I dagarna är det nästan ett år sedan FAR ändrade sina reklamregler. Balans gör i detta nummer ett försök att kartlägga innebörden av ändringen och vilka effekter den har haft på FAR-byråernas marknadsföring.

Reklambyråns egen reklam fick Reveko att dra igång sin uppmärksammade utomhuskampanj. Nära 500 personer läste budskapet och sökte jobb på Reveko.

Reklambyrån fick nya ägare och skulle marknadsföra sig själv. Byrån gick ut på stora reklamtavlor med personliga gratulationer till sina kunder.

På en tavla stod det: ”Grattis Jerry Ralowski på Reveko, till din nya reklambyrå.”

Revisionsbyrån Reveko hade tidigare samarbetat med reklambyrån Strömgren & Malmros. Då i en kampanj med profilannonser. Den hette ”Jo, revisorn...”. Den skulle beskriva lite av det som revisorer på Reveko jobbar med.

– Reklambyråns grattis till oss på stortavla väckte stor uppmärksamhet, säger Jerry Ralowski, chef för Revekos Stockholmsrörelse. Det ringde en hel del människor till oss. Då förstod vi att det här var ett medium som syntes.

Den gången kunde Reveko inte följa upp med en egen kampanj på stortavlor.

Den fick vänta tills FAR lättade på sina reklamregler.

Då hände det sig också att Revekos tidigare internationella samarbetspartner KMG gick samman med Peat Marwick International och bildade KPMG. Reveko var plötsligt representant för världens största revisionsbyrå. Samtidigt öppnade Reveko en hel del nya kontor i Stockholmsområdet.

Det blev ett bra tillfälle att slå på reklamtrumman.

”Bli revisor på Reveko”

– Vi behövde rekrytera mer folk, säger Jerry Ralowski. Vi bestämde oss för att göra en annorlunda rekryteringsdrive. Vi tog kontakt med Strömgren & Malmros och gjorde vår utomhuskampanj på stortavlor, bussar och affischpelare.

Budskapet var i huvudsak: ”Bli revisor på Reveko.” Det framfördes med unga, pigga riktiga revisorer från Reveko på bilderna.

Reveko fick nära 500 sökande genom den här kampanjen. Det var faktiskt inte särskilt märkvärdigt.

Hans Jönsson, rekryteringsansvarig på Reveko, säger:

– Med våra vanliga annonser brukar vi få 250–350 sökande. Den stora skillnaden jämfört med en vanlig annonsdrive var att det ringde betydligt mer folk och frågade sig för. Många var inte ens ekonomer men hade blivit nyfikna på revisorsyrket. Vissa talade till och med om att skola om sig. De tyckte att yrket verkade intressant. Vi fick alltså en möjlighet att profilera yrket.

Bra för företaget också

Varken Jerry Ralowski eller Hans Jönsson sticker under stol med att kampanjen också ledde till att företagsnamnet Reveko kom på mångas läppar. En nog så värdefull effekt. Väl så viktigt som det grundläggande budskapet ”Bli revisor på Reveko”.

– Visst har vi profilerat oss som företag och det är viktigt att vi syns och att folk får reda på vad vi är för några, säger Jerry Ralowski. Men det var också vårt syfte från början att reklamkampanjen skulle vara bra för branschen.

Det var naturligtvis en fördel för Reveko att komma först med en utomhuskampanj.

– Ingen revisionsbyrå kan gå ut och göra samma sak som vi, tror Jerry Ralowski. Då skulle alla säga att de efterapar Reveko. De måste hitta på något nytt. Det är inte så lätt. Men det kommer säkert. I den här branschen har vi ingen riktig tradition när det gäller att informera. Därför tar såna här förändringar lite tid.

Vad tycker du om att vissa kolleger rynkat på näsan åt er kampanj?

Många fördomar

– Personligen tycker jag inte att den borde vara så kontroversiell, säger Jerry Ralowski. Det är viktigt för yrket att revisorerna träder fram och visar sig. Runt om i samhället finns det alldeles för mycket fördomar om vad vi är för sorts människor och vad vi sysslar med. Det är inte fel att försöka bredda marknaden. Vi gör förhoppningsvis en hel del nytta i samhället. Då måste vi kunna tala om vad vi har för kompetens.

Reveko gör säkert ingen ny liknande kampanj. Överraskningsmomentet är utnyttjat.

– Nu funderar vi på olika nya vägar att synas och rekrytera folk, säger Jerry Ralowski.

Inge Wennberg