Ett företags behov av factoringtjänster varierar över tiden. Därför finns det finns flera olika tjänster att välja på.

Jag besökte nyligen en klient som endast anlitade finansbolaget för belåning av sina fakturor, denna tjänst hade köpts 1985 då företaget var i stort behov av rörelsekrediter.

1990 hade belåningsbehovet upphört men företaget hade en genomsnittlig kundbetalningstid på ca 65 dagar. Klienten hade uppenbarligen behov av finansbolagens administrativa tjänster men varken klienten eller finansbolaget hade tagit något initiativ till att förändra avtalet med finansbolaget.

Det finns ett stort utbud av olika typer av tjänster inom factoringområdet.

Fakturabelåning

är den form som är vanligast i Sverige. Den innebär att finansbolaget lämnar kredit till företaget mot säkerhet i dennes kundfordringar. Fakturorna pantsätts i princip alltid till finansbolaget. Fakturabelåning beskrivs mer i detalj i illustration här intill. (Se bild sid. 34–35 i Balans nr 2/91.)

Fakturaköp

innebär att finansbolaget köper en fordran. Hela den nominella fordran köpes men finansbolaget innehåller viss del av köpeskillingen i provision. Därmed står finansbolaget för hela förlustrisken om kunden inte kan betala.

På fakturan meddelas att denna har överlåtits till finansbolaget. Det kan synas förvillande att skriva på fakturan att den är överlåten då den endast är pantsatt. Men denna formulering är viktig för att kunden inte med rättslig verkan skall kunna betala till företaget istället för till finansbolaget.

Denna denuntiation (meddelande om att fordringen överlåtits) ger finansbolaget sakrättsligt skydd. Detta innebär bl a att om företaget går i konkurs så äger finansbolaget rätt att kvitta erhållen likvid mot utlåningen till företaget.

Denuntiation medför att kunden inte kan betala till företaget med befriande verkan. Det vill säga att om kunden var i ond tro kan han tvingas betala en gång till och denna gång till finansbolaget.

Om det i efterhand visar sig att kunden inte betalar på grund av att fakturan var tvistig så står dock företaget för risken. Fakturaköp är relativt ovanligt i Sverige. Om ett företag sålt sina fakturor så tillämpas helt andra redovisningsregler än vid vanlig factoring, dvs belåning via pantsättning.

Blockfactoring

innebär att företaget endast utnyttjar fakturabelåningstjänsten, dvs företaget sköter administrationen av sina fakturor själva. Betalningsströmmarna går dock via finansbolaget som belånar fakturafordringarna. Blockfactoring bygger på ömsesidigt förtroende. Kravarbetet som sköts av företaget måste då vara effektivt.

Styckbelåning

innebär belåning av någon enstaka faktura eller något avtal. Kan vara intressant för nystartade eller likviditetssvaga företag med en stor ”tung” order från en väletablerad och ekonomiskt stark köpare.

Kräver att kunden är en säker betalare och bör röra sig om relativt stora belopp för att finansbolagen skall ha något intresse av affären.

Förfallodagsbetalning

innebär att företaget överlåter sina fakturor på finansbolaget. Finansbolaget betalar varje faktura på dess förfallodag plus ett antal extra dagar som företaget tillåter sina kunder att betala för sent utan sanktioner.

Finansbolaget sköter bevakning av förfallna fakturor i eget namn för företagets räkning. Influtna påminnelseavgifter, dröjsmålsräntor, faktureringsavgifter och räntefakturor behåller finansbolaget som ersättning för sina tjänster.

Om betalning från kund inte kommit finansbolaget tillhanda ca 60 dagar efter förfallodagen återtransporteras fakturan till företaget som får erlägga en så kallad återtransportränta för den förskotterade tiden.

Denna typ av avtal gör det enklare för företaget att kalkylera utfallet inför ett eventuellt kontrakt med ett finansbolag. Finansbolagens ersättning får i detta fall en karaktär av provisionsersättning, dvs ju effektivare de kan driva in betalningen desto bättre blir finansbolagets marginal.

Enbart adminstration

för de företag som inte är i behov av finansieringstjänsten.

Dessutom finns troligen ytterligare varianter på factoring eftersom det finns stora förutsättningar att skapa individuella lösningar.

Ole Deurell