Svenska Civilekonomföreningen och FAR genomförde den 30 oktober ett gemensamt arrangemang i Stockholm. Temat för dagen var ”Revisorns roll i framtiden”. Bodil Sjöö-Mårtenson ger här ett kort referat av vad som avhandlades.

Bekantskapen började egentligen för mer än tio år sedan. Så länge sedan är det som FAR och SCF arrangerade kurser i Ronneby tillsammans. Det var ingen kurs den här gången. Det var sex seminarier, utfrågning av representanter från intressentgrupperna och utfrågning av revisorer.

Men egentligen så började det den här gången med ett frågeformulär.

Vad är det då det gäller? Jo, den 30 oktober arrangerade FAR och SCF en seminarie- och debattdag kring ämnet ”Revisorns roll i framtiden”. Bakgrunden var att man såg ett gemensamt intresse av att i en vidare krets debattera frågan om revisorns framtida roll och arbetsuppgifter, en roll som berör många grupper inom näringsliv och samhälle.

Av de drygt 200 personer som deltog i förmiddagens seminarier var ca 80 % externrevisorer. Till eftermiddagens hearing och debatt anslöt sig ytterligare några personer.

Förmiddagen ägnades således åt sex seminarier om revision. Deltagarna hann med att delta i två seminarier, ett i grupp A och ett i grupp B.

A 1 Revisorns lagliga skyldigheter och rättigheter

Seminarieledare:

Professor Knut Rodhe, Handelshögskolan i Stockholm

Professor Jan Sandström, Göteborgs universitet

A 2 Revision och ADB – utvecklingstendenser

Seminarieledare:

Direktör Rune Brandinger, Livförsäkringsbolaget Valand

Auktor revisor Gunnar Sjöquist, Price Waterhouse & Co

A 3 Aktuella årsredovisningsproblem

Seminarieledare:

Kanslichef Boris Carlsson, Bokföringsnämnden

Auktor revisor Sune Carlsson, Öhrlings Revisionsbyrå AB

B 1 Revisor i krisföretag

Seminarieledare:

Auktor revisor Ulf Gometz, Hagströms Revisionsbyrå AB

Bankdirektör Lars-Olof Gustavsson, Investeringsbanken

B 2 Revisorn och ekonomisk brottslighet

Seminarieledare:

Auktor revisorerna Sten Lundvall och Björn Markland, Bohlins Revisionsbyrå AB

B 3 Inflationsredovisning – utvecklingstendenser

Seminarieledare:

Ekon dr Lars Bertmar, Handelshögskolan i Stockholm

Auktor revisor Hans Edenhammar, Bohlins Revisionsbyrå AB

TUSEN TYCKTE OM REVISORER

På eftermiddagen redogjorde Margareta Damberg, FAR, för den enkät om revisorns roll som SCF under hösten -79 sände ut till dem bland medlemmarna som var verkställande direktörer, ekonomichefer och administrativa chefer. Inte mindre än 1.160 personer besvarade enkäten. Av dessa hade 92 % relaterat sina svar till den auktoriserade revisorns arbetsinsatser.

I enkäten besvarades frågor rörande Revisorns ansvar och uppgifter, Revisorns oberoende, Revisionsarbetet, Revisorns kompetens och Värdering av revisorns insatser.

Enkätresultaten ger anledning till mycken begrundan men ändå skall endast ett utdrag av svaren återges här.

Beträffande revisorns uppgifter ger svaren en bild av en viss orealistisk uppfattning om vad revisorns roll egentligen är. Förväntningarna var större än de borde vara. Till mellan 74 % och 88 % instämde man helt eller delvis i påståenden om att revisorns uppgift var att förhindra överträdelser av skattelagstiftning, valutalagstiftning och mutlagstiftning. Med viss förvåning noterades att 57 % ansåg att en ren revisionsberättelse endast delvis innebär att uppgifterna i årsredovisningen var riktiga.

Frågan om revisorns oberoende gällde att svara på vad man trodde att andra ansåg. Så många som 85 % trodde inte att det faktum att revisorn utses av bolagsstämman är grund till några intressekonflikter.

Vad gäller revisionsarbetet kan konstateras att mer än 80 % vet vad revisionsarbetet innebär och håller sig informerade om det. 65 % ser konkreta resultat av revisionsarbetet medan bara 40 % sett konkreta resultat av förvaltningsrevisionen.

Frågorna om revisorns kompetens visade att skatteproblem endast delvis löstes tillsammans med revisorn, att det var bra att revisionsbyråerna också erbjöd redovisningsservice, men att det var tveksamt om revisorn var kompetent nog att bedöma värdet på lager/halvfabrikat/produkter i arbete. Om man beslutat se över företagets redovisning- och kalkylsystem skulle så många som 66 % vända sig till ett konsultföretag, endast 22 % till företagets revisor.

Man visade sig vara mycket nöjd med revisorns insatser. Endast 8 % tyckte att företaget borde byta revisor. 69 % ansåg att revisorn ägnade tillräckligt med tid åt företaget.

80-TALETS REVISOR

Bertil Edlund, FARs ordförande, talade om revisorns roller och kunskaper – nu och i framtiden. Revisorns roll är svår, den är beroende av andras kompetens och etik. Men bl a Brottsförebyggande rådet har noterat att revisorerna sköter sig väl. Ändå får revisorerna söka kontakt och debatt för att lära av misstagen.

Vad står det då i 80-talets prognos för revisorerna?

Jo

  • de auktoriserade revisorerna består som en fristående yrkesgrupp

  • de stärker sin ställning

  • marknaden ökar

  • förväntningarna på revisorerna ökar

  • kraven blir större på service från revisionsbyrån

  • kåren av revisorer fördubblas

  • antalet orena revisionsberättelser ökar

  • revisorns huvuduppgift är fortfarande att granska räkenskaperna och årsredovisningen.

TVÅ FRÅGAR ÅTTA

”Så vill vi se revisorns roll i framtiden” var rubriken på den hearing och debatt som leddes av redaktör Ragnar Boman, Affärsvärlden, och ekon dr Bengt Rydén, SNS. De som utfrågades var

Ekonom Per-Olof Edin, LO

Generaldirektör Gösta Ekman, Riksskatteverket

Bankdirektör Per Lindblad, Handelsbanken

Direktör Per-Ivan Lundberg, Ackordscentralen

Bankdirektör Karl-Henrik Pettersson, Länssparbanken Göteborg

Direktör Gustaf Piehl, SHIO-Familjeföretagen

Direktör Sven Wallgren, Esselte AB

Direktör Jan-Eric Österlund, Masonite AB

Hur viktigt är oberoendet?

Att oberoendet är viktigt både för revisorerna själva och intressenterna framgick med all önskvärd tydlighet under utfrågningen.

Per Lindblad framhöll att man i bankerna sällan ifrågasätter revisorns oberoende. Det finns ingen anledning att ifrågasätta detta när man genom att följa företagen år efter år märker att allt fungerar bra.

Per-Ivan Lundberg ifrågasatte om inte förvaltningsrevisionen var ett hot mot revisorns oberoende. Även i framtiden skall revisorn vara granskare och viss risk finns att den operativa delen leder åt farligt håll.

Sett ur företagsledningssynvinkel kan otvivelaktigt revisorn spela en mycket större roll än han gör idag tyckte Karl-Henrik Pettersson. Men eftersom bankerna har behov av en oberoende kompetens, och därför rekommenderar sina kunder att använda sig av sin revisor vid bankkontakter, så får inte detta gå så långt att oberoendet sätts ifråga.

Tyvärr är det så att många mindre och medelstora företag inte upptäckt det stora värdet av att ha en oberoende revisor noterade Gustaf Piehl. Rådgivningen, som ju är en dialog mellan revisorn och företagsledningen, är ingen risk för oberoendet. Revisorerna kan hålla rent kring sig själva.

Även Jan-Eric Österlund såg emellertid förvaltningsrevisionen som en risk för revisorns oberoende. Förvaltningsrevision innebär bl a att bedöma risker. Var går då gränsen mellan styrelsens och revisorns uppgifter? Hur kan revisorn vara intern rådgivare, externt objektiv och samtidigt oberoende?

Får samhället ut tillräckligt av revisorerna? Borde revisorerna göra mer?

Per-Olof Edin tyckte att man fick ut förvånansvärt litet av revisorerna, från näringspolitisk synpunkt sett. I dag är det ju ändå 6.000 personer som arbetar med revision i Sverige. Sätt så många i samhällets tjänst och de märks betydligt mer. I de tio procent av Sveriges företag som inte fungerar bra är det tydligt att företagen vet mycket litet om sig själva. Kan ägaren inte sköta företaget får revisorerna se till att en ändring kommer till stånd. Problemet är att det inte finns tillräckligt starka incitament för revisorn att gå in på konfliktladdade områden.

Revisorerna skall inte ha staten som arbetsgivare men staten skall ha möjlighet att anmärka på en revisor framhöll Gösta Ekman. Inom RSV görs åtskilligt för att underlätta revisorernas situation men revisorerna gör inte tillräckligt för skattemyndigheterna. Det är i högsta grad påkallat att tystnadsplikten uppmjukas. Många utredningar har stupat på att revisorer inte ansett sig kunna tala om de verkliga förhållandena. Revisorskåren som helhet står inte bakom den ekonomiska brottsligheten men även bland de auktoriserade revisorerna kan det finnas någon som har sådana uppgifter. RSV har begränsade resurser och måste därför ibland koncentrera sig på objekt där revisorerna är mindre välkända. Vid missförhållanden bör statsmakterna kunna begära att ny revisor tillsätts, utan att därmed ha möjlighet att ge synpunkter på vem som skall väljas.

Per-Ivan Lundberg tyckte att revisorerna borde ta större ansvar för att företagens bokslut kommer fram i tid och att papper når myndigheterna i rätt tid. Varför inte ange i revisionsberättelsen om företaget inte sköter dessa uppgifter.

Vem skall utse revisorn?

Om någon annan än bolagsstämman utsåg revisorn hade troligen incitamenten att ge sig in på konfliktladdade områden blivit större trodde Per-Olof Edin. Förslaget på vem som skall vara revisor kan fortfarande komma från företaget medan själva godkännandet kan ligga på samhället. Vid ett sådant förfarande skulle nog oberoendet kunna stärkas.

Bolagsstämman ansågs av de övriga vara ett ganska bra organ när det gällde att utse revisorer.

Är revisionsberättelse tillräckligt informativ?

Revisionsberättelserna måste i framtiden bli mer varierande och individualiserade framhöll Per Lindblad. Visserligen får bankerna de uppgifter man vill ha direkt från företagen men revisionsberättelsen ger inte tillräcklig information.

Per-Ivan Lundberg föreslog fylligare revisionsberättelser som i tid ger viktig information om företagens ställning. Det är främst de små och medelstora företagen som råkar i krissituationer. Även om det är bättre ordning i de företag som har auktoriserad revisor så är revisorn mycket försiktig och vågar sällan anmärka på annat än frågan om ansvarsfrihet. Den standardiserade revisionsberättelsen driver revisorn till alltför stora inskränkningar.

Skall revisorn granska delårsrapporter, budgets och prognoser?

Karl-Henrik Pettersson tyckte det var tveksamt om revisorns medverkan vid bedömningen av kvaliteten på framtidsbedömningen kunde vara värdefull. Detta trots att många företagsledare inte vet hur mycket revisorn egentligen vet om företaget och vad han kan bidra med.

Per Lindblad däremot uttryckte en förhoppning om att revisorerna i framtiden ägnade sig mer åt delårsberättelser, prognoser och budgets.

Revisorn är en utomordentlig rådgivare på redovisningssidan och borde kräva att prognoser och budgets tas fram även i de mindre och medelstora företagen sade Gustaf Piehl. Det är däremot mycket tveksamt om revisorn har större möjlighet att bedöma risker än företagsledningen.

Arbetet med prognoser skall revisorn inte delta i tyckte Jan-Eric Österlund. Det är företagsledningens uppgift. Deltar revisorn skapas det bara förvirring.

Kan revisorerna utnyttjas bättre?

Sven Wallgren framhöll att duktiga auktoriserade revisorer är ett bra verktyg när det gäller att påverka underordnade. Revisorerna tvingar företagsledningen att ta obehagliga steg, de är initiativtagare. Vid företagsförvärv är revisorerna utmärkta konsulter. De deltar ofta vid avtalsutformning. Men det är förvånande att revisorerna i Sverige så gärna deltar i sådana konsultuppdrag som ju kan ge integritetsproblem.

Jan-Eric Österlund var något tveksam till om revisorerna skulle delta vid företagsköp eller försäljningar. Gör man det kan det senare vara svårare att peka på felvärderingar. Totalt sett skall revisorns roll vara att peka på riskerna medan företagsledningen skall se på möjligheterna.

Gösta Ekman ville ha revisorerna som medarbetare i större utsträckning än man har idag. Man måste kunna fånga upp revisorernas kunskaper om beskattning av företaget och lita på åtskilligt i företagen, bl a att de kostnadsfört rätt.

Allmänt ansåg man att revisorn gjorde mycket för företagen, att det man gjorde var bra och att man ibland kunde göra ännu mer utan att riskera sitt oberoende.

TILL SIST

Det var ett lyckat arrangemang. FAR och SCF kan med gott samvete fortsätta samarbetet.

Seminarierna, enkätresultaten och utfrågningen kommer att dokumenteras i en bok som beräknas ligga klar i slutet på februari. Fram till dess och kanske än mer därefter diskuteras revisorns roll ivrigt och hett – eller gör man inte det? Är man nöjd med revisorn eller skall man kräva mer av revisorn? Revisorn lever i ett föränderligt samhälle – det gör vi ju alla.

Bodil Sjöö-Mårtenson