Genom att ställa ut köpoptioner tar man mindre risker. Samtidigt kan man öka avkastningen på sin aktieportfölj.

Och genom att köpa köpoptioner kan man redan från början fastställa hur stor risk man tar. Dessa optioner har ju också fördelen att de kräver mindre kapital än direktinvesteringar i underliggande aktier.

Det finns flera skäl till att optionen – ett av kapitalmarknadens färskare inslag – är på frammarsch. Peder Gottlieb, Skaraborgsbanken, förklarar grunderna för köpoptioner.

En av de senaste nyheterna på kapitalmarknaden är optionen – investeringsinstrumentet som ger mig rätten att köpa eller sälja. I dag handlar vi med teckningsoptioner, KÖPoptioner på aktier och såväl KÖP- som SÄLJ-optioner när det gäller ränte- och indexoptioner.

  • Teckningsoptionen ger mig rätten att nyteckna aktier i ett företag till ett visst förutbestämt pris och under en viss tid.

  • KÖP-optionen ger mig rätten att köpa redan befintliga aktier.

Under en period i början av 80-talet emitterade ett antal företag optionslån. Man gav sina aktieägare möjligheten att teckna ett skuldebrev. Till det fanns knutet ett optionsbevis på ett visst antal avskiljbara teckningsoptioner. Bestämmelserna på den tiden gjorde denna typ av emissioner mycket fördelaktiga i skattehänseende för placeraren. Genom ett regeringsförslag förändrades skattesituationen drastiskt i november 1984. Sedan dess har vi inte haft några nya optionslån.

Skuldebrevsdelen har hamnat på den ganska stillastående andrahandsmarknaden för räntebärande värdepapper, medan de avskilda teckningsoptionerna utgör en livaktig optionsmarknad.

Teckningsoptioner

En teckningsoption är en teckningsrätt, som ger innehavaren rätt att under en viss bestämd tid, löptiden, nyteckna ett bestämt antal aktier i företaget till en viss bestämd kurs, teckningskursen.

  • Löptiden kan räknas i år till skillnad mot en vanlig nyemission, där teckningstiden ofta rör sig om någon eller några veckor.

  • Teckningskursen är fastställd från början. Den kan dock förändras, t ex vid emissioner i företaget.

  • Antalet aktier man får teckna per teckningsoption varierar från delar av aktier till flera aktier. Antalet är fastställt från början, men även här kan förändringar ske beroende på emissioner.

  • När en teckningsoption utnyttjas innebär det en nyemission i företaget och beroende på hur många aktier som tecknas förändras vinst och substansvärde per aktie. Det är den s k utspädningseffekten.

Handeln med teckningsoptioner sker som en inofficiell handel på Stockholms Fondbörs. Teckningsoptionerna är alltså inte börsnoterade och handeln sker inte med hjälp av börsens datasystem. Praktiskt tillgår handeln så att börsombuden noterar köp- och säljkurser på ett antal svarta tavlor på börsen och muntligt förhandlar sig fram till avslut. Betalkurserna noteras sedan på tavlorna men inte omsättningen. Notor upprättas och optionsrättsbevis ställda till innehavaren levereras på samma sätt som t.ex. vid handel med premieobligationer.

Köpoptioner

KÖP-optionen ger innehavaren rätten att köpa ett bestämt antal aktier i ett bolag till ett angivet lösenpris under en angiven tidsperiod.

Den utfärdas av aktieägaren och avser redan befintliga aktier. Den medför ingen utspädning av bolagets vinst och substans per aktie.

Optionsmarknaden handlar med standardiserade KÖP-optioner. Det innebär att en optionsaffär – ett kontrakt – gäller

  • ett köp av 100 aktier,

  • under en bestämd tid, löptiden, vilken aldrig överstiger 9 månader,

  • till ett fast pris per aktie, lösenpriset

  • samt ett angivet aktieslag, bolag och typ av aktie.

Också här kan exempelvis emissioner förändra såväl antal som lösenpris. Vid fusioner och tvångsinlösen ändras endast slutdagen.

De rättigheter som följer med ett aktieinnehav tillfaller inte en optionsköpare utan kvarligger hos aktieinnehavaren. Man får t.ex. aldrig utdelning på ett optionsinnehav.

Optionsmäklarna

I all handel med KÖP-optioner är Optionsmäklarna (OM) en part. En person som vill köpa en option går till banken och lämnar sin order. Banken köper sedan för kundens räkning optionen av OM till aktuell kurs.

Kund som vill sälja/ställa ut en option vänder sig till banken med sina önskemål. Sedan säljer banken optionen till OM.

OM har en central roll i optionsmarknaden. De tillhandahåller marknadsplats och fungerar som kommissionär mellan anslutna banker och företag. I och med att de är part i samtliga affärer fungerar de som clearingcentral, tar på sig ansvaret för affären och garanterar att kontraktet uppfylls.

De har dragit upp riktlinjerna och utfärdat de allmänna bestämmelser som reglerar handeln med optioner. Genom att OM är fondkommissionär står de under Bankinspektionens tillsyn.

Telefonmarknad

Handeln med KÖP-optioner är en ren telefonmarknad utan anknytning till börsen. I dag är det till och med så att aktuella kurser inte finns tillgängliga på börsen. Mäklarna hos de olika fondkommissionärerna (såväl banker som firmor), som har avtal med OM, ringer in sina order till OM. Mäklarna hos OM ser till att möjliga avslut blir gjorda. Aktuella köp- och säljkurser presenteras via Reuter på bildskärmar. Vid avslut upprättas en nota som bekräftelse på affären. Den stora skillnaden är att några fysiska värdepapper inte förekommer.

Ett innehav av optioner eller ett eget utfärdande av optioner framgår av ett optionskonto hos banken, vilket speglar OMs register över utfärdade och innehavda optioner.

VOLVO B MAJ 280 KÖP 19 20

En optionsidentitet börjar med att man anger bolag och slag av aktie. I vårt fall ovan Volvo B bu.

Lösenmånad är maj. Förutom maj kan för Volvos del augusti, november och februari förekomma som lösenmånader. Eftersom löptiden är max nio månader och en ny option alltid utfärdas då en gammal dör förekommer alltid optioner med tre av de aktuella lösenmånaderna.

280 är lösenpriset – d.v.s. det pris man får betala för aktierna om man utnyttjar optionen. Lösenpriset för nya optioner fastställs av OM. Principen är att när optioner med ny lösenmånad ställs ut noterar man en option med lösenpris överstigande och en med lösenpris understigande börskursen.

KÖP anger att det är en KÖP-option.

19 à 20 är priset eller premium, som det brukar kallas i optionssammanhang. Observera att ett kontrakt avser 100 aktier men premium anges per aktie.

Vad sätter priset på en option? – Marknaden!

Marknaden behöver något till grund för sin prissättning. Till en början kan vi dela upp priset i två komponenter – realvärde och tidsvärde.

Realvärdet är lätt att definiera. Det är skillnaden mellan börskurs och lösenpris. Överstiger börskursen lösenpriset föreligger ett realvärde. Om inte sätter vi realvärdet till noll.

Skillnaden mellan premium och realvärde är optionens tidsvärde. Det är svårare att beräkna och påverkas av en hel rad komponenter, nämligen

  • löptiden, ju längre löptid dess bättre

  • aktiekursens rörlighet (kallad standardavvikelse), ju större rörlighet dess bättre

  • aktiens utdelning – en utdelning som faller under optionens löptid påverkar premium negativt, då utdelning tillfaller aktieägaren och inte optionsinnehavaren

  • ränteläget, hög ränta höjer tidsvärdet och låg ränta sänker det

  • förväntningar, skatter, transaktionskostnader, emissioner m m

Det finns teoretiska formler för att beräkna optionens värde. Men det är marknaden, d.v.s. de olika kontrahenternas uppfattning och värdering av de ovan nämnda faktorerna, som till sist sätter priset.

Varför ställa ut optioner? Varför köpa optioner?

Som innehavare av en aktieportfölj kan jag ha flera motiv till att ställa ut optioner.

Genom att ställa ut KÖP-optioner reducerar jag mitt risktagande.

Erhållen premium kompenserar ett eventuellt kursfall.

Jag ökar avkastningen på min aktieportfölj. Jag kan genom den utställda KÖP-optionen i förväg fastställa en tillfredsställande säljkurs på mina aktier.

Genom att köpa KÖP-optioner fastställer jag från början hur stor risk jag tar. Min maximala förlust är lika med erlagd premium, medan underliggande aktie kan sjunka mycket mer.

KÖP-optionen ger en hävstångseffekt vid stigande aktiekurser, genom att de procentuellt kan stiga mer än underliggande aktie. Det märks speciellt när det gäller optioner med realvärde. Har optionen endast tidsvärde kan en kursuppgång i underliggande aktie mer eller mindre ”ätas upp” av det avtagande tidsvärdet.

KÖP-optionen kräver mindre kapital än en direktinvestering i underliggande aktie. Till sist kan jag säkra en kurs vid ett framtida aktieköp.

Handlingsalternativ?

Innehavaren har tre handlingsalternativ:

  • lösen

  • kvittning

  • förfall

Lösen innebär att jag köper de underliggande aktierna till aktuellt lösenpris. Det kan jag göra när som helst under löptiden, men det bör normalt inte göras förrän på slutdagen, då tidsvärdet är noll. En förutsättning för lösen är att det finns ett realvärde. Lösen är inte så vanligt, utan oftast säljer man sitt optionsinnehav. Det kallar marknaden kvittning.

Föreligger ett realvärde är det naturligt att det finns köpare ända fram till slutet av optionens löptid. Utan realvärde och med tidsvärdet i stort sett 0 bör det inte finnas köpare till en option. Vissa aktörer på marknaden (market makers) är emellertid skyldiga att ställa kurser under optionens hela löptid. Därför kan man alltid sälja sitt innehav. Detta gör att förfall lyckligtvis aldrig behöver ske. Låter man optionen gå till förfall, bli värdelös, gör man nämligen i skattehänseende en icke avdragsgill kapitalförlust.

Som utställare har man bara två handlingsalternativ – köpa tillbaka sin option, kvitta den, eller avvakta lösen alternativt förfall. Det vanligaste är att man kvittar sig ur positionen eller om realvärdet är 0 låter optionen gå till förfall.

Peder Gottlieb, Skaraborgsbanken