Ett bokföringsprogram i advokatverksamhet måste tillfredsställa speciella krav. Byråns resultatrapportering skall kunna tas fram per advokat och per filial.

Klientmedelsredovisningen skall salderas kontinuerligt så att avstämningen med klienternas tillgodohavanden underlättas. Rapporter och slutredovisningar avseende konkursförvaltning skall kunna tas fram.

Torulf Jönsson, godkänd revisor i Lund, beskriver i denna artikel hur ett advokatredovisningssystem kan fungera. Han betonar vikten av bra programvara men framhåller att förutsättningen för en lyckad installation är en redovisningskunnig leverantör.

Datoriseringen sköljer över de svenska företagen, stora som små. Annonser, broschyrer och direktreklam visar upp den ena datorn efter den andra. Alla är de bättre, billigare och effektivare. Inte ens en advokat torde kunna undgå att bli påverkad. Men se upp! Datorn som sådan är ingen problemlösare.

Visst kan det administrativa arbetet på advokatbyrån rationaliseras. Men det väsentliga är i så fall att hitta lämplig programvara, som kan anpassas till byråns behov och administrativa system.

På en advokatbyrå produceras mängder av maskinskrivna dokument. Tidsåtgången på olika ärenden skall hållas reda på och sammanställas. Klientmedel skall hållas avskilda, bokföras och redovisas. Och sist men inte minst måste det finnas en välordnad bokföring för advokatbyråns verksamhet också.

Allt det här är som klippt och skuret för ”superdatorn” lovar och bedyrar den hårdsäljande datorleverantören, som har program för textbehandling, tidredovisning och bokföring. Och visst är det möjligt att klara de här ”smör- och brödrutinerna” på de allra flesta smådatorer idag. Men fungerar det i praktiken på en advokatbyrå att sekreteraren med textbehandling och tidredovisning skall arbeta med samma dator som den kamerala sidan samtidigt behöver för bokföringen? Troligen endast om sekreteraren och kassörskan är en och samma person! Och då blir det förmodligen ändå problem. För till textbehandling fordras en skrivare, som skriver mycket vackert och därmed också sakta. Något som blir synnerligen enerverande, när man snabbt vill ha fram en omfattande rapport från bokföringen.

Satsa därför på separat textbehandlare för skrivarbetet och dator för bokföringen. Men som sagt, glöm datorn, advokaten. Och glöm framförallt stora, komplexa datorsystem, som dels medför betydande investeringar och dels ställer krav på närmast specialutbildade dataoperatörer för att kunna hanteras. Det väsentliga är programmet.

Krav på programvara

Vilka krav skall man då ställa på ett bokföringsprogram i advokatverksamhet? Jo, först en del allmänna krav, som egentligen skall ställas på all programvara. Därefter de speciella krav, som gäller advokatredovisning.

Programmen bör vara självinstruerande i stor utsträckning. Detta innebär, att information om de olika funktionerna skall finnas att tillgå direkt på bildskärmen. Denna information måste emellertid vara kompletterad med en skriftlig användarhandledning, som givetvis skall vara skriven på svenska. Uppläggningen måste vara pedagogisk d v s den skall anknyta till de olika menyerna på bildskärmen och dessutom måste den innehålla ett register med sökord, som underlättar informationssökningen.

Programleverantören måste kunna hänvisa till referensinstallationer, helst så många som möjligt. För när han kommer ner i ”bottenskrapet” då först kommer även de halvnöjda användarna med bland referenserna. Att se en demonstration i advokatbyråmiljö med autentiskt material säger 1.000-fallt mer än alla arrangerade visningar hos säljaren.

Leverantören måste kunna erbjuda utbildning på programvara, helst både centralt och lokalt. På centralt anordnade kurser blir som regel erfarenhetsutbytet mellan olika användare det väsentliga. ”–Jaså, ni gör så?” ”–Nej, vi gör så här.” Värdefulla tips förmedlas mellan kursdeltagarna. På lokalt anordnad utbildning arbetar man med programmet hemma på den egna byrån, på sitt eget datorfabrikat och framförallt med sitt eget redovisningsmaterial.

Vart vänder man sig med frågor, när man väl kört igång programmet? I Sverige finns idag ca 600 distributörer av smådatorer. Av dessa är ett fåtal mycket kompetenta, ett fyrtiotal acceptabla, medan resterande 550 har på tok för dåliga kunskaper. Så sannolikheten för att träffa på en helt kompetent leverantör är inte stor. Se därför till att programleverantören har en utbyggd kundsupportorganisation. Ofta inskränker sig tyvärr denna till en eller ett par personer, som ständigt är på resande fot eller sitter upptagna i telefon.

Datorprogram är sällan statiska. Användarsynpunkter beaktas och driver på programutvecklingen. Programleverantören bör kunna erbjuda användaren att på ett eller annat sätt få del av denna vidareutveckling.

Låt oss därefter gå över till de specifika krav, som bör ställas på program för advokatredovisning.

Specifika krav

Självklarheter som att programvara skall stå i överensstämmelse med svensk bokföringslag och redovisningssed samt att alla medvetna manipulationsmöjligheter skall vara undanröjda, borde inte behöva påtalas. Men tyvärr marknadsförs fortfarande utländska bokföringsprogram i vilka man lagt in den svenska BAS-kontoplanen, vilket förleder en eventuell köpare att tro att systemen i fråga uppfyller svensk redovisningsstandard.

Det primära för ett redovisningsprogram för advokatbyrå borde vara att det kan ge advokaten snabba och tillförlitliga rapporter om byråns ställning och resultat. Rapporter, som skulle kunna vara till nytta som styrinstrument i ekonomiskt hänseende. Men min erfarenhet säger mig hittills, att ekonomistyrningen på en advokatbyrå går till så, att när saldot på bankkontot börjar tryta, då dammar man av några gamla akter, tar fram tidredovisningen och sätter ett par fakturablanketter i skrivmaskinen. Sedan är allt snart frid och fröjd igen. Tills det är tid för bokslut och deklaration. Då kallar man på sin revisor.

I stället koncentreras intresset på system för klientmedelsredovisningen. Bokföringsprogrammet måste kunna hantera klientreskontra. Och visst måste det vara så – också!

Men även om man nu inte brottas med lönsamhetsproblem i advokatbranschen ännu, så är väl inget så bra, att det inte kan bli bättre. Därför anser jag, att resultatplaneringen inte skall bestå av en faktureringsreserv i gamla akter. Hellre bör advokaten se till att ligga väl framme med sin fakturering, ha ett redovisningssystem som ger underlag för företagsekonomiska och skattetekniska överväganden och skapar möjlighet att vidta likviditets- och resultatpåverkande dispositioner på samma sätt som i andra välskötta små företag.

Byråns egen resultatrapportering skall kunna göras ”juristspecifik”, varmed jag menar, att rapporten skall kunna tas fram per advokat. Varje advokats arvodesintäkter skall särredovisas och likaså eventuella särkostnader för t ex utbildning, representation och bilkostnader. Systemet skall ge underlag för en rättvis fördelning av samkostnaderna för lokaler, administrativ personal etc.

Om verksamheten bedrivs på skilda håll, skall redovisning för varje filial kunna tas fram. Arvodesstatistik från olika rättsområden eller efter annan fördelningsgrund skall kunna integreras med bokföringen.

Den ekonomiska ärenderedovisningen skall vara inbyggd i systemet på ett sådant sätt att överföringsfel omöjliggöres. Gjorda utlägg i ärendena skall lätt kunna tas fram för debitering. Och klientmedelsredovisningen skall kontinuerligt vara salderad med rapporter, som underlättar avstämningen mot respektive klienters banktillgodohavanden.

Sysslar byrån med konkursförvaltning, skall bokföringssystemet dessutom tillhandahålla såväl kvartalsrapporter som slutredovisningar till Tillsynsmyndigheten (TSM).

Några praktikfall

Nedan skall jag beskriva hur Hogias Advokatredovisning utnyttjas vid ett antal installationer på advokatbyråer i Skåne.

Kontoplan

Den kontoplan, som ingår i programpaketet från Hogia Data AB, bygger på BAS-kontoplanen men relativt stora ingrepp har gjorts i kontoklass 1, där man lagt in klientmedelsredovisningen. Sålunda redovisas i kontogrupp 11 behållningar såväl tillgångar som skulder, i grupp 12 inbetalningar och i grupp 13 utbetalningar. Alla bokningar på dessa konton är integrerade med klientreskontran. Detta betyder, att belopp inte kan bokföras på kontot utan att ärendets nr samtidigt anges. Kontoplanen omfattar ca 150 konton, vilket betyder att det finns gott om utrymme för ”extra” konton innan man tangerar programmets maximala antal konton.

För den som är van vid att arbeta med BAS-kontoplanen och dess systematik känns standarduppläggningen av klientmedelsredovisningen främmande. Antalet konton upplevs dessutom ofta förvirrande av den, som i ett manuellt redovisningssystem hanterat kanske max fyra konton för klientredovisning. (Klienters postgiro, klienters bank, klientmedel och klienters avräkning.) Vi har därför använt oss av en kontoplan med mycket starkare anknytning till BAS-81. Denna har kompletterats med ett mindre antal ”advokatspecifika” konton. Överensstämmelsen med den av Yrkesrådet inom Sveriges Advokatsamfund rekommenderade kontoförteckningen är närmast total. Detta medför en standardisering i advokatbranschen som för alla parter måste upplevas som önskvärd. Antalet konton har kunnat nedbringas till ca 75.

Rapporter

Balansrapporten har vi ställt samman enligt Bokföringslagens schema men vi har dessutom lagt in delsummeringar, som direkt visar summan av skuldförda klientmedel mot summan av på bank resp postgiro insatta klientmedel.

Resultatrapporten är uppställd i staffelform med de sex olika resultatnivåerna enligt Bokföringslagen. Genom att ange en siffra i intervallet 1–99 framför resultatkontona kan vi ta fram resultatrapporter för respektive jurist (resultatenhet). Resultatrapporter kan också produceras för en grupp av jurister, verksamma i ett team eller t ex vid ett filialkontor. I resultatrapporterna kan jämförelse göras mot föregående års värden alternativt mot budgeterade belopp. Tyvärr måste jag emellertid uttrycka min besvikelse över avsaknaden av resultatbudgetar inom advokatkåren.

Konton som ligger till grund för belopp på de anställdas kontrolluppgifter har vi försett med en kod för kontospecifikation. Därmed kan belopp inte bokföras på kontona utan att man först anger personnummer och namn på dem beloppen avser. Detta förfarande ger till resultat en rapport med samlat underlag för kontrolluppgiftslämnandet. På motsvarande sätt tar vi fram en sammanställning av under räkenskapsåret anskaffade och avyttrade inventarier.

Antalet leverantörsskulder är som regel relativt litet i advokatrörelse. Därför använder många fortfarande kontantmässig redovisning, vilket enligt min bedömning knappast stämmer överens med god redovisningssed. Detta avsteg är dessutom onödigt, då redovisningssystemet erbjuder möjlighet till en integrerad minireskontra, som tillika är synnerligen lättadministrerad med tanke på det blygsamma antalet leverantörsfakturor.

Automatkonteringar

Programmet för Hogias advokatredovisning kan fås att självständigt generera vissa transaktioner s k automatkontering. Syftet härmed är att åstadkomma periodisering i den löpande bokföringen på ett smidigt sätt. Därmed erhålls månatliga rapporter över advokatbyråns ställning och resultat, som ligger så nära ett fullständigt periodbokslut som det är tänkbart.

Automatkontering kan göras på tre olika sätt och jag skall här ge exempel på hur dessa praktiskt kan användas.

Varje gång en lön utbetalas ger denna upphov till dels arbetsgivaravgift och dels intjänad semesterersättning (som i sin tur ger upphov till arbetsgivaravgift). Preliminär arbetsgivaravgift betalas till Riksförsäkringsverket varannan månad. Avgiften baseras på lönesumman två år tillbaka i tiden, visserligen uppräknad med beräknad löneökning. Semesterlön utbetalas regelmässigt en gång/år. Om dess poster bokförs på kostnadskonto vid betalningstillfället, tycks alla förstå att den månatliga resultatredovisningen blir missvisande. För att motverka detta kan man låta programmet göra en procentuell beräkning av kostnader, debitera dessa vid varje löneutbetalning på ett kostnadskonto med ett skuldkonto som motkonto i kredit. Vid betalning till Riksförsäkringsverket debiteras skuldkontot och motsvarande förfaringssätt tillämpas för utbetald semesterlön.

Många advokater bedriver sin verksamhet i förhyrda lokaler. Lokalhyra erlägges ofta kvartalsvis i förskott. Alltför ofta har jag stött på att hyran för andra kvartalet bokförts på kostnadskonto för lokalhyra i mars. Trots att inte en enda krona av detta belopp har med mars månads resultat att göra! Kvartalshyran bör i stället debiteras ett periodiseringskonto i kontogrupp 13. I bokföringsprogrammet läggs därefter månadshyran in som ett fast belopp, som varje månad skall krediteras kontot i grupp 13 med lokalkostnadskontot som motkonto i debet. Så enkelt får man en korrekt kostnadsredovisning av kvartalshyra!

Advokatverksamhet kräver normalt inga omfattande investeringar. Därför bokförs också avskrivningar på anläggningstillgångar endast i samband med bokslut alternativt i periodbokslut. Men nu finns det en enkel metod att låta bokföringsprogrammet ta hand om avskrivningarna automatiskt varje månad. Nämligen genom att ange en procentsats för bokförd avskrivning mellan saldot på t ex inventariekontot och kostnadskontot för avskrivningar.

Ja, det finns faktiskt ännu fler transaktioner, som borde bli föremål för löpande periodisering i advokatverksamhetens bokföring. Men tyvärr har det hittills visat sig svårt att mobilisera det rätta intresset hos advokaterna för en månatlig, korrekt redovisning av byråns resultat före bokslutsdispositioner och skatt.

Klientmedelsredovisning

Däremot är, som sagt, intresset stort för bokföringen i klientreskontran. Detta har vi löst så, att på kontona för klienters postgiro, klienters bank, klientmedel och klienters avräkning kan belopp bokföras först sedan ärendets diarienr angivits. Programmet kvitterar då med att ange ärendets namn, vilket hämtats från ett speciellt ärenderegister.

I ärenderegistret kan varje ärende förses med en kod, som kan användas för olika sorteringar. Vi har använt denna kod för att ange ansvarig jurist. Då kan vi ta fram en ärendelista per jurist sorterad antingen i diarienr-ordning eller alfabetiskt. Ett bra hjälpmedel inför ”städning” och avslutning av gamla ärenden. Förfaringssättet ger oss också möjlighet att ta fram en lista över alla saldon på klienters avräkning för varje jurist som en liten fakturerings- eller kravpåminnelse.

Den löpande rapporteringen från klientreskontran utgörs av huvudbok över kontona för klientredovisning. Dessa rapporter kan fås antingen på bildskärm eller på skrivare. De innehåller uppgifter om bokföringsdatum, verifikationsnummer i advokatbyråns bokföring, verifikationstext, belopp samt kontosaldo efter varje transaktion. De motsvarar således korten i ett manuellt system. I ärlighetens namn skall sägas, att det kanske går något fortare att få fram dessa uppgifter genom att lyfta upp kortet ur kortlådan men å andra sidan får man i ett ADB-baserat system alltid fram avstämda och korrekt salderade siffror. Dessutom kan man på varje ärende ta fram en transaktionslista, d v s en grundbok i kronologisk ordning, utvisande samtliga transaktioner, som berört klienten.

En synnerligen arbetsbesparande rapport är avstämningsunderlaget över t ex samtliga klienters banktillgodohavanden. Denna användes för prickning och avstämning mot bankböcker alt saldobesked från bankerna.

Konkursredovisning

Den ovan nämnda huvudboken och transaktionslistan kan tas fram med en periodicitet omfattande ett kvartal. Tillsammans med kontoutdrag från bank kan dessa rapporter då utgöra kvartalsrapport i konkurs till TSM.

Denna integrerade konkursredovisning rekommenderas endast för mindre konkurser. Med mindre konkurs i detta avseende menar jag konkurs, där gäldenären inte varit näringsidkare.

I ”rörelsekonkurser” rekommenderar jag i stället att särredovisning sker. En särredovisning tillgår så, att konkursen läggs upp som ett separat företag med samma program, som användes för byråns egen redovisning. Nedan skall jag redogöra för hur Hogias Advokatredovisning har använts på ett sätt, som vunnit gillande från TSM i Malmö.

I särredovisade konkurser använder vi oss av programmets momsautomatik, vilket ger möjlighet att hos en konkursgäldenär hantera alla momsprocentsatser ävensom momsfri och ev exportförsäljning. Momsrapporter framtages med den periodicitet som önskas, oftast halvårs- eller helårsredovisning. Uppgifterna från momsrapporten är färdiga att utan ytterligare komplettering överföras till deklarationsblanketten.

Kontoplanen som vi använder ansluter till BAS-81 och är således parallell med advokatbyråns egen. Genom att konsekvent ha en 9:a som fjärde siffra i kontonumret (utom på konton för momsredovisning) har vi markerat kontots knytning till den särredovisade konkursen. Mycket enkelt kan nya konton läggas upp i lite udda konkursrörelser.

Automatkontering användes för beräkning av sociala avgifter för konkursboets anställda.

I den mest avancerade versionen av särredovisningsuppläggningen sker kontinuerligt en förmånsrättsredovisning. Alla transaktioner i konkursboets räkenskaper kodifieras enligt följande.

1 = Företagsinteckning

2 = Fastighetsinteckning

3 = Allmän förmånsrätt

9 = Ej fördelningsbart (fördelas i samband med slutredovisningen)

Förutom att programmet då genererar kvartalsrapporter till TSM fås även rapporter för slutredovisningen direkt.

Denna uppläggning tillsammans med en korrekt inlagd ingående balans i konkursboet gör att systemet motsvarar de krav, som numera måste ställas på konkursboens redovisning mot bakgrund av Högsta Domstolens avgöranden beträffande ”förkovran” i konkurs.

Konkursboets ingående balans

Vad är då en korrekt inlagd ingående balans? Jo, rätteligen en balansräkning vid konkursutbrottet, där tillgångarna värderats efter vedertagna företagsekonomiska principer. Då detta hittills stött på praktiska tillämpningsproblem, har vi i konkurser, där driften omedelbart inställts, använt bouppteckningsvärdena.

Om driften fortsätter och fråga om förkovran således kan uppkomma, har vi för varulagrets olika beståndsdelar (färdiga varor, produkter i arbete och råvaror) gjort en inventering med värdering enligt företagsekonomiska principer. En motsvarande inventering och värdering måste då också göras i samband med avvecklingen, oavsett hur denna sker och oavsett vilket pris, som åsätts varulagret vid en eventuell försäljning!

För övriga tillgångsposter har vi använt bouppteckningsvärdena med undantag för fastigheter, där vi i något fall i stället använt taxeringsvärdet.

Skulderna införs i den ingående balansen enligt fördelningen i bouppteckningen. Skillnaden mellan skulder och tillgångar upplägges som kapitalbrist.

Programmet är så utformat att den ingående balansen kan justeras obegränsat i efterhand. Ingående saldon kan därför införas i efterhand i takt med att de blir kända till sina värden.

Konteringsprinciper

Efter hand som tillgångarna avvecklas krediteras tillgångskontona med aktuellt konto för likvida medel som motkonto i debet. Samtidigt sker registrering på typ av förmånsrätt. Förskottsutdelningar krediteras likvidkontot och debiteras respektive skuldkonto efter förmånsrätt. På så sätt kan man i konkursboets balansrapport se vilka som erhållit förskottsutdelningar och slututdelning.

Figur 1

BALANSRAPPORT FÖR TSM EX MED ING BAL

IB 8305

ÄNDR. 8305−8305

UB 8305

1119 BEHÅLLNING

15800.00

3157300.00

3173100.00

1 LIKVIDA MEDEL

15800.00

3157300.00

3173100.00

1229 KUNDFORDRINGAR FÖRE KK

617000.00

−  588200.00

28800.00 1

2 KUNDFORDRINGAR

617000.00

−  588200.00

28800.00

1499 DIVERSE FORDRINGAR

46800.00

−   46800.00

0.00

4 KORTFRISTIGA FORDRINGAR

46800.00

−   46800.00

0.00

1519 LAGER FÄRDIGA VAROR

891200.00

−  853500.00

37700.00

1569 RÅVAROR

1088300.00

0.00

1088300.00

5 LAGER

1979500.00

−  853500.00

1126000.00

1809 MASKINERINVENTARIER-BILAR

300000.00

−  200000.00

100000.00

1909 FASTIGHET

1143000.00

− 1300000.00

−  157000.00 2

6 ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR

1443000.00

− 1500000.00

−   57000.00

S:A TILLGÅNGAR

4102100.00

168800.00

4270900.00

2509 SKULDER – PANTBREV

− 1234900.00

0.00

− 1234900.00

2519 SKULDER – FÖRETAGSINTECKN

− 3647500.00

1500000.00 3

− 2147500.00

2529 SKULDER – 11. PAR FÖRMÅN

−  752000.00

0.00

−  752000.00

2539 SKULDER – 12. PAR FÖRMÅN

−  966200.00

0.00

−   966200.00

2549 SKULDER – OPRIORITERADE

− 1853000.00

0.00

− 1853000.00

8 SKULDER

− 8453600.00

1500000.00

− 6953600.00

2909 KAPITALBRIST

4351500.00

0.00

4351500.00

11 EGET KAPITAL

4351500.00

0.00

4351500.00

S:A SKULDER OCH EGET KAPITAL

− 4102100.00

1500000.00

− 2602100.00

BERÄKNAT RESULTAT

0.00

1668800.00

1668800.00

74

Samtliga inkomster och utgifter som hänger samman med den fortsatta driften i konkursboet bokförs på resultatkontona. Dessa salderas vid konkursens avslutning mot särskilt upplagda resultatfördelningskonton. Eventuell förkovran som uppkommit i den fortsatta driften fördelas till resultatfördelningskontona för respektive förmånsrättsslag, varefter samtliga konton som utvisar saldon, avslutas mot ett särskilt konto, som vi benämnt ”Avslutning konkurs”. Här kan nu analyseras saldon beroende på differenser mellan erhållen försäljningslikvid och bokfört IB-värde för tillgångar eller beroende på att alla inte erhållit full utdelning.

Figur 2 Exempel på kontoutdrag med ingående balans

KONTOUTDRAG 8305–8305 FÖR TSM EX MED ING BAL 0

DATUM

VER TEXT

DEBET

KREDIT

SALDO

KONTO

8909 RESULTAT DRIFT

INGÅENDE SALDO 8305

0.00

830517

26 DRIFTSINTÄKTER

− 3955500.00

− 3955500.00

830517

29 VARUINKÖP DRIFT

1624300.00

− 2331200.00

830517

30 LÖNEKOSTNADER

121500.00

− 2209700.00

830517

31 MASKINHYROR

32800.00

− 2176900.00

830517

32 KRAFT & VÄRME

101000.00

− 2075900.00

830517

33 FÖRBRUKNINGSMATERIAL

29700.00

− 2046200.00

830517

35 DIV OMKOSTNADER DRIFT

30200.00

− 2016000.00

830517

36 REP & UNDERHÅLL

6700.00

− 2009300.00

830517

38 UTFRAKTER DRIFT

273000.00

− 1736300.00

830517

40 FÖRS KOSTNADER DRIFT

77600.00

− 1658700.00

830517

41 FÖRSÄKRINGSPREMIER

24900.00

− 1633800.00

830517

44 FÖRVALTARARVODE

45000.00

− 1588800.00

830517

45 TSM-AVGIFT

4600.00

− 1584200.00

830517

46 KUNGÖRELSEKOSTNADER

2400.00

− 1581800.00

830517

49 RÄNTEINTÄKT DRIFT

−   26000.00

− 1607800.00

830517

50 KALKYLHYRA MASKIN FI

37500.00

− 1570300.00

830517

51 FÖRKOVRAN FI

983300.004

−  587000.00

830517

52 FÖRKOVRAN ALLM

587000.004

0.00

(FÖRÄNDRING 8305–8305

0.00)

KONTO

8999 AVSLUTNING KONKURS6

INGÅENDE SALDO 8305

0.00

830517

56 KK-FÖRLUST

28800.00

28800.00

830517

57 KK-FÖRLUST FÄRDIGLAGER

37700.00

66500.00

830517

58 KK-FÖRLUST INVENTARIER

100000.00

166500.00

830517

59 KK-VINST FASTIGHET

−  157000.00

9500.00

830517

60 ANVÄNDA RÅVAROR I DRIFT

1088300.00

1097800.00

830517

61 KK-VINST SKULDAVSKR

−  937100.00

160700.00

830517

62 KK-VINST SKULDAVSKR

−   24200.00

136500.00

830517

63 KK-VINST SKULDAVSKR

−  966200.00

−  829700.00

830517

64 KK-VINST SKULDAVSKR

− 1853000.00

− 2682700.00

830517

65 DRIFTRESULTAT FI

−  956600.00

− 3639300.00

830517

66 DRIFTRESULTAT PB

−   47000.00

− 3686300.00

830517

67 DRIFTRESULTAT ALLM

−  665200.00

− 4351500.00

830517

68 ”KONKURSVINST”

4351500.00

0.00

(FÖRÄNDRING 8305−8305

0.00)

Detta system för särredovisad konkurs ger en mycket god överblick över konkursen. Tillgångsavveckling och rörelsedrift separeras tydligt, vilket möjliggör en bättre bedömning av konkursens driftresultat med tanke på eventuell förkovran. Av konkursboets balansrapport framgår skuldernas storlek och fördelning samt successivt i vad mån utdelning erhållits.

Systemet ställer å andra sidan lite större krav på den, som har att kontera räkenskapsmaterialet, eftersom förmånsrättsredovisning sker redan ”vid källan” i stället för i samband med slutredovisningen.

Förenklingar erhålls i verifikationshantering och rapportering. Månadsvis inför vi i advokatbyråns bokföring förändringarna på de likvida kontona i de särredovisade konkurserna. Som verifikation i byråns redovisning lägger vi då en huvudboksutskrift för konkursboet. Tidigare kopierade man ofta samtliga verifikationer och tyngde därmed byråns verifikationspärmar med allt detta material.

Till TSM sändes kvartalsvis en huvudbok för hela konkursen, oavsett förmånsrättsslag, och som slutredovisning användes huvudbok och transaktionslista fördelad per förmånsrättsslag.

Figur 3

Exempel på slutredovisningsrapport – fastighetsinteckning

2:FASTIGHETSINTECKN

KONTO

1119 BEHÅLLNING

INGÅENDE SALDO 8305

0.00

830517

4 FÖRS FASTIGH

1300000.00

1300000.00

830517

7 UTHYRNING FA

52000.00

1352000.00

830517

22 FÖRVALTARARV

−    5000.00

1347000.00

830517

54 SLUTUTDELNING

− 1347000.00

0.00

KONTO

1909 FASTIGHET

INGÅENDE SALDO 8305

0.00

830501

0 IB

1143000.00

1143000.00

830517

4 FÖRS FASTIGH

− 1300000.00

−  157000.00

830517

59 KK-VINST FAS

157000.00

0.00

KONTO

2509 SKULDER – PANTBREV

INGÅENDE SALDO 8305

0.00

830501

0 IB

− 1234900.00

− 1234900.00

830517

54 SLUTUTDELNING

1347000.00

112100.00

830517

54 SLUTUTDELNING

−  112100.00

0.00

KONTO

3909 ÖVR INTÄKT FORTSATT DRIFT

INGÅENDE SALDO 8305

0.00

830517

7 UTHYRNING FA

−   52000.00

−   52000.00

830517

28 UTHYRNING FA

52000.00

0.00

KONTO

7409 FÖRVALTARARVODE

INGÅENDE SALDO 8305

0.00

830517

22 FÖRVALTARARV

5000.00

5000.00

830517

43 FÖRVALTARARV

−    5000.00

0.00

KONTO

8982 RESULTAT PB

INGÅENDE SALDO 8305

0.00

830517

28 UTHYRNING FA

−   52000.00

−   52000.00

830517

43 FÖRVALTARARV

5000.00

−   47000.00

830517

66 DRIFTSRESULTA

47000.00

0.00

Av kundfordringar har 28.000:- inte kunnat drivas in.

Försäljningen av fastigheten gav 157.000:- mer än det ingående värdet (=taxeringsvärdet?) i konkursen.

1.500.000:- har förskottsutdelats mot företagsinteckning.

Förkovran fördelas efter förmånsrättsslag.

Förkovran fördelas efter förmånsrättsslag.

På detta konto analyseras saldodifferenser beroende på skillnader mellan erhållna försäljningslikvider och bokförda IB- värden eller beroende på att alla inte erhållit full utdelning.

Krav på maskinvara

Som jag försökt framhålla ovan är kraven på programvaran de väsentliga. Emellertid skall jag för fullständighetens skull även redovisa vissa primära krav på den maskinvara, som skall kunna hantera en flexibel programvara.

Välj en dator med ett generellt operativsystem (CP/M, MS-DOS m fl). Detta ger tillgång till ett brett utbud av programvara och dessutom kan man utan större kostnader flytta över sina program från ett datorfabrikat till ett annat.

Ställ krav på stor lagringskapacitet på externa minnesenheter. Hela programmet skall rymmas på en diskett och man skall inte behöva saldera konton under löpande räkenskapsår. Väljer man dator med Winchester-minne skall man tänka på, att det skall gå lätt att ta säkerhetskopia av lagrade data.

Datorn skall arbeta snabbt. Väntetider för besked ur klientreskontran upplevs irriterande. Det krävs med andra ord omedelbar tillgång till materialet. Därför är servicebyrålösningar ingenting för en advokatbyrå. (Rapporter med morgondagens post, om den fungerar, alternativt efter timmars väntan på en uppringd telefonlinje.)

Tänk även på den, som dagligen skall arbeta med datorn. Bildskärm och tangentbord bör vara åtskilda enheter, som var för sig skall kunna ställas in för bästa tänkbara arbetsställning. På tangentbordet skall finnas ett separat siffertangentblock. Det är nämligen fråga om registrering av mycket sifferuppgifter i ett bokföringsprogram.

Krav på leverantör

I valet av leverantör är det viktigt att bedöma dennes möjligheter att överleva på en överhettad marknad. Allt lägre priser på maskinvaran ställer ökade krav på antal försålda enheter för upprätthållande av oförändrad bruttovinst. Detta leder i sin tur till att tidsåtgången/kund måste minimeras, vilket går ut över omsorgen om kunden och hans problem.

Se till att leverantören kan ge service på utrustningen och att han kan erbjuda ett sortiment av fungerande tillbehör till densamma.

Men framförallt: välj en leverantör, som är redovisningskunnig. Det är inte många radiohandlare och kontorsmaskinleverantörer som kan prata bokföring och definitivt inte advokatredovisning med särredovisade konkurser. Tryter det i detta avseende, så blir det ingen lyckad installation, oavsett hur bra programvaran är och hur avancerad superdator man väljer.

Krav i framtiden

Mycket talar för att man i advokatkåren ganska snart kommer till insikt om att en välordnad redovisning inte bara skall utgöra underlag för den årliga inkomstdeklarationen. Kontinuerliga redovisningsrapporter är arbetsamma att ta fram manuellt. Men i ett datorbaserat redovisningssystem handlar det om minuter för att få fram ett månadsbokslut. Ett meningsfullt månadsbokslut, som kan ligga till grund för beslut om verksamhetsinriktning, debiteringsprinciper och många andra intressanta ekonomiska överväganden. Kanske kommer de nya skattemässiga kraven på redovisning av pågående arbeten i konsultverksamhet också att verka påtryckande i detta avseende.

Den nya konkurslagstiftningen, åtgärder mot eko-brottslighet samt intresset för eventuell förkovran i konkursen ställer så höga krav på förvaltarens bokföring i konkurs att manuella redovisningssystem inte längre kan ställas upp mot dessa. ADB-baserade advokatredovisningssystem blir ett måste. Fysiska personers personliga konkurser kan integreras med förvaltarens bokföring. Men rörelsekonkursen måste särredovisas antingen med hjälp av förvaltarens redovisningssystem eller med en fortsättning av konkursboets eget (fungerande?) system alternativt utlagt på utomstående redovisningsexpertis. Men stackars TSM om rapporteringen skall byggas upp efter varje förvaltares egna system och önskemål. Här måste nog till en ”standardisering”, som tillgodoser båda parters önskemål. Om ingen tar initiativet härtill, bedömer jag sannolikheten stor, att RSV helt sonika bestämmer de framtida halvårs- och slutredovisningarnas utseende på egen hand.

Torulf Jönsson, civ. ek., Godkänd revisor och Redovisningskonsult SRF.