De nuvarande omräkningsmetoderna kan förbättras genom att köpkraftsparitetskurser används i stället för valutakurser. Men det är komplicerat att bilda köpkraftsparitetskurser.

Uppgörandet av koncernbokslut är en komplicerad process. Denna process kompliceras ytterligare av att även utländska dotterbolags bokslut skall ingå i koncernbokslut. De utländska dotterbolagens bokslut har vanligtvis uppgjorts i en annan valuta än moderbolagets valuta och därför är en omräkning av det utländska dotterbolagets bokslut nödvändig. Hur skall omräkningen ske? Hittills har man inte lyckats utveckla en tillfredsställande omräkningsmetod. Metodproblem vid omräkning av utländska dotterbolags bokslut har livligt diskuterats inte endast i redovisningskretsar utan även på högsta nivå i multinationella företag världen runt. I synnerhet i USA har valutaomräkningsproblematiken tilldragit sig stor uppmärksamhet under senare tid. Orsaken till det stora intresset är att tillämpningen av olika valutaomräkningsmetoder leder till olika omräkningsresultat. Variationen i omräkningsresultaten innebär att den omräkningsmetod som ett företag tillämpar kan ha en väsentlig inverkan på företagens olika intressenter och därigenom på intressenternas beslut.

Avsikten med denna artikel är att presentera de brister för vilka de nuvarande omräkningsmetoderna främst har kritiserats, samt att presentera ett alternativ till den nuvarande utformningen av metoderna.

DE VANLIGASTE OMRÄKNINGSMETODERNA

”Monetary-nonmonetary” – metoden och ”current rate” – metoden är de mest använda omräkningsmetoderna i dag. ”Current-noncurrent” – metoden används relativt sällan nuförtiden. Enligt ”monetary-nonmonetary” – metoden omräknas monetära balansposter, dvs främst kassa och bank, fordringar och skulder, till balansdagens kurs medan icke monetära poster omräknas till historisk kurs (investeringskurs). Resultaträkningens poster omräknas till räkenskapsårets genomsnittliga kurs förutom de poster vars motsvarande balansposter omräknas till historisk kurs. De sistnämnda resultaträkningsposterna, huvudsakligen avskrivningar på anläggningstillgångar och sålda varors kostnader, omräknas till investeringskurs. Beträffande varulager och sålda varors kostnader tillåts i vissa länder ofta en förenkling sålunda att balansdagens kurs kan tillämpas förutsatt att varulagret omsätts snabbt. Omräkningen ger upphov till omräkningsdifferenser (”kursdifferenser”) och dessa omräkningsvinster (”kursvinster”) och förluster (”kursförluster”) bör ingå i koncernens resultat. Omräkningsdifferenserna, som ju inte existerar före omräkning, förorsakas av att kursen på bokslutsdagen avviker från kursen på föregående bokslutsdag samt av att olika poster omräknas till olika kurser.

1979 intog FAR positionen att omräkning av utländska dotterbolags bokslut skulle ske enligt ”monetary-nonmonetary” – metoden. Den oklara situationen beträffande ”monetary-nonmonetary” – metodens lämplighet för omräkning har dock lett till att FARs position nu är obestämd. En metod som i praktiken oftast sammanfaller med ”monetary-nonmonetary” – metoden, den s k ”temporal principle of translation”, användes i USA 1976–1982.

Enligt ”current rate” – metoden skall balansposterna omräknas till bokslutsdagens kurs. Eget kapital utgör ett undantag och omräknas i allmänhet till investeringskurs (införtjäningsdagens kurs). Resultaträkningens poster omräknas antingen till bokslutsdagens kurs eller till genomsnittlig kurs under räkenskapsåret. En enhetlig praxis existerar inte. Omräkningsdifferenser uppstår vid omräkning av praktiskt taget alla balansposter eftersom bokslutsdagens kurs avviker från kursen på föregående bokslutsdag. I viss mån balanserar omräkningsvinsterna och förlusterna på de olika balansposterna varandra men en slutlig omräkningsdifferens kommer att återstå och bör redovisas. Om räkenskapsårets genomsnittliga kurs tillämpas för resultaträkningens poster uppstår en omräkningsdifferens även av att resultaträkningens och balansräkningens omräkningskurser skiljer sig från varandra. Den slutliga omräkningsdifferensen redovisas antingen i resultaträkningen eller upptas direkt som en separat post bland eget kapital i balansräkningen. Den senaste internationella utvecklingen har gått i det sistnämnda alternativets riktning.

”Current rate” – metoden rekommenderades av The Institute of Chartered Accountants in England and Wales redan 1968. The Institute of Chartered Accountants of Scotland förordade ”current rate” – metoden 1970. I USA har den s k ”temporal principle of translation” nyligen ersatts av ”current rate” – metoden genom att en ny omräkningsstandard (FASB nr 52, december 1981) trätt i kraft. Standarden gäller för räkenskapsår som börjar den 15 december 1982 eller därefter. I denna standard rekommenderas användning av en genomsnittlig kurs för resultaträkningens poster.

International Accounting Standards Committee har i sitt senaste utkast till omräkningsstandard (Exposure Draft 23, mars 1982) intagit en tudelad position beträffande val av omräkningsmetod. Om det utländska dotterbolaget anses vara relativt självständigt i förhållande till moderbolaget skall dotterbolagets bokslut omräknas enligt ”current rate” – metoden. I detta fall kan resultaträkningens poster omräknas antingen till bokslutsdagens kurs eller till genomsnittlig kurs under räkenskapsåret. Omräkningsdifferenser skall redovisas som en separat post bland eget kapital. Beträffande redovisning av omräkningsdifferenser som föranletts av att olika kurser använts för balansräkningen och resultaträkningen (genomsnittlig kurs) ges en valmöjlighet genom att differenserna kan antingen redovisas direkt bland eget kapital eller inkluderas i resultaträkningen. Om ett utländskt dotterföretag anses vara osjälvständigt i förhållande till moderbolaget skall dotterföretagets bokslut omräknas enligt ”monetary-nonmonetary” – metoden.

OMRÄKNINGSMETODERNAS BRISTER

”Monetary-nonmonetary” – metoden

”Monetary-nonmonetary” – metoden har kritiserats för att skapa omräkningsresultat som inte ger en sanningsenlig bild av den utländska verksamhetens lönsamhet och det utländska dotterbolagets ekonomiska situation. ”Monetary-nonmonetary” – metoden har ansetts leda till att de redovisade resultaten fluktuerar samt till förvrängning av de redovisade resultatens och bokslutsposternas interna förhållanden. Den huvudsakliga orsaken till dessa s k förvrängda bokslut är att olika bokslutsposter omräknas till olika kurser och de därav föranledda omräkningsdifferenserna inkluderas i räkenskapsårets resultat. Nedanstående exempel illustrerar hur ”monetary-nonmonetary” – metoden förorsakar instabilitet i det redovisade resultatet.

I exempel 1 presenteras en lokalt betingad skuld som ett svenskt dotterbolag i USA innehar under en tidsperiod då skuldbeloppet i dollar är oförändrat. Trots att ingen verksamhet som skulle förändrat skuldens dollarbelopp ägt rum bör vid omräkning av skulden till svenska kronor en kursförlust på 30 Skr redovisas för första kvartalet och en kursvinst på 30 Skr redovisas för andra kvartalet p g a valutakursens instabilitet.

Exempel 1

Svenskt dotterbolag i USA

$

Valutakurs

Skr

Kursvinst(+)/kursförlust(−)

1.1.19X1

Skuld: 100

$ 1=6.7 Skr

670

−   Skr

31.3.19X1

Skuld: 100

$ 1=7.0 Skr

700

− 30 Skr

30.6.19X1

Skuld: 100

$ 1=6.7 Skr

670

+ 30 Skr

I exempel 2 presenteras en situation i vilken mången sakkunnig anser att användning av ”monetary-nonmonetary” – metoden leder till ett redovisat resultat som ur ekonomisk synvinkel är totalt missvisande.

Exempel 2

Svenskt dotterbolag i USA

Antaganden:

– Valutakurs 1.1.19X1: $ 1=5 Skr

– Valutakurs 31.12.19X1: $ 1=6 Skr

– Dotterbolaget grundades 1.1. 19X1

– Dotterbolaget har haft ingen verksamhet under året, dvs balansräkningen 31.12. 19X1 är i dollar samma som 1.1. 19X1

Balansräkning 1.1.19X1 $

Kassa, bank, fordringar etc.

200

Skulder

500

Varulager

300

Eget kapital

400

Anläggningstillgångar

400

$ 900

$ 900

Balansräkning 1.1.19X1 Skr

Kassa, bank, fordringar etc.

1.000

Skulder

2.500

Varulager

1.500

Eget kapital

2.000

Anläggningstillgångar

2.000

Skr 4.500

Skr 4.500

Balansräkning 31. 12. 19X1 Skr

Kassa, bank, fordringar etc.

1.200

Skulder

3.000

Varulager

1.500

Eget kapital

1.700

Anläggningstillgångar

2.000

Skr 4.700

Skr 4.700

Resultaträkning 1.1-31 12. 19X1

Resultat före omräkningsdifferens

0

Kursförlust

(300)

Räkenskapsårets förlust

Skr (300)

Det redovisade resultatet för det amerikanska dotterbolaget kommer att vara en förlust på 300 Skr. Den redovisade förlusten förorsakas av att skulderna överstiger de monetära tillgångarna – en rätt vanlig situation för nordiska företag. De monetära tillgångarna och skulderna omräknas till den nya högre dollarkursen medan varulagret och i synnerhet anläggningstillgångarna omräknas till den ursprungliga investeringskursen. Speciellt om de icke monetära tillgångarnas gängse värde stigit, vilket är relativt vanligt, är det mycket tvivelaktigt att redovisa en förlust på 300 Skr. Om svenskt kapital användes för grundandet av det amerikanska dotterbolaget var det ur ekonomisk synvinkel tvärtom lönsamt att investera vid en tidpunkt då den svenska kronan hade en starkare ställning i förhållande till den amerikanska dollarn än ett år senare. Skulle dotterbolaget likvideras och tillgångarna säljas vid bokslutstidpunkten och de därvid erhållna dollarbeloppen konverteras till svenska kronor skulle moderbolaget erhålla ett större belopp än vad som ursprungligen investerades. Även om dotterbolaget hade haft verksamhet under året skulle situationen beträffande det missvisande redovisade resultatet inte nämnvärt förändras. Tillämpningen av ”monetary-nonmonetary” – metoden leder till dylika förvrängningar och förvrängningarnas storlek och riktning (vinst/förlust) bestäms huvudsakligen av storleksförhållandet mellan de monetära tillgångarna och de monetära skulderna.

Genom att olika bokslutsposter omräknas till olika kurser kommer relationstal beräknade på basen av det omräknade bokslutet att avvika betydligt från relationstal beräknade på basen av det icke omräknade bokslutet. Om man anser att det är nödvändigt att beräkna relationstal på basen av det omräknade bokslutet måste man ifrågasätta den använda omräkningsmetodens (”monetary-nonmonetary” – metoden) lämplighet för omräkning.

Många anser att ”monetary-nonmonetary” – metodens brister utsätter multinationella och internationella företag inte endast för en ekonomisk risk utan även för en s k redovisningsrisk. Med ekonomisk risk förstås en situation i vilken företagets likviditet och på lång sikt rent av företagets hela existens hotas. Den framtida ekonomiska utvecklingen avgör huruvida en ekonomisk risk leder till en partiell eller total förlust av företagets tillgångar. Ett exempel på en ekonomisk risk är en skuld i främmande valuta.

Om den främmande valutan förstärks i förhållande till den egna valutan och en motsatt utveckling inte är att vänta före skuldens förfallodag kommer företaget att erfara en ekonomisk förlust, dvs ett större belopp av den egna valutan än det som ursprungligen uppskattats eller bokförts kommer att behövas för återbetalning av den utländska skulden.

Med redovisningsrisk förstås en redovisad kursförlust som inte är en förlust i den meningen att företaget skulle erfarit en förlust av kontanta medel eller annan egendom eller skulle komma att erfara en sådan förlust som en direkt följd av den redovisade kursförlusten. Exempel 1 och 2 ovan illustrerar en sådan förlust (vinst). Redovisningsrisken och den redovisade kursförlusten är uteslutande en funktion av den använda redovisningsmetoden, dvs omräkningsmetoden. Risken består i att de redovisade omräkningsförlusterna kan ha en väsentlig inverkan på företagets olika intressenters beslut och därigenom en indirekt inverkan på företagets framtid. Många företag har vidtagit åtgärder för att eliminera eller åtminstone reducera de redovisade omräkningsförlusterna i syfte att undvika spridning av negativ information. Under tidsperioden 1976-01-01–1982-05-14 var de amerikanska företagen tvungna att använda ”the temporal principle of translation” för omräkning. Resultaten från omräkning enligt denna metod sammanfaller oftast med resultaten från omräkning enligt ”monetary-nonmonetary” – metoden. Åtgärder för att gardera sig mot kursförluster ökade betydligt i USA under tidsperioden 1976–1982 jämfört med den närmast föregående tidsperioden under vilken val av omräkningsmetod och val av tidpunkt för redovisning av kursförluster var mer flexibelt. Följande förändringar observerades i de amerikanska företagens verksamhet 1976–1982 jämfört med den närmast föregående tidsperioden:

  • sammansättningen av lokala (dollar) skulder och utländska skulder förändrades

  • skulder i en valuta byttes ofta ut mot skulder i en annan valuta, t o m mot högre ränta

  • företagets ledning och annan personal började offra mer och mer tid på att följa valutakursernas utveckling

  • användning av s k valutaexperter ökade

  • företagets ledning började märka att företagets valutapolitik började ha en negativ inverkan på beslut inom andra funktionsområden, i synnerhet finansiering och marknadsföring.

”Current rate” – metoden

”Current rate” – metoden har också utsatts för kritik. Genom att alla balansposter (utom eget kapital) omräknas till bokslutsdagens kurs uppstår en omräkningsvinst eller förlust vid omräkning av praktiskt taget varje balanspost eftersom bokslutsdagens kurs skiljer sig från kursen på föregående bokslutsdag. Omräknas resultaträkningens poster till en genomsnittlig kurs under räkenskapsåret uppstår också omräkningsdifferenser p g a att den kurs som används för omräkning av balansräkningens poster avviker från den kurs som används för omräkning av resultaträkningens poster. En redovisning av den slutliga omräkningsdifferensen i räkenskapsårets resultat innebär att det redovisade resultatet kommer att fluktuera p g a valutakursernas instabilitet precis på samma sätt som vid tillämpning av ”monetary-nonmonetary” – metoden. Om en genomsnittlig kurs används för resultaträkningens poster kommer vissa relationstal att förvrängas jämfört med relationstal beräknade på basen av det icke omräknade bokslutet. Redovisas den slutliga omräkningsdifferensen direkt bland eget kapital kommer valutakursernas instabilitet inte att inverka direkt på det redovisade resultatet. Ett dylikt tillvägagångssätt, vilket bl a tillämpas i USA, har dock kritiserats för att bryta emot en av redovisningens s k grundregler, nämligen att all ökning eller minskning av eget kapital förutom aktiekapitalhöjningar eller -sänkningar och dividendutdelning bör ske via resultaträkningen (”all-inclusive income statement concept”).

Köpkraftsparitetskurser – ett alternativ

I kritiken av de nuvarande omräkningsmetoderna glöms det ofta bort att en väsentlig orsak till omräkningsmetodernas brister är den uteslutande användningen av valutakurser för omräkningsändamålet. Valutakurser ger inte nödvändigtvis en riktig bild av det relativa förhållandet mellan olika länders ekonomier. Användning av valutakurser för omräkning har kritiserats för att valutakurserna inte reflekterar köpkraftspariteten mellan olika länder eller förändringar i köpkraftspariteten. Man har ofta kunnat observera väsentliga skillnader mellan valutakursernas utveckling och de viktigaste prisindexens utveckling i olika länder (Scott, 1975). Man har försökt förklara sambandet mellan valutakurser och köpkraftspariteter med hjälp av den s k köpkraftsparitetsteorin. Köpkraftsparitetsteorin tolkas dock på olika sätt. En åsiktsriktning med starkt stöd är den att köpkraftsparitetsteorin är ett försök att förklara eller snarare statistiskt mäta jämviktskursen för en valuta och dess förändringar med hjälp av prisnivåer och prisnivåernas förändringar (Chacholiades, 1978).

Vanligtvis urskiljer man två versioner av köpkraftsparitetsteorin, nämligen den absoluta versionen och den relativa versionen. Enligt den absoluta versionen bestäms valutakursen mellan två länder av förhållandet mellan ländernas allmänna prisnivå oberoende av tidpunkt. Den relativa versionen säger att i jämförelse med en tidsperiod då jämviktskurser gällde ger förändringar i relativa priser (inflation) en antydan om de nödvändiga justeringarna av valutakurserna (Balassa, 1964). Detta kan uttryckas enklare sålunda att den absoluta versionen framhäver att förhållandet mellan två länders allmänna prisnivå och motsvarande valutakurs alltid är i jämvikt medan den relativa versionen framhäver att efter en period av jämvikt följer en period av obalans och prisnivåernas förhållande indikerar den kommande och nödvändiga förändringen i ländernas valutakurs. Enligt den relativa versionen förekommer det m a o en tidsskillnad mellan förändringen i prisnivåernas förhållande och förändringen i motsvarande valutakurs. Valutakursen försenar sig så att säga och på kort sikt är prisnivåförhållandet och valutakursen sällan i balans sinsemellan. På lång sikt borde prisnivåförhållandet och valutakursen uppvisa samma utveckling. Resultaten av empirisk forskning stöder rätt klart uppfattningen att köpkraftspariteten huvudsakligen är en företeelse på lång sikt i den meningen att man kan vänta sig att den överensstämmer med prisnivå- och valutakursdata endast som ett medeltal för flera kvartal eller en ännu längre tidsperiod (Aliber och Stickney, 1975). Orsaken till skillnaderna på kort sikt är valutakursernas instabilitet. En av de viktigaste bidragande orsakerna till valutakursernas instabilitet är den verksamhet som regeringarna i olika länder bedriver. Regeringarna försöker nämligen manipulera och styra valutakurserna i syfte att uppnå kortsiktiga ekonomiska och politiska fördelar.

Om omräkningsfaktorn, dvs valutakurserna, fluktuerar kommer omräkningsresultaten att fluktuera. Ett tänkbart alternativ till den uteslutande användningen av valutakurser för omräkning är användning av köpkraftsparitetskurser. De reflekterar köpkraftsförhållandet och förändringar i köpkraftsförhållandet mellan länder. Köpkraftsparitetskurser kunde användas som historiska kurser eller bokslutsdagskurser precis på samma sätt som valutakurser används i dag. Förutom att en användning av köpkraftsparitetskurser möjligen ger en riktigare bild av det utländska dotterbolagets ekonomiska situation utgör köpkraftsparitetskurser antagligen en mer stabil omräkningsfaktor än valutakurser eftersom köpkraftsparitetskurser fluktuerar mycket mindre. Köpkraftsparitetskursernas stabilitet skulle innebära att omräkningsvinster och förluster förorsakade av omräkningsfaktorns instabilitet skulle förekomma mera sällan och vara av mindre storlek än när man använder valutakurser för omräkningen. Det här kunde leda till en reducering av skyddsåtgärder riktade mot redovisning av omräkningsförluster förorsakade av omräkningsfaktorns instabilitet. Om så vore fallet kunde en följdeffekt vara stabilisering av världens valutamarknad vilket i sin tur skulle främja internationellt handelsutbyte.

Hur bildar man köpkraftsparitetskurser? Ett entydigt svar existerar inte. Köpkraftsparitetsteorin baserar sig på den enkla tankegången att en viss mängd pengar borde kunna köpa samma representativa grupp av varor i olika länder. I teorin borde alla varor omsättas internationellt, vara utan transportkostnader och uppföra sig enligt lagen om ett pris för att köpkraftsparitetsteorin skall fungera (Rodriquez och Carter, 1976). Dessa krav är naturligtvis inte uppfyllda i dagens läge men å andra sidan är det tvivel underkastat om dessa krav måste vara helt och hållet uppfyllda.

Vid bildandet av köpkraftsparitetskurser måste man först etablera en tidsmässig utgångspunkt. En möjlighet härvidlag är att undersöka om det förekommit en tidpunkt vid vilken den ifrågavarande valutakursen och det ifrågavarande köpkraftsparitetsförhållandet varit i balans i förhållande till varandra. Det är dock mycket svårt att avgöra när en sådan tidpunkt förelegat, om överhuvudtaget. Om ingen jämviktstidpunkt existerat kan man gå tillväga sålunda att man först etablerar en representativ varukorg för länderna ifråga varefter varorna i korgen prissätts i de respektive länderna. Vid beräkningen av varukorgens prisnivå i respektive länder kan vikten som läggs vid en vara inte vara densamma i alla länder eftersom konsumtionsmönstret varierar och är beroende av landet ifråga. Till exempel i Frankrike där konsumtionen av vin är stor är priset på vin relativt lågt i jämförelse med de flesta andra länder. Om man skulle lägga samma vikt vid vinet vid beräknandet av prisnivån på Sveriges varukorg som vid beräknandet av prisnivå på Frankrikes varukorg skulle den svenska kronans köpkraft undervärderas jämfört med den franska francens. I empiriskt arbete brukar man använda sig av ett geometriskt medeltal av varans vikt i respektive länder trots att detta medeltal inte har någon bestämd ekonomisk innebörd.

Efter att ha etablerat en utgångsköpkraftsparitetskurs kan kursen efter hand justeras enligt prisindex’ utveckling i respektive länder. Bildandet av utgångs – köpkraftsparitetskursen är m a o ett engångsarbete. Vilket prisindex som lämpar sig bäst för justeringen av köpkraftsparitetskursen är oklart. Exempel på möjliga alternativ är partiprisindex och konsumentprisindex. Båda publiceras månatligen bl a i United Nations Monthly Bulletin of Statistics. Man anser i allmänhet att partiprisindex utgör en bättre representant för industriföretagens prisutveckling än konsumentprisindex eftersom sistnämnda index’ fokus är mer familjekonsumenter än industriföretag.

SAMMANFATTNING

Missnöjet med de nuvarande omräkningsmetoderna är stort. Följaktligen är det önskvärt att finna nya omräkningsalternativ. Ett förslag till förbättring av de nuvarande omräkningsmetoderna är att använda köpkraftsparitetskurser i stället för valutakurser för omräkningen. Det är dock inte något enkelt eller entydigt att bilda köpkraftsparitetskurser. Bildandet av kurser mellan industriländer och utvecklingsländer ter sig speciellt svårt p g a ländernas olika struktur. Bildandet av köpkraftsparitetskurser mellan industriländer är en överkomlig uppgift, även om t ex elementen som ingår i prisindexen och sätten att konstruera dem varierar från land till land. Eftersom företagen i ett stort antal länder avger externa rapporter för varje kvartal, antingen frivilligt eller p g a lagliga krav, och uppgör interna rapporter ännu oftare är det ur ekonomisk synvinkel önskvärt att man utförligt undersöker effekterna av att använda en mer stabil omräkningsfaktor än valutakurser. I en kommande artikel kommer resultaten av en empirisk undersökning att presenteras i vilken ”monetary-nonmonetary” – metodens och ”current rate” – metodens omräkningsresultat analyserades dels när valutakurser används för omräkningen, dels när köpkraftsparitetskurser används för omräkningen.

Pontus H Troberg, ekonomie doktor, INSEAD, Frankrike