I sin genomgång av relationen mellan extern och intern revision resonerar Anders Hult utifrån klienternas önskemål om ändamålsenlig och kostnadseffektiv revision med inriktning på de stora företagens och organisationernas förhållanden.

Enligt min uppfattning finns det en stor potentiell dynamik i relationen och det möjliga samarbetet mellan intern- och externrevisorer. I denna artikel diskuteras några uppslag och idéer utifrån denna grundtanke.

Jag menar att det bästa ömsesidiga utfallet av revisionsarbetet inte nödvändigtvis uppnås genom att antingen internrevisionen eller externrevisionen styr och genomför granskningen. Det gäller istället att finna en ”gyllene medelväg”, där man tar tillvara respektive ”sidas” erfarenheter, kunnande och utgångspunkter i uppdraget. Det betyder att man skall söka den lösning som ger den optimala ”Win-Win” situationen, där båda sidor anser att man får bästa möjliga utdelning av det valda upplägget och det granskade företaget får ut mesta möjliga för sina nedlagda revisionskostnader.

Grundkrav på internrevisorer

Jag utgår i mina resonemang från en situation där internrevisionsavdelningen inom ett företag är kompetent, kvalificerad, tillräckligt stor, har en fristående och oberoende ställning samt att avdelningen kan arbeta självständigt och med en självklar auktoritet. Denna hållning är fundamental både inom företaget och gentemot externrevisorerna. Företag med en outvecklad eller liten internrevisionsfunktion löper omvänt en stor risk att inte kunna agera på ett sätt som innebär tillräcklig styrka och ”matchning” mot bland andra externrevisorerna.

Externrevisorernas syn

Externrevisorerna måste å sin sida i utgångsläget betrakta internrevisorerna som kvalificerade och oberoende. Det kräver att externrevisorn gör klart för sig ifall dessa förfogar över sådana resurser och kompetens att de kan utföra revisionsuppgifter på ett för externrevisorerna nöjaktigt sätt. Detta ställningstagande påverkar endast externrevisorernas bedömning av vad de kan ta till vara från internrevisorernas granskning.

Från externrevisorernas sida måste man kunna se fördelar i att internrevisorer, vilka lever närmare verksamheten, på ett mycket djuplodande sätt kan inhämta information som sedan kan läggas till grund för bättre bedömningar även inom ramen för den externa revisionen.

Internrevisorernas syn

Internrevisorerna måste se externrevisorernas generella kunskaper som mycket nyttiga för det egna företaget. Framförallt får externrevisorer i sin yrkesutövning se många exempel på problemlösning avseende affärer, skatteupplägg, organisatoriska frågor, uppköp, etc. Vid ny ADB-teknik kan externrevisorn hämta erfarenheter inom byrån. Internrevisorn har här inte alls samma möjligheter till erfarenhetsinsamling. Internrevisorerna måste se fördelar i externrevisorernas absoluta objektivitet och den granskning de därmed kan genomföra inom organisationen. Man har nytta av revisionsbyråernas tillgång till specialister, vilka alla står till klienternas förfogande.

Mål för granskningen

Granskningen

Målen för granskningsarbetet och den därmed önskade inriktningen hos granskningen skiljer sig en del mellan externrevisorn och internrevisorn. Här kan man ta till den gamla hederliga mängdläran för att beskriva gemensamma och enskilda områden:

Den avgörande frågan är hur stort det överlappande området i mitten är, vad det består av och vad förhållandet betyder för det praktiska granskningsarbetet:

Mål för revisionsarbetet

Balans_nr_1_1994_bild1

Vilken av revisorskategorierna skall vara styrande för det arbete som ligger inom det överlappande området?

Är det den ena eller andra ”sidan” som skall styra arbetet eller skall man helt enkelt bara var och en tillvarata det som presteras inom ramen för gemensamma mål?

Dokumentation och iakttagelser från arbetet oavsett vem som utfört det, kan användas för slutsatser och bedömningar av respektive ”part” i förhållandet mellan interna och externa revisorer.

Specifika mål för externrevisorn

Externrevisorns mål, är att på uppdrag av ägarna och tredje man utföra granskning i överensstämmelse med god revisionssed. En plan byggd på detta upprättas och som när den uppfylls, leder till att han för vart och ett räkenskapsår ges tillräckligt goda kunskaper om förvaltningen, verksamheten och redovisningen för att enligt de krav som ställs, kunna skriva under en revisionsberättelse avseende det granskade företagets årsredovisning.

Revisionen är inriktad mot att utföra en sådan mängd granskningsarbete inom vissa specificerade områden att revisorn får den visshet han anser sig behöva.

Externrevisorn drar mest nytta av internrevisorns arbete genom att utifrån sin egen planering se efter vilka uppgifter som kommer att täckas in av internrevisorerna. Detta arbete kan han då överlåta åt internrevisorerna men han måste naturligtvis först göra klart för sig att internrevisorns ställning, kompetens och arbetssätt uppfyller de krav som rimligen kan ställas. Resultatet från internrevisorns granskning tas in i de totalbedömningar av förvaltning och redovisning som externrevisorn gör. Han bör som stöd till detta med jämna mellanrum utföra viss stickprovsgranskning för att verifiera att internrevisorns slutsatser är riktiga.

Arbetsområden – nivåer:

Förvaltningsrevision – ledning

Externrevisorns engagemang

Internrevisorns engagemang

Förvaltningsrevision – organisation

Internrevisorns engagemang

Räkenskapsgranskning

Internrevisorns engagemang

Granskning av intern kontroll

Internrevisorns engagemang

Granskning av effektivitet, ändamålsenlighet, m.m.

Internrevisorns engagemang

Specifika mål för internrevisorn

Arbetet inom internrevisionen är beroende av den exakta organisatoriska inplaceringen och utformningen av den instruktion internrevisorn fått, vilket diskuteras mer utförligt längre fram i artikeln.

Internrevisorns mål, är att baserat på sin instruktion från verkställande ledningen och/eller styrelsen samt med hänsyn tagen till tilldelade resurser, utföra de granskningsinsatser företagsledningen önskar. Arbetet utförs normalt med samma krav på planering, metodval, dokumentation och rapportering som externrevisorn har.

Som en viktig uppgift ingår alltid att bedöma ifall verksamheten inom företaget är så utformad och verkligen arbetar för att uppfylla företagsledningens mål, policies och riktlinjer. Revisionen kommer vidare att innefatta så djuplodande granskningsarbete att revisorn kan bedöma effektivitet, ändamålsenlighet och intern kontroll i vissa rutiner och datoriserade stödsystem.

Internrevisorns arbete är därmed orienterat mot en grundlig och detaljerad granskning av vissa rutiner och förvaltning inom specifika områden vilka valts ut för granskning i samråd med företagsledningen. Redovisningsmaterial och underlag granskas för de av företagsledningen prioriterade områdena och rutinerna.

Internrevisorn drar mest nytta av externrevisorns arbete genom att deltaga eller ta del av sådana specialistinsatser, där internrevisorn kan tillföras kunskaper och därmed kan förbättra sin egen granskning.

Gemensamt

Vad som återstår blir då att täcka in de områden där båda parter har ett gemensamt granskningsintresse, på ett så praktiskt sätt som möjligt. Det ligger i allmänhet inte i klientens intresse med två separata granskningsinsatser på samma granskningsområde och det är sannolikt inte effektivt. Viss samplanering behövs således.

Timing

Man måste särskilt notera att internrevisorer och externrevisorer i sin granskning inte arbetar inom samma tidscykler. Man kan här för externrevisionen se stora förskjutningar i tiden mellan de insatser som görs avseende granskningen av ett visst räkenskapsår i förhållande till det arbete internrevisionen utför. Internrevisorer arbetar löpande med olika granskningsinsatser vilka kan påbörjas och avslutas när som helst under året. Normalt är det så att löpande granskning för ett visst räkenskapsår utförs kontinuerligt under året. Iakttagelser från genomförd granskning rapporteras vartefter till företagsledningen – exempelvis varje kvartal.

Externrevisorer arbetar mera strikt räkenskapsårsvis och utför dessutom arbetet med upp till två kvartals förskjutning. Det betyder att en stor del av internrevisorernas arbete för räkenskapsåret kan vara slutfört redan innan externrevisorerna påbörjat sin löpande granskning.

När sedan externrevisorerna lägger de sista handgreppen vid bokslutsgranskningen, är redan internrevisorerna inne på ”nästa år”.

När omfattande internrevision förekommer bör alltså externrevisorns planeringscykel anpassas till detta förhållande.

Tilläggsuppdrag och utredningar

Både externrevision och internrevision bör utnyttjas för olika konsultinsatser relaterade till den granskning som normalt görs. Sådant arbete utgörs ofta av följduppgifter eller särskilda uppdrag åt företagsledning eller linjechefer. Att följa upp en viss granskningsinsats med utredningsarbete är ofta en nödvändighet för att få önskvärda åtgärder vidtagna inom företaget med avseende på iakttagelser från granskningen.

Olika typer av utredningar kan påkallas av företagsledningen. Beroende på typ av uppdrag lämpar sig antingen intern- eller externrevisorn bäst att utföra dessa.

Olika organisatoriska lösningar

De finns ett antal komponenter eller ”byggklotsar” inom ett företag, vilka man måste ta hänsyn till vid etablerandet och styrningen av en internrevisionsfunktion. Det gäller kontinuerligt att upprätthålla en ordning som gör att internrevisorerna kan agera självständigt och oberoende gentemot den övriga organisationen och att man är inplacerad på rätt nivå för att få ledningens aktiva stöd. De identifierade komponenterna är:

* Verkställande ledningen

* Styrelsen

* Bolagsstämma

* Staber

* Linjechefer

* Externrevisorer

* Internrevisorer

* Revisorskollegium

* ”Audit Committee”

* ”De granskade”

Några kommentarer:

* Verkställande ledningen

Med verkställande ledning avses verkställande direktör eller generaldirektör. Terminologin är hämtad från IRF (InternRevisorernas Förening). Det är oftast den verkställande ledningen som ytterst styr internrevisionsverksamheten. På samma sätt är man den primära rapportmottagaren avseende internrevisorernas rapporter.

* Styrelsen

Styrelsens uppgift är att utfärda instruktioner och förhållningsregler för internrevisionsfunktionen. Man är också mottagare av internrevisorernas rapporter i de fall väsentliga iakttagelser gjorts, vilka inte bara skall delges verkställande ledningen. Man kan också från styrelsens sida begära att vissa speciella granskningsuppdrag utförs som sedan rapporteras direkt till styrelsen. I en del företag är internrevisionen direkt underställd styrelsen.

Styrelsen är normalt också mottagare av viss sammanfattande rapportering från externrevisorerna avseende slutförd granskning.

* Bolagsstämma

Bolagsstämman tillsätter externrevisor. Normalt har man inte någon ytterligare kontakt med externrevisorerna om inte dessa särskilt ombeds att närvara vid stämman.

* Staber

Staberna inom ett företag har normalt ungefär samma status som internrevisorerna på det sättet att man lyder direkt under den verkställande ledningen. I normalfallet ges staberna en relativt sett liten uppmärksamhet i revisionsarbetet.

* Linjechefer

Linjecheferna är de som normalt blir utsatta för de stora granskningsinsatserna. Det är ju ute i organisationen som ”produktionen” bedrivs oavsett vilken bransch man befinner sig i. Det är särskilt viktigt att internrevisorerna relativt linjecheferna är på ett oberoende sätt placerade inom organisationen.

* Externrevisorer

Externrevisorerna är ur företagets synvinkel den verkligt objektiva parten vilken endast styrs av lagar och FARs etiska regler. De kan därför granska samtliga delar av verksamheten, inklusive den verkställande ledningen, styrelsen och även internrevisorerna.

Rapporteringen från externrevisorernas arbete delges i första hand verkställande ledningen och styrelsen. Det är viktigt att revisionsrapporter i tillämpliga delar även tillställs staber och andra centralt ansvariga funktioner vilka bör känna till iakttagelser inom sina ansvarsområden. Detta för att de skall kunna bidra till de korrektiva åtgärder som föreslås av revisorerna.

* Internrevisorer

Internrevisorerna är endast oberoende i förhållande till de grenar av verksamheten som ligger under den verkställande ledningen (eller i vissa fall styrelsen). Man har störst lojalitet mot verkställande ledningen. De kan därför endast granska de delar av företaget som utgörs av linjeorganisationen men även staber (och i vissa fall VD).

Rapporteringen från internrevisorernas arbete delges i första hand dem som granskats och den verkställande ledningen (och i vissa fall styrelsen). Även här måste revisionsrapporter i tillämpliga delar tillställas staber och andra centralt ansvariga funktioner, på motsvarande sätt som för externrevisorerna.

* Revisorskollegium

I en del företag finns en grupp av revisorer formellt tillsatt, vilka tillsammans utgör revisorskollegiet. Tanken med detta är att revisorerna skall ha ett gemensamt forum för planering och rapportering. Här är normalt både extern- och internrevisorer representerade.

* ”Audit Committee

Särskilt i de anglosaxiska länderna, men även inom vissa svenska företag, har man en revisionskommitté. Denna består vanligen av några styrelsemedlemmar tillsammans med intern- och externrevisorer. Syftet med denna konstellation är att på ett enklare sätt rapportera olika iakttagelser direkt till styrelsen och även att genomföra viss planering. Audit Committee har ännu inte fått så stor utbredning i Sverige.

* ”De granskade

Här kan vi tänka oss vem som helst som blir utsatt för granskning från extern- eller internrevisorernas sida.

Samverkan mellan revisorer – de olika rollerna:

Balans_nr_1_1994_bild2

Sammanfattning

Interna och externa revisorer är båda kvalificerade yrkesgrupper vilka var och en arbetar med höga krav på kvalitet i utfört arbete.

* Det är skillnad på externa och interna revisorer. Det är bra och behövs eftersom båda kategorierna med sin respektive kompetens bidrar till att revisionsarbetet i ett stort företag totalt sett skall få det bästa möjliga utfallet.

* Intern revision måste utföras av revisorer anställda inom det granskade företaget, annars går man miste om den speciella poäng det innebär att ta tillvara närhet och stort kunnande om organisationens alla delar. Därmed kan konstateras att externrevisorerna inte får detaljstyra internrevisorernas arbete. Viss samplanering kring ”gemensamma” områden är nödvändig. Annan planeringssamverkan kan vara av värde.

* Det innebär en avsevärd fördel för externrevisorn att internrevisorn finns på plats och kan granska olika aktiviteter direkt när de förekommer. Internrevisorn kan därmed verka för att rutiner m.m. inom företaget uppfyller minimikrav på intern kontroll, ändamålsenlighet, etc, innan den ”slutliga” granskningen tar vid.

Faktabakgrund

Regelverket

Kvalifikationskrav avseende revisorer är både formella och informella.

För externa yrkesrevisorer (auktoriserade eller godkända) är krav och regler tydligt definierade. Detsamma gäller utvecklingen av praxis och yrkesetik för kåren.

Dessa regler och bevekelsegrunderna för yrkesrevisorer är dock inte allmänt kända. Det leder gärna till att dessa under lång tid kommer att brottas med frågor relaterade till det så kallade ”förväntningsgapet” – dvs. skillnaden mellan vad en revisor ”skall” göra och det som avnämarna (klienterna) av revisionstjänster eller varför inte det som – tredje man – uppfattar som uppgiften för en revisor.

För interna yrkesrevisorer finns inte några krav formulerade utifrån lagar, förordningar eller som på annat sätt uttrycker tredje mans intresse. Formella krav finns inte heller, vilka skulle kunna innebära att en internrevisor måste ha en viss teoretisk utbildning eller någon särskilt definierad praktisk erfarenhet för att få arbeta inom detta yrke. I och med detta är det i alla fall för vissa variabler mycket svårare att beskriva och kvantifiera det förväntningsgap som eventuellt kan tänkas uppstå för internrevisorerna.

Det måste dock noteras att god revisionssed för interna revisorer finns utvecklad och distribuerad via IRFs försorg. Denna beskrivning baseras på internationellt accepterade standards utgivna av IIA (Institute of Internal Auditors)

För externrevisorer finns de tydliga kraven på certifiering i form av auktorisation och godkännande. För internrevisorer har dessa frågor aktualiserats mer på senare tid i form av examina såsom CIA (Certified Internal Auditor) respektive CISA (Certified Information Systems Auditor). CIA-examination sköts av IRF och CISA-examination administreras av EDPAA (EDP Auditors Association).

Lagar

Externrevisorernas arbete regleras i första hand direkt i aktiebolagslagen. Föreningslagen har i flera fall analoga beskrivningar av ansvar och skyldigheter. Detta ansvar leder i sin tur till ett ansvar för att också granska efterlevnaden av andra lagar och viss praxis, såsom bokföringslagen och god redovisningssed. Vidare uttolkas praxis och etiska regler av bland andra FAR. I FARs fall redovisas dessa i FARs samlingsvolym, vilken uppdateras årligen.

Internrevisorernas arbete regleras inte i någon lagtext eller andra generella anvisningar.

Vad säger FAR?

Avseende relationen till interna revisorer, säger FAR i sin rekommendation Revisionsprocessen, punkt 2.2.8, Intern revision att:

I planeringen av sin granskning skall revisorn bedöma i vilken utsträckning han kan förlita sig på arbete utfört av internrevisionen. Den interna revisionen arbetar på företagsledningens uppdrag och är ett av företagsledningens instrument för granskning och värdering av den interna styrfunktionens effektivitet och säkerhet. En viktig uppgift för internrevisionen kan vara att utreda, verifiera och bedöma den interna kontrollen och ge rekommendationer till förbättringar. Internrevisionen kan även utföra revisionsarbete på uppdrag av den externa revisionen.

Vad säger IRF?

InternRevisorernas Förening, IRF, säger följande i sin skrift ”Riktlinjer och vägledningar för intern revision”:

”Samverkan mellan IR och ER

Etik och syfte

Samverkan mellan IR och ER skall syfta till att uppnå en ändamålsenlig och effektiv revision och att undvika dubbelarbete. Även om IR och ER har skilda roller är det angeläget att de stödjer och kompletterar varandra.

Samverkan skall bygga på ömsesidig respekt för varandras kompetenser och prestationer.

Former för samverkan

IR och ER bör sträva efter att samordna sina revisionsplaner. Arbetet kan även fördelas, så att en part utför arbetsuppgifter för bådas räkning.

IR och ER kan vid behov skapa en gemensam arbetsgrupp för en speciell granskning där bred kompetens erfordras eller där IR och ER har olika intressen, men samtidigt behov av att gränsområdet täcks in.

IR och ER kan vid behov inventera genomförda granskningar för att ge underlag för en gemensam bedömning eller för ett beslut om en fördjupad granskning.

IR och ER bör fortlöpande informera varandra om utförda och planerade granskningar för att undvika dubbelarbete.

Tillgången till varandras granskningsmaterial måste bygga på ömsesidigt förtroende. Revisionens effektivitet kan ökas genom utbyte av dokumentation och synpunkter.

Det kan vara praktiskt att upprätta ett särskilt rapportarkiv som IR och ER håller uppdaterat för varandras räkning.

Samverkan underlättas av att IR och ER informerar varandra om tillämpad metodik, teknik och terminologi. IRs mera operativa inriktning mot förebyggande kontroller, baserade på fördjupade riskanalyser, leder till vissa skillnader i arbetssätt och dokumentation.

Gemensamma utbildningsinsatser kan vara ytterligare ett sätt att underlätta samverkan mellan IR och ER.”

Vidare är det för IRF ett mycket viktigt och prioriterat område att se till att skapa en egen profil för sin yrkeskår. Det finns för internrevision och internrevisorer ett antal viktiga enskilda mål för arbetet.

Det ligger egentligen i sakens natur att internrevisorer inte i första hand skall vara underleverantörer till externrevisorerna. Man får sina uppgifter direkt från den verkställande ledningen. Det finns många arbetsuppgifter som helt enkelt utförs bäst av de revisorer som alltid befinner sig inom företaget och därmed kan ha en kontinuerlig övervakning av verksamheten.

Utbytet av externrevisorernas arbete

Här kommer den gamla och långt om länge diskuterade frågan om förväntningsgapet in. Det är en stor uppgift för externrevisorer att informera om sina skyldigheter samtidigt som man måste marknadsföra sina tjänster. Detta ställer stora krav på klienterna som förutom att behöva känna till vad de skall ställa för krav också skall tygla sina förväntningar.

Det är ju ändå otroligt viktigt att externrevisorerna till sina klienter kommunicerar uppgifter om hur arbetet bedrivs, vilka iakttagelser man gör och vilka rekommendationer man med anledningar av sina iakttagelser vill avge. Det är med andra ord inte tillräckligt att externrevisorn gör ett ”bra jobb”, det måste också paketeras och levereras till klienten på ett sådant sätt att klienten upplever nyttan med det som har gjorts.

”Mervärdet...” – bieffekter av revisionen. Det gäller för externrevisorn att hjälpa klienten att visa på de möjligheter till att ta tillvara på erfarenheter och kunskaper som man inhämtar i samband med granskningsarbetet. Vad externrevisorn lär sig om klienten kan direkt omsättas till olika konsulttjänster till nytta för denne. Samtidigt kan externrevisorn göra jämförelser och utvärdera klientens omständigheter mot andra företag i branschen eller företag med liknande omständigheter på annat sätt.

Internrevisorns status

Det finns många anledningar att välja internrevision som karriärväg. För min egen del såg jag avsevärda fördelar i att få ägna så stor del av min tid åt en och samma ”klient” att jag skulle kunna få full insikt i företaget och samtidigt ges möjlighet att på ett tidigare stadium än tidigare, påverka utveckling av system, rutiner, m.m. På det viset upplevde jag övergången från extern till intern revision som en naturlig fortsättning på arbetet i och med att det ger stora möjligheter till att få ”tillämpa” de kunskaper man får under tiden som externrevisor.

Placering i organisationen

Den organisatoriska inplaceringen har översiktligt diskuterats ovan. Det finns dock ett antal olika sätt att internrevisionen i organisationen. Dessa alternativ har stor inverkan på internrevisionsavdelningens möjligheter och begränsningar. Placeringen i organisationen påverkar också mycket hur internrevisorns instruktion kommer att se ut.

För mig är det helt naturligt att internrevisorn i inget fall skall vara underställd externrevisorerna. Poängen med internrevisorer är just att de finns inom företaget och därmed arbetar endast på företagsledningens villkor och önskemål. En internrevisionsavdelning som används enbart för att reducera revisionsarvodet tas inte tillvara utifrån de unika kunskaper man utvecklar genom ett stort kunnande om den egna organisationen.

Direkt under styrelsen

Internrevisionen kan lyda direkt under styrelsen. Det betyder att samtliga övriga befattningshavare inklusive VD skall granskas av internrevisorn. Det kan upplevas som en fördel för styrelsen att ha direktkontroll över verksamheten. Antagligen upplever internrevisorn då inte samma öppenhet från verkställande ledningen och företagsledningen som om han i stället varit direkt underställd den verkställande ledningen.

I detta fall återstår naturligtvis för externrevisorerna att på egen hand granska styrelsens arbete.

Direkt under verkställande ledningen Här omfattar internrevisorns uppdrag att granska samtliga nivåer under den verkställande ledningen. Revisorn kommer därmed med i den dagliga hanteringen och kan på ett mer förutsättningslöst sätt ta del av verkställande ledningens planer och idéer. Rapportering sker då i första hand direkt till verkställande ledningen.

Vid denna konstruktion kommer det an på externrevisorerna att endast med egna resurser granska både styrelsen och verkställande ledningen.

Andra lösningar

Det finns ett otal andra lösningar för hur man organisatoriskt skall placera in en internrevisionsfunktion inom ett företag. Jag nöjer mig dock med att här ta upp de två ovan beskrivna modellerna.

Rekryteringsfilosofi

Internrevisorer kan rekryteras från olika håll med olika typer av kvalifikationer. Det första valet handlar om ifall personal skall rekryteras inifrån eller utanför företaget. Därefter gäller det att beskriva de önskvärda kvalifikationerna och erfarenheterna.

Det är viktigt att se internrevision som ett eget yrkesområde med sina egna kvalifikationer och utbildningsbehov. Man kan inte utan vidare göra om någon vid en ekonomiavdelning till internrevisor bara för att man redan ”gör ungefär samma sak”. Väljer man att tillföra en internrevisionsavdelning personal från det egna företaget kommer man att ha mycket nytta av dem p.g.a. kunskaperna om företaget och vissa rutiner men eftersom erfarenhet normalt saknas från revisionsarbete, måste dessa kunskaper tillföras.

Jag förordar användande av personal som tidigare har arbetat med revision. Sådana finner man vanligen inom andra företags internrevisionsavdelningar eller hos revisionsbyråerna. Man måste komma ihåg att den utbildning och träning som revisionsbyråerna ger sin personal är av mycket hög kvalitet. Till detta bör annan personal från den egna verksamheten kunna rekryteras. Man får då en blandning av starkt kunnande om verksamheten och god kunskap om själva revisionsarbetet.

Hur uppfattas internrevisorn inom den egna organisationen?

Om Internrevisionsavdelningen givits en riktig organisatorisk inplacering och den inom organisationen uppfattas som oberoende, kan man räkna med att personalen kommer att betrakta internrevisorn som en part vilken man kan lita på. Är detta stadium väl uppnått gäller det därutöver att visa personalen inom företaget att man tillämpar arbetsmetoder som är ”hederliga” mot dem. Med detta menas att granskningsresultat och föreslagna åtgärder formuleras och kommuniceras i en sådan ordning att den granskade ges en rimlig chans att ”försvara sig” och förklara hur en viss situation uppkommit. Det kan ju också tänkas att internrevisorn uppfattat en viss situation eller ett visst problem på ett felaktigt sätt, vilket behöver klarläggas.

Hanterar internrevisorn dessa frågor på ett riktigt sätt, kommer personalen i övrigt att se honom/henne som en del i företaget och därmed någon som strävar mot samma mål som de övriga i personalen. I och med detta är det fullt tänkbart att internrevisorn av företagets personal kommer att betraktas som någon man med förtroende kan vända sig till om man har problem av olika slag. Man kan också tänka sig att beskriva förhållanden för revisorn där det inte kan förmodas stå rätt till.

Nyttan med en internrevisionsfunktion

Den främsta nyttan med en kvalificerad, väl fungerande och aktiv internrevisionsfunktion är att den finns inom företaget och därmed kan vara ständigt uppdaterad på vilka aktiviteter som pågår och vilka de olika befattningshavarna är och vad de har för svagheter och styrkor.

Internrevisorn arbetar vanligen på uppdrag av den verkställande ledningen. Han gör utifrån ledningens prioritering vissa granskningsinsatser och rapporterar sedan dessa direkt till ledningen.

Internrevisorns arbete kan göras mycket djuplodande och kan drivas så långt att man även kan göra effektivitetsbedömningar och på detaljnivå avgöra om riktlinjer och instruktioner efterlevs inom organisationen. Denna typ av granskning leder direkt till att förslag till förbättringar i rutiner kan avges.

Det blir på detta vis internrevisorns främsta uppgift att ”ligga före” i spåret och därmed granska och bedöma rutiner, kontroller och räkenskaper så att dessa kan förstärkas under granskningsperioden. Det får inte vara så att den enda upplevda nyttan med internrevisionsfunktionen är ett reducerat revisionsarvode.

Ömsesidig respekt

Förståelsen för varandras kunskaper, bakgrund och uppgift är ytterligt viktig för ett gott och givande samarbete mellan externrevisorer och internrevisorer.

Det är mycket lätt att missförstå den andra sidans ramverk och krav. Externrevisorn har problemet att han p.g.a. hårda debiteringskrav inte kan eller får lägga ned tillräcklig tid på ett uppdrag för att kunna ”leva med” i klientens organisation. Internrevisorerna måste å andra sidan finna sig i att man inte har samma formella krav på sig och sin yrkesutövning som de externa revisorerna har. Detta är en flerdimensionell skillnad som är svår att kvantifiera och beskriva.

Samverkansformer

Kommunikation

För att nyttiggöra av nedlagt revisionsarbete på en så hög nivå som möjligt är det viktigt att internrevisorn och externrevisorn kan kommunicera på ett lättsamt, informellt och tämligen frekvent sätt. Detta blir då ett värdefullt komplement till den formella kommunikation som måste upprätthållas i form av PM, rapporter, planeringsdokument, etc.

Den informella kommunikationen representerar den finjustering eller styrning som kommer till sedan de stora linjerna dragits upp utifrån planeringsmöten, strategier, riskanalys m.m.

Den informella kommunikationen får inte innebära att personalen hos klienten (det granskade företaget) känner osäkerhet. Information om granskningsresultat som överförs från internrevisorn till externrevisorn utan att iakttagelserna först verifierats av den som granskats får inte förekomma. Det betyder att det i undantags fall kan vara alltför känsligt att direkt delge externrevisorerna grundnoteringar i form av arbetspapper från det ursprungliga granskningsarbetet inom ramen för internrevisionen.

Framförallt bör framsteg inom arbetet och uppnådda granskningsresultat rapporteras på ett informellt sätt. T.ex. uppgifter som hur långt man nått i sitt granskningsarbete relativt den för året fastlagda planen. Det är särskilt viktigt att undvika dubbelarbete eller att dubblera vissa delar av granskningsåtgärderna.

Planering

Planering skall göras vilken är både lång- och kortsiktig. Den långsiktiga planering bör omfatta tre till fem år.

Internrevisorer och externrevisorer måste göra planer för arbetet, baserade på egna mål, instruktioner, god revisionssed, etc. Planerna för revisionen måste baseras på riskanalyser för verksamheten och den närmaste omvärlden.

Under ideala förhållanden bör man kunna sammanjämka de separata planerna till en gemensam viljeyttring som skrivs under av samtliga parter och på det sättet utgör grunden för det arbete som kommer att utföras under den kommande tidsperioden. På samma sätt bör man enas om riskanalysen för det granskade företaget.

Det viktigaste att komma ihåg är dock att i botten på den gemensamma planeringen ligger två separata och uttalade idéer om vilket arbete som skall utföras. Planerna måste särskilt för internrevisionen lämna ett resursmässigt utrymme för olika utredningsuppdrag och oförutsedda insatser som måste göras med kort varsel.

Möten och sammanträden

Den mera formella mötesordningen för revisionen i ett större företag bör innefatta kvartalsmöten med samtliga involverade revisorer. Vid dessa möten bör kvartalsrapporter från respektive sida behandlas. Månadsvisa statusmöten kan vara ett utmärkt komplement till de mer formella kvartalsmötena.

Viktigt är i alla fall att kommunikation mellan externa och interna revisorer är tillräckligt ”tät” för att det inte skall råda någon som helst tvekan om att revisionsarbetet ”är på väg”.

Rapportering

Både externrevisorer och internrevisorer måste naturligtvis avge rapporter över sitt arbete. Rimligt är att det förekommer två typer av rapporter från revisionen. Dessa bör vara antingen periodiska eller aktivitetsberoende. De periodiska bör upprättas kvartalsvis. De aktivitetsberoende upprättas när en viss uppgift är slutförd.

Mottagare till revisionsrapporter är normalt alltid verkställande ledningen. Viktigt är dock att samtliga rapporter först stäms av med dem som granskats.

Skall interna och externa revisorer uppträda tillsammans?

Revisorerna måste göra klart för sig hur personalen inom det granskade företaget resonerar och ifall de ser någon skillnad mellan all bli granskad av en internrevisor eller en externrevisor. Det är inte alltid man känner till att olika krav och därmed vilka olika mål styr den granskning som respektive kategori av revisorer skall utföra.

Det är min uppfattning att revisorerna ägnar en viss tid åt att marknadsföra sig gentemot bolagets/klientens personal och därmed presenterar de mål som styr det egna arbetet. Rimligen bör personalen i och med detta kunna kräva att extern- och internrevisorer inte uppträder gemensamt under granskningen. Skulle revisionsarbetet kräva detta måste först god information ges till de granskade.

En tanke med internrevisorer är ju att de skall ges en chans att hjälpa organisationen med att lösa olika problem i form av att upprätta intern kontroll av olika slag, eller utveckla rutiner och system så att dessa på ett rimligt sätt uppfyller krav på intern kontroll och ändamålsenlighet. Förhoppningsvis skall inte externrevisorn behöva engagera sig på detta ”tidiga” stadium. Med en väl fungerande internrevision skall många av de frågetecken som kan finnas avseende företagets rutiner och redovisning har rätats ut före externrevisorerna bedömer om räkenskaper och förvaltning i bolaget är i sin ordning.

Specialisering genom närhet

En av de viktigaste bevekelsegrunderna för att etablera en internrevisionsfunktion, är att internrevisorerna lever med i företagets verksamhet, eftersom de hela tiden är nära de viktiga aktiviteterna. Man kan uttrycka det som att internrevisorn kan specialisera sig genom just sin närhet. Externrevisorer specialiserar sig antingen på en viss bransch eller en viss typ av verksamhetsområde, såsom skatter, fusioner, företagsvärderingar, ADB, etc. En internrevisor blir specialist genom att lära sig så mycket som möjligt om sin arbetsgivares verksamhet.

Specialiseringen kan på detta sätt gå mycket långt eftersom internrevisorer kan fördjupa sig i sitt företags omständigheter, allt detta inom ramen för granskningsuppdraget.

Externrevisorn kan inte lägga ned alltför mycket granskningsarbete på en viss klients rutiner eller något annat, eftersom värdet av granskningen bara ökar tills revisorn har inhämtat tillräckligt med information och kunskap avseende ett särskilt problemområde. Internrevisorer har egentligen inte någon sådan gräns utan kan på uppdrag av verkställande ledningen gå hur långt som helst i sitt arbete med att bedöma effektivitet och ändamålsenlighet i olika rutiner.

Anders Hult är internrevisionschef vid Stadshypotek AB och fd. auktor revisor. 1987-1991 var han medlem i FARs Databehandlingskommitté. Han medverkade senast i Balans nr 6–7/88.