Concebator – ADONnews)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Concebator GmbH dispens från den budplikt som skulle uppkomma till följd av att bolaget i den planerade apportemissionen förvärvar aktier i ADONnews Sweden AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i ADONnews Sweden AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Concebator GmbH högst kan få genom att teckna aktierna ifråga, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från aktier som innehas av Concebator GmbH.

Om Concebator GmbH förvärvar ytterligare aktier i ADONnews Sweden AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 25 maj 2018 en framställning från Advokatfirman DLA Piper Sweden som ombud för Concebator GmbH. Framställningen rör dispens från budplikt.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Concebator är huvudaktieägare i Evendo International A/S (”Evendo”), ett danskt bolag som tillhandahåller digitala eventplaneringslösningar, med ett innehav per idag om ca 62,26 procent av aktierna i Evendo.

Concebator har, tillsammans med övriga ägare av Evendo (tillsammans ”Säljarna”), inlett diskussioner med ADONnews Sweden AB, org. nr 556927-9242, vars aktier är listade på Spotlight Stock Market och med dess största aktieägare, Christian Valentin (”Huvudägaren”), som direkt och via bolag i dagsläget äger ca 27,19 procent av aktier och röster i Bolaget. Diskussionerna mellan parterna rör en transaktion varigenom Säljarna kommer att tillskjuta sina aktier i Evendo till Bolaget genom en apportemission i utbyte mot aktier i Bolaget. Concebator äger, varken direkt eller indirekt, någon aktie i Bolaget.

Bolaget bedriver genom dess helägda dotterbolag, Mobile Loyalty Europe AB, utveckling och försäljning av annonslösningar online. Bolaget har under de senaste åren haft en mycket svag finansiell utveckling. Efter misstanke om kritisk kapitalbrist upprättade Bolagets styrelse den 26 februari 2018 en kontrollbalansräkning vilken granskades av Bolagets revisor. Kontrollbalansräkningen utvisade att Bolagets egna kapital understeg hälften av det registrerade aktiekapitalet. Bolagets årsstämma 2018, tillika första kontrollstämma, beslutade att driva bolagets vidare, att minska aktiekapitalet med 23.942.748 kr för täckning av Bolagets ansamlade förlust, samt att minska aktiekapitalet med 15.744.998 kr för avsättning till fritt eget kapital.

Bolagets aktiekapital om 40.687.745,70 kr minskades därigenom med totalt 39.687.745 kr. Minskningen skedde utan indragning av aktier och utan återbetalning till aktieägarna. Efter minskningen av aktiekapitalet uppgår Bolagets aktiekapital till 1.000.000,70 kr, fördelat på sammanlagt 406.877.457 aktier med ett kvotvärde om 0,2458 öre. Alla aktier är av samma slag med en röst per aktie. I och med registreringen av besluten om minskning av aktiekapitalet enligt ovan hos Bolagetsverket den 2 maj 2018 har Bolagets egna kapital återställts och överstiger det registrerade aktiekapitalet. Bolaget har i dagsläget för få aktieägare med tillräckligt många aktier för att klara Spotlight Stock Markets spridningskrav.

Bolaget har upplyst Säljarna om följande. För att hitta en långsiktig lösning på de utmaningar som Bolaget ställts inför har Bolaget övervägt ett flertal alternativ. Intresset från övriga aktieägare att genom företrädesemission tillskjuta ytterligare kapital till Bolaget har varit obefintligt – inte minst eftersom Bolagets aktie under lång tid har handlats under aktiens tidigare kvotvärde – varför en företrädesemission inte bedöms vara ett alternativ för att långsiktigt lösa Bolagets svåra finansiella situation och säkerställa driften framgent. Verksamheten har hittills finansierats via lån från Huvudägaren och ett antal andra finansiärer om sammanlagt drygt 11 milj. kr (”Skulden”).

Sedan en tid har Bolaget och Huvudägaren fört förhandlingar med Säljarna om en möjlig transaktion för att tillvarata aktieägarkollektivets intresse av att behålla såväl befintliga verksamheten som en likvid aktie. Transaktionen skulle bland annat innefatta att en extra bolagsstämma i Bolaget beslutar att:

  1. emittera sammanlagt 369.301.583 aktier i en riktad kvittningsemission till Huvudägaren och övriga finansiärer, mot betalning genom kvittning av deras respektive andel av Skulden (”Kvittningsemissionen”);

  2. minska Bolagets aktiekapital med 500.000,70 kronor för återbetalning till aktieägarna (Säljarna ej inräknade) av 95,88 procent av aktierna i dess helägda dotterbolag – i vilken ADONnewskoncernens verksamhet bedrivs – utan indragning av aktier (”Minskningen”);

  3. stämpla om befintliga aktier i Bolaget till B-aktier med en (1) röst och införa ett nytt aktieslag, A-aktier med tio (10) röster och hembuds- och omvandlingsförbehåll;

  4. emittera A-aktier och B-aktier till Säljarna mot betalning i apportegendom i form av samtliga aktier i Evendo (”Apportemissionen”); och

  5. genomföra en sammanläggning av aktier 100:1 varigenom varje hundra befintliga aktier läggs samman till en aktie (”Sammanläggningen”).

Efter genomförd transaktion kommer Bolaget även behöva genomföra nyemissioner för att kunna leva upp till Spotlight Stock Markets spridningskrav. Concebator har uppställt som villkor för transaktionen att Concebator erhåller såväl listade B-aktier som röststarka A-aktier så att Concebator kan behålla majoriteten av rösterna även efter kommande spridningsemissioner samt att Concebator erhåller dispens från budplikt.

Extrastämman avses hållas i slutet av juni 2018. Som en följd av transaktionen kommer merparten av Bolagets befintliga verksamhet att delas ut till dess aktieägare och en ny listningsprövning genomföras avseende Evendo. Efter genomförd kvittningsemission, minskning av aktiekapitalet och sammanläggning av aktier, kommer Bolaget ha 51.745.273 aktier och ett registrerat aktiekapital om 6.666.671,81 kronor. Den relativa värderingen av Bolaget och Evendo är sådan att Säljarna förväntas äga sammanlagt 85 procent av kapitalet och Concebator kommer att inneha upp till ca 53 procent av kapitalet och upp till ca 80 procent av rösterna i Bolaget.

Concebator kommer inte att koordinera sitt röstande med övriga Säljare, och därmed kommer Concebator inte heller agera i samförstånd med övriga Säljare i den mening som avses i takeover-reglerna. Bolaget har upplyst Säljarna om att Bolagets styrelse inför Extrastämman kommer att upplysa Bolagets aktieägare om såväl de ägar- och röstandelar Säljarna sammantaget kommer att inneha som de andelar Concebator självständigt kan komma att inneha efter genomförandet av transaktionen och Apportemissionen. Vidare kommer ett noteringsmemorandum avseende Bolaget och Evendo att tas fram och offentliggöras i samband med transaktionens genomförande.

Transaktionen skulle sammantaget innebära att befintliga aktieägare i ADONnews skulle få behålla merparten av den befintliga verksamheten (med undantag för 4,12 % som inte kan skiftas mot bakgrund av att de inte motsvaras av utdelningsbara medel) och därutöver få en likvid aktie.

Hemställan

Med hänsyn till att Concebator efter transaktionens genomförande förväntas äga mer än 30 procent av aktier och röster i Bolaget, hemställer Concebator att Aktiemarknadsnämnden medger dispens från den budplikt som skulle uppkomma avseende återstående aktier i Bolaget vid genomförandet av Apportemissionen.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2018-04-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Spotlight Stock Market (f.d. AktieTorget).

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Spotlight Stock Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt.

En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission.

Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I linje med detta beviljar Aktiemarknadsnämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren tecknar aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser.

I det nu aktuella fallet avser Concebator att teckna aktier i ADONnews i sådan utsträckning att budplikt uppkommit enligt punkten III.1 i takeover-reglerna. Aktierna i fråga utgör betalning för aktier i bolaget Evendo, vilka Concebator avser att överlåta till ADONnews.

Enligt Aktiemarknadsnämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- och röstandel som Concebator därigenom kan komma att uppnå. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland aktieägarna. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.

På grund av det anförda och i linje med nämndens praxis (se bl.a. AMN 2014:48) ska Concebators ansökan om dispens från budplikt, under ovan angivna förutsättningar, bifallas.