– Utländska revisorer bör tillåtas bli delägare i svenska byråer förutsatt att de känner till våra specialområden och kan språket.

Det sa Staffan Gavel i FARs styrelse när Västra kretsen höll möte den 30 oktober.

Vidare hävdade han att utbildningen måste förbättras och ansvarsfördelningen mellan företagens styrelser och revisorerna klarläggas.

Detta är exempel på hur FARs långsiktiga strategi måste anpassas till hur omvärlden påverkar branschen.

Cirka 35 medlemmar hade slutit upp på Sheraton Hotel för att lyssna på föredrag av Staffan Gavel och Bo Ribers, medlemmar i FARs styrelse.

Staffan Gavel föredrog styrelsens syn på FARs långsiktiga strategi. Först redogjorde Gavel för de faktorer i omvärlden som påverkar FAR:

* Marknaden ökar. Det gäller konsultation i högre grad än revision.

* Klienterna blir mer medvetna om kostnaderna. De kräver specifikationer och inte klumpsummor på fakturan.

* Banker, försäkringsbolag och advokatbyråer tränger in på revisorns yrkesområde.

* Svenska lagar och regler harmoniseras med dem som gäller i EG.

* Det blir friare regler för utländskt ägande av revisionsbyråer.

* Skadestånden ökar.

* Multidisciplinära tjänster införs inte i Sverige. (T.ex. inte de sammanslagna advokat- och revisionsbyråer som finns i USA.)

* Allmänhetens uppmärksamhet ökar på revisorns roll och revisionens kvalitet.

Mot den bakgrunden tecknade Staffan Gavel följande program:

Högre kvalitet

1. Kårens kvalitet ska successivt höjas. Det gäller både bas- och vidareutbildning.

2. De auktoriserade och godkända revisorerna behöver fortfarande var sina kårer, FAR respektive SRS.

3. Tillsynen i disciplinfrågor är känslig för FAR, som ibland uppfattas som en fackförening och ibland som en obehaglig brevskrivare.

– Revisorerna på fältet måste få påverka disciplinfrågorna mer. Det är de som vet vilka krav som är rimliga att ställa, sa Gavel.

4. Ansvarsfördelningen mellan ett företags styrelse och dess revisorer måste klarläggas.

– Kan man verkligen begära att vi ska upptäcka falsarier? Vi är inga övermänniskor. Och det måste komma fram i debatten att vi arbetar under kostnadspress, betonade Gavel.

5. FAR måste genomgå en internationell anpassning. Det gäller dels samordningen gentemot IFACs regler, dels frågan om utländskt ägande i svenska byråer.

– FARs uppfattning är att medlemmar i revisorsföreningar som är anslutna till IFAC ska få bli delägare. Men de måste ha teoretisk utbildning och praktisk erfarenhet motsvarande auktorisationen. Därtill ett kunnande om svenska specialområden och tillfredsställande språkkunskaper.

Utlänning delägare

– Sådana utlänningar liksom konsulter och övriga anställda får bli delägare, men de auktoriserade revisorerna ska äga majoriteten och dominera styrelsen, förtydligade Staffan Gavel. Han fick visst mothugg från Olle Gunnarsson, Öhrlings Reveko, som undrade hur näringslivet skulle uppfatta byråernas integritet.

Ulf Nankler från Levanders påpekade att det i Europa är vanligt med bolagsformer där det inte är krav på att det ska finnas revisor. En svensk anpassning till EG kan därför innebära att byråerna förlorar uppdrag i mindre företag.

– Det är svårt att säga hur fort Sverige anammar andra länders associationsrätt. Jag tror inte det går så fort, svarade Staffan Gavel.

– Det kan det visst göra. Om Sverige kommer med i EG, replikerade Ulf Nankler.

Bo Ribers, ordförande i FARs revisionskommitté, gick igenom den nya revisionsrekommendationen, som antagits av FARs styrelse.

– Tonvikten ligger nu på principerna. Revisorn måste anpassa rekommendationen till det enskilda företaget. Det här gör också att rekommendationen måste kompletteras med utbildning, sa Ribers.

Han gav fler skäl till att rekommendationen är av principiell natur:

– Om den innehöll anvisningar i detalj skulle dessa kunna användas mot oss i en skadeståndsprocess.

Han tryckte också på att den huvudansvariges roll är central i rekommendationen.

– Den ansvarige ska leda arbetet. Viss ledning kan överlåtas på andremannen, men det får inte bli någon allmän princip. Det vore fel med tanke på den ökande uppmärksamheten kring revisorns yrkesroll och den ökande risken för skadestånd.

Längre berättelse onödigt

På direkt fråga svarade Ribers att revisionskommittén inte gett upp hoppet om en längre och mer beskrivande revisionsberättelse enligt USA-modell.

– Vi testade idén på FAR-dagen. Men de flesta medlemmarna tyckte det var onödigt att brodera ut texten.

Ribers ombads också kommentera hur rapporteringen till klienten ska gå till.

– Vi understryker att revisorn ska ha fortlöpande kontakter med sin klient. Han ska snabbt rapportera iakttagelser under resans gång.

Skriftligt eller muntligt. Det är olyckligt om vi inte gett klienten ett gult kort innan han får rött kort i form av en anmärkning i revisionsberättelsen.

Även den översiktliga granskningen av delårsrapporter kom upp till diskussion.

– En del företag tycker att det är onödigt. Vad händer nu? Och finns det någon motsvarighet internationellt? frågade Olle Gunnarsson.

– Nej, det gör det inte, medgav Bo Ribers.

– Jag och Saab-Scanias vice VD Lars Ohlsson-Leijon undersöker alternativa former som kan tillgodose börsens önskemål.

Själv tycker jag det vore synd om granskningen försvann. Min egen erfarenhet är att den höjer kvaliteten både på delårsrapporten och den slutliga revisionen.

Lars Gunnar Wolmesjö