Aktiebolagslagens regler om tvångslikvidation och s.k. kontrollbalansräkning ger i praktiskt tillämpning ofta upphov till frågor. Ulf Gometz ger här sitt svar på några av dessa. Särskilt behandlas de besked det i Högsta Domstolen 1993 avgjorda s.k. Trancom-målet anses ha gett. Artikeln avslutas med frågor för fortsatt debatt.

NJA 1988 sid. 620.

NJA 1993 sid. 484.

Aktiebolagslagens system av regler till skydd för aktiebolagets egna kapital har på senare år varit föremål för stort intresse i den ekonomisk-juridiska debatten. Det finns många skäl till detta. Den lågkonjunktur inom näringslivet som följde på 80-talets högkonjunktur och särskilt de kriser som drabbat exempelvis finans-, fastighets- och byggsektorerna har aktualiserat reglerna om tvångslikvidation. Efterskörden till vissa s.k. skatteupplägg, vinst- och skalbolagsaffärer m.m., har gett upphov till ett antal såväl civilmål som brottmål med anknytning till utbetalnings- och utlåningsförbuden i aktiebolagslagen. Den allt intensivare internationaliseringen och sannolikheten för ett svenskt inträde i den europeiska gemenskapen har påskyndat förberedelserna för nya lagar beträffande aktiebolag, redovisning och revision. Sist men inte minst har rättsutvecklingen avslöjat tolknings-problem och vållat debatt. Några prejudicerande domar av stort intresse har avkunnats. På tvångslikvidationsområdet är det främst det s.k. Heléns Rör-målet från 19881 och Trancom-målet från 1993.2

Kapitalskydd och likvidation. Juristförlaget 1994 sid. 174 – 213.

Denna artikel behandlar kontrollbalansräkningsproblematiken främst med utgångspunkt i Trancom-målet. En sådan genomgång måste emellertid för att bli meningsfull vara kopplad till tvångslikvidationsreglerna som helhet. Redogörelsen har en utpräglat praktisk utgångspunkt. För en belysning av lagstiftningsbakgrund och doktrin hänvisas i första hand till en färsk källa, nämligen Stefan Lindskogs bok om aktiebolagslagens 12:e och 13:e kap.3

Med detta som bakgrund disponeras min artikel sålunda:

  1. Kort om Trancom-målets problematik

  2. Huvudinnehållet i ABL 13:2

  3. Tidsaspekter

  4. Ansvarsfrågor

  5. Särskild balansräkning, s.k. kontrollbalansräkning

  6. Trancom-målet

  7. Sammanfattning

  8. Frågor av generell karaktär

1. Kort om Trancom-målets problematik

Målet avgjordes slutligt av HD 27 september 1993 (DT 510). Enligt rubriken i NJA:s referat gällde tvistefrågan i vad mån bolagets utvecklingskostnader hade fått tas upp som tillgång i en kontrollbalansräkning i mål om personlig betalningsskyldighet för styrelseledamöter enligt ABL 13:2. I den offentliga diskussionen om målet både före och efter HDs avgörande har fokuseringen skett på frågan huruvida värderingen av den i sammanhanget väsentliga tillgången, utvecklingskostnaderna, finge ske under förutsättningen att bolaget skulle fortleva, den s.k. going concernprincipen, eller ej. Bolaget i fråga sysslade med konstruktion och utveckling av en av allt att döma tekniskt avancerad typ av taxiväxlar och dess enda väsentliga tillgång var värdet av denna konstruktion, på vilken betydande resurser satsats. Bolaget tvingades gå i konkurs innan uppfinningen hunnit exploateras.

HD har i målet inte tagit någon ny ställning till principfrågan, huruvida kontrollbalansräkning skall upprättas med fortlevnadsprincipen som förutsättning. Den frågan, som i målet inte ens synes ha varit tvistig, var tidigare med ja besvarad av HD i Heléns Rör-målet 1988. HD har dock otvivelaktigt tvingats ta ställning till fortlevnadsprincipen. Fråga har nämligen i målet uppkommit huruvida bolaget i den vanliga balansräkning, upprättad enligt god redovisningssed, som alltid är utgångspunkten för en kontrollbalansräkning, haft rätt att balansera utvecklingskostnaderna med hänsyn till lag och god sed. Denna fråga är i sammanhanget mycket viktig. I många fall blir svaret på frågan avgörande för bestämning av om tvångslikvidation måste ske eller ej. Särskilt tydligt brukar detta framgå i konkurssammanhang, där konkursbouppteckningen regelmässigt visar en väsentligt sämre ställning än en årsbalansräkning eller kontrollbalansräkning, även om de sistnämnda upprättats kort tid före konkursen.4

En anledning är givetvis att, medan årsbalansräkningen och kontrollbalansräkningen upprättats för ett i gång varande företag, är konkursbouppteckningen en avvecklingsbalans med tillgångarna upptagna till vad som ofta kallas slaktvärden. En konkursförvaltare, likvidator eller annan avvecklingsförvaltare kan som regel inte annat än för en kort tid behålla en organisation som gör det möjligt att systematiskt söka bästa möjliga pris för tillgångarna. Kostnaderna för organisationen – personal, lokaler etc. – blir ofta högre och oförmånligare för borgenärerna än de värdeförluster på tillgångarna en snabb avveckling leder till. Detta vet köparna, vilket inte gör det lättare för förvaltaren.

Parentetiskt kan nämnas att det i Trancom-målet är känt att den tillgång tvisten i huvudsak gällde, konstruktionen av en taxiväxel, av konkursförvaltaren sedermera såldes för ca 3,5 mkr. Eftersom Trancoms styrelse vid bedömningen av sina skyldigheter enligt ABL 13:2 ansett utvecklingskostnaderna ha ett värde i storleksordningen 10 mkr har detta i efterföljande diskussioner ibland sagts indikera att styrelsens värdebedömning varit uppenbart orealistisk och därmed HDs ställningstagande i domen svårförståeligt. För egen del ser jag det snarare tvärtom: om förvaltaren i en konkurssituation har lyckats få ut 3,5 mkr kan verkligt värde överstigande 10 mkr i ett fortlevande företag mycket väl vara rimligt.

HD har i Trancom-målet friat styrelsen från personligt betalningsansvar. Styrelsen fälldes i både tingsrätt och hovrätt (oenig) och HDs utslag har redan varit föremål för tolkningar och kommentarer.5

Ett exempel visas i Balans 6–7/1987 sid. 43.

Bl.a. Blomberg-Oppenheimer i Balans 11/93, Söderlund i Balans 2/1994 och Edgren i Balans 3/1994.

2. Huvudinnehållet i ABL 13:2

Lagtexten

Bestämmelsen ålägger styrelsen i aktiebolag att ofördröjligen upprätta och låta revisorerna granska en särskild balansräkning så snart det finns skäl att anta att bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. I den särskilda balansräkningen, numera allmänt benämnd kontrollbalansräkning, skall i princip tillgångarna ha värderats till försäljningsvärde minus försäljningskostnader. Visar sådan balansräkning att bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet skall fråga om bolagets försättande i likvidation snarast möjligt hänskjutas till bolagsstämma. Fullgör styrelsen inte sina åligganden svarar ledamöterna personligen solidariskt för därefter uppkommande förbindelser.

Motiv

Motivet bakom bestämmelsen, som ju f.ö. fanns, om än med något annan utformning, även i 1944 års aktiebolagslag, är givetvis borgenärernas skydd. Borgenärerna behöver med lagens hjälp i den kapitalassociation, som aktiebolaget utgör, skyddas ej endast mot ägareuttag av kapital utan också mot förlustbringande verksamhet driven över en rimlighetsgräns. Det har ibland i kommentarer till bestämmelsen sagts att syftet skulle vara att tvinga fram en avveckling av verksamheten genom att försätta bolaget i likvidation medan ännu en buffert (halva aktiekapitalet) i förhållande till borgenärernas insatser och därmed viss handlingsfrihet återstod. I praktiken är en sådan målsättning med bestämmelsen föga realistisk, i synnerhet med beaktande av att det definitiva likvidationstvånget inträffar först åtta månader6 efter det att frågan först hänskjutits till stämma. För exempelvis ett förlustbringande fåmansföretag med minimiaktiekapital 50.000 kronor, personidentitet mellan stämma och styrelse och likviditetsbrist framstår bestämmelsen som verklighetsfrämmande. Detta är också en anledning till att många praktiker, inte minst konkursförvaltare, betraktar tvångslikvidationsbestämmelserna som uddlösa och meningslösa.

Det är emellertid uppenbart att lagstiftaren vid lagens utformning sammanvägt flera praktiska problem och olika för samhälle, näringsliv och aktiebolagsformen viktiga syften och sist men inte minst beaktat förekomsten av annan lagstiftning av betydelse för borgenärsskyddet.

I förarbetena till 1975 års aktiebolagslag har sålunda av föredragande statsrådet framhållits7 – delvis i polemik med vissa remissinstanser – att alltför stränga tvångslikvidationsbestämmelser skulle kunna innebära en onödig värdeförstörelse som går ut över kapitalägarna och de anställda i företaget. Detta skulle särskilt kunna gälla nystartade företag under en uppbyggnadsperiod. Han framhöll vidare särskilt att vid sidan av de nu berörda reglerna om tvångslikvidationsskyldighet kan allmänna regler om konkurs, gäldenärsbrott och skadestånd på grund av sådant brott bli av betydelse såsom skydd för borgenärerna (sid 502).

Tvångslikvidationsbestämmelsernas utformning vore enligt min mening otänkbar utan vad jag vill kalla insolvensreglerna i konkurslag och brottsbalk. Det innebär emellertid att det är viktigt för styrelser och revisorer att dels skilja på regelsystemen, dels beakta både insufficiensreglerna i aktiebolagslagen (tvångslikvidation vid oförmånlig relation tillgångar/skulder) och insolvensreglerna (avsaknad av betalningsmedel) i konkurslag och brottsbalk. Kombineras regelsystemen fyller enligt min mening tvångslikvidationsreglerna en praktisk funktion, särskilt på så sätt att de medverkar till att åtgärder vidtages för att undanröja likvidationsanledningen. Jag återkommer härtill i slutet av artikeln.

ABL 13:2 första st, 4 p: Godkänns ej på bolagsstämma inom åtta månader efter hänskjutandet en av revisorerna granskad balansräkning avseende ställningen vid tiden för stämman som utvisar att det egna kapitalet uppgår till det registrerade aktiekapitalet, skall styrelsen, om ej bolagsstämman beslutar att bolaget skall träda i likvidation, hos rätten ansöka att bolaget försätts i likvidation. Jmfr också Clas Blix’ flödesschema i Balans 2/92 som illustrerar val- och beslutssituationerna enligt ABL 13:2 i tidsföljd.

Prop. 1975:103 sid. 218. Ur samma källa: Inte minst från de anställdas synpunkt är det nödvändigt att ge likvidationshotade företag ett visst rådrum för att undgå tvångslikvidation.

3. Tidsaspekter

Lagtexten innehåller flera viktiga tidsbestämningar: Kontrollbalansräkningen skall ofördröjligen upprättas så snart anledning finns anta att eget kapital nedgått under den kritiska gränsen och, om så visar sig vara fallet, skall likvidationsfrågan snarast möjligt hänskjutas till bolagsstämma. Det är uppenbart att lagstiftaren menar att det är bråttom, styrelsen och revisorerna har i det läget mycket begränsad tid till förfogande. Detta bekräftas också av rättspraxis, särskilt Göta Hovrätts dom DT 212 19 december 1985, för vilken prövningstillstånd i HD ej beviljades. I det fallet var omständigheterna något förenklat i korthet följande:

AB T. var ett fåmansföretag, med ensam aktieägare och styrelse y., aktiekapital 60 tkr och bokslutsdatum 30 april. Lönsamheten synes under lång tid ha varit otillfredsställande och under räkenskapsårets tre sista månader februari–april 1980 var förlusterna stora (300 – 400 tkr/mån). y. anlitade en välrenommerad revisionsbyrå för bokslutsbiträde och instruerade denna att så snart det var möjligt biträda med bokslut och prövning av den ekonomiska situationen per bokslutsdagen 30 april 1980. y. ansåg sig dock ha anledning tro att aktiekapitalet var i stort sett intakt 30 april. Bolaget gick i konkurs efter sommaren 1980.

Hovrätten ansåg det inte försvarligt att dröja någon månad för att få sakkunnig hjälp med en balansräkning som ändå i samband med räkenskapsårets slut skulle göras.8 Ofördröjligen måste tolkas snävare än så.

Det är naturligtvis inte möjligt att ge någon slags normalschablon för den tid proceduren enligt ABL 13:2 fram till ett bolagsstämmobeslut får ta. Skillnaderna mellan aktiebolagen i fråga om storlek och komplexitet är därtill alltför stora. Mot bakgrund av lagtexten och tolkningen av densamma hittills i rättspraxis tror jag emellertid att det för flertalet aktiebolag snarare är en fråga om veckor än månader. Detta har också indirekt en del praktiska följder. Det innebär exempelvis för såväl styrelse som revisorer att det utrednings- och noggrannhetskrav som är förenat med ett normalt boksluts- och årsredovisningsarbete måste eftersättas.

Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har i sin granskningsrekommendation avseende kontrollbalansräkningar uttryckligen tagit konsekvenserna av detta genom att ange, att det är fråga om en översiktlig granskning (internationellt review), inte om en fullständig bokslutsrevision (internationellt full audit).

En fråga med anknytning till tidsaspekterna som icke sällan ställs är innebörden av begreppet hänskjuta till bolagsstämma. Är det den dag kallelse till stämma för behandling av kontrollbalansräkning utsänts av styrelsen? Är det den dag en granskad kontrollbalansräkning kommer stämman (aktieägarna) till handa? Är det dagen för stämman? Frågan får särskild betydelse genom att ABL 13:2 föreskriver att bolaget, om inte särskild balansräkning med fullt aktiekapital fastställs senast åtta månader efter hänskjutandet, skall träda i likvidation.

Såvitt jag vet finns inte några prejudicerande rättsfall som ger klarhet. För egen del har jag uppfattningen att det i normalfallet är fråga om dagen för bolagsstämman. Den uppfattningen baseras på betydelsen av ordet hänskjuta: överlämna eller överlåta (till avgörande eller prövning), framlägga (för).9 Undantag skulle kunna vara enmansaktiebolag och liknande fall där överlämnandet ju i praktiken skett så snart undertecknad och revisorsgranskad kontrollbalansräkning förelegat.

En utförligare kommentar finns i Balans 6–7/87 sid. 44–47.

Ord för ord. Svenska Synonymer och uttryck. Norstedts.

4. Ansvarsfrågor

Aktiebolagslagen ger i 13:2 bolagets styrelse ett specificerat åläggande. I motsats till flertalet andra uttryckliga styrelseålägganden i ABL anger lagen i detta fall också i samma paragraf konsekvensen om styrelsen inte handlar i enlighet med åläggandet. Underlåtenheten medför att styrelseledamöterna och andra, som med vetskap om underlåtenheten handlar på bolagets vägnar, solidariskt får svara för de förpliktelser som uppkommer för bolaget.10 I doktrinen brukar konstateras att, efter underlåtelse att fullgöra skyldigheterna enligt ABL 13:2, personligt betalningsansvar för därefter uppkommande förbindelser kommer att åvila i första hand styrelseledamöterna, betalningsansvaret kan emellertid drabba även exempelvis aktieägare och VD.

I detta avseende har HD-domen i målet Heléns Rör/Snabbhak (NJA 1988 sid. 620) åstadkommit ett viktigt klargörande. HD säger nämligen där att personligt betalningsansvar för styrelsen endast inträder om det visas att det de facto förelegat kapitalbrist under den kritiska gränsen.11 Hovrätten hade i samma mål ansett styrelseledamöterna solidariskt ansvariga för bolagets uppkomna skulder på grund av underlåtenhet att ofördröjligen upprätta kontrollbalansräkning, trots att det på objektiva grunder funnits skäl anta att bolagets kapital underskridit den kritiska gränsen. HD friade som nämnts styrelsen eftersom motparten inte kunde styrka att kapitalbrist under den kritiska gränsen faktiskt förelegat,12 vilket innebär att det ankommer på bolagets borgenärer att visa att såväl befarad som verklig kapitalbrist förelegat.

HDs uttalande på denna punkt har enligt min erfarenhet fått starkt genomslag i juridisk rådgivningsverksamhet och utbildning, också i kommentarer och doktrin. Det kommer säkert att få det också i rättstillämpning. Klargörandet ger emellertid upphov till andra frågor.

Konstaterandet att personligt betalningsansvar enligt ABL 13:2 inträder först om definierad kapitalbrist enligt samma bestämmelse faktiskt kan visas ha förelegat, är enligt min mening närmast självklart. Annat synsätt skulle strida mot viktiga rättsgrundsatser.13 Mindre självklart är konstaterandet att det är borgenärerna som svarar för bevisbördan. HD har också i såväl 1988 års rättsfall som i Trancom-målet insett borgenärernas svårigheter.14 Men innebär HDs uppfattning att styrelseledamöter och rådgivare, exempelvis advokater och revisorer, kan läsa ABL 13:2 på ett annat och mera bekymmerslöst sätt än tidigare? Skulle man, lite tillspetsat, kunna fortsättningsvis läsa 13:2 så att kontrollbalansräkning ofördröjligen skall upprättas så snart det finns skäl anta att borgenärerna kan visa att eget kapital faktiskt understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet?

För egen del vill jag bestämt avråda från ett sådant synsätt i den svåra och i regel osäkra situation då ställning skall tas till upprättande av kontrollbalans eller ej. Alldeles klart är att en revisor under utövande av sin förvaltningsrevision inte kan göra en sådan bedömning. Revisor skall (ABL 10 kap 10 § 3 st), om han vid sin granskning funnit att styrelseledamot eller verkställande direktör handlat i strid mot aktiebolagslagen eller bolagsordningen, anmärka detta i revisionsberättelsen. Enligt lagen åligger det styrelseledamot att upprätta kontrollbalansräkning så snart skäl finns att anta att bolagets egna kapital understiger den kritiska gränsen. Redan underlåtenhet att då upprätta och låta granska kontrollbalansräkning utgör brott mot aktiebolagslagen; revisorn kan inte vid avfattande av sin revisionsberättelse göra någon prognos över hur en eventuell prövning av borgenärers bevisning angående faktisk kapitalbrist flera år framåt i tiden kan utfalla. Inte heller kan rimligen en revisor som på goda grunder framfört anmärkning i revisionsberättelsen i efterhand klandras eller bli föremål för sanktioner om en senare bevisning inte räcker till för att ådöma styrelsen personligt ansvar.

HDs dom NJA 1988 sid 620 innebär alltså att styrelseledamot mycket väl kan ha gjort sig skyldig till brott mot aktiebolagslagen genom att underlåta att upprätta kontrollbalansräkning utan att kunna drabbas av den sanktion, solidariskt personligt ansvar, som anges i samma paragraf. Frågan uppkommer då: Är det tänkbart att styrelseledamot i sådant fall skulle kunna drabbas av ansvar enligt allmänna skadeståndsrättsliga grundsatser eller enligt 15 kapitlet i aktiebolagslagen? 15 Frågan har ställts och är inte utan praktiskt intresse, bl.a. för revisorerna som skall avstyrka ansvarsfrihet om försummelse har kommit styrelseledamot till last som kan medföra ersättningsskyldighet mot bolaget.

En ytterligare omständighet av praktisk betydelse med anknytning till ansvarsfrågorna i ABL 13:2 bör nämnas, nämligen den exculperingsmöjlighet som uttryckligen ges. 16 Denna har fogats till bestämmelsen och trädde i kraft 1 januari 1988. Ursprungligen tog friskrivningen sikte på den särskilda krets styrelseledamöter som utgörs av de anställdas representanter enligt lagen om styrelserepresentation. Bakgrunden synes ha varit en allmän bedömning på politisk departementsnivå att de anställdas styrelserepresentanter i många fall inte rimligen kunde vara lika väl informerade och kanske heller inte bevandrade i regelsystemen som övriga mer eller mindre professionella ledamöter. Detta borde enligt en framlagd departementspromemoria DSA 1986:1 återspeglas i ansvars-/sanktionsgraderingen. Förslaget blev starkt kritiserat, inte minst av fackliga organisationer och tunga personer inom den fackliga rörelsen som såg en risk för indelning av styrelserna i A- och B-lag inte bara i fråga om sanktioner. Kritiken beaktades och förslaget utmynnade i den bestämmelse som nu gäller alla styrelseledamöter. Såvitt jag vet har någon rättspraxis på detta område ej hunnit utvecklas. Ett tänkbart fall torde vara informationsbrist. Mot bakgrund av allmänna erfarenheter från senare år bör dock kanske framhållas att det sannolikt inte räcker med att man inte vetat om det är så att man hade bort veta.

Gäller även under vissa omständigheter aktieägare.

Posselius: Skyddet för aktiebolagets egna kapital, 3:e uppl, sid 78.

Se vidare Posselius i Balans 89:4.

Här avses endast ABL 13:2-regeln. Dotevall (Skadeståndsansvar för styrelseledamot och verkställande direktör. Norstedts/Stockholm 1989 sid. 511 ff) framhåller, att bolagsledning, som ej är i god tro beträffande bolagets betalningsförmåga vid avtals ingående enligt exempelvis dansk och norsk rätt kan bli betalningsansvarig mot borgenär (culpa in contrahendo).

Citat ur Trancom-domen sid. 4: Det åligger i princip J&W International att visa att Trancoms aktiekapital i november 1983 hade gått förlorat i den utsträckning som det är fråga om. Det finns dock fog för att låta J&W International åtnjuta en viss lättnad i bevishänseendet till följd av att det är lättare för Trancoms styrelseledamöter att förebringa utredning i saken (jfr 1988 års rättsfall).

Dotevall besvarar den frågan jakande, se Skadeståndsansvar för styrelseledamot och verkställande direktör, Norstedts, Stockholm 1989, sid. 527.

ABL 13:2 4 st, 2 p: En styrelseledamot undgår dock ansvar, om han visar att underlåtenheten inte beror på försummelse av honom.

5. Kontrollbalansräkning

Styrelsens första och väsentligaste åliggande enligt ABL 13:2 då kapitalbrist antas föreligga är att upprätta en särskild balansräkning för att närmare utreda det behållna kapitalets verkliga storlek. Eftersom det är fråga om en kontroll av kapitalets storlek och bolagets överlevnadsmöjligheter, benämns sådan balansräkning numera allmänt kontrollbalansräkning. 17 Lagen ger beträffande denna balansräkning följande anvisning (ABL 13:2 3 st):

Vid beräkning av det egna kapitalets storlek skall inom linjen tilläggas en post utvisande den ökning av tillgångarnas sammanlagda värde som skulle följa, om de redovisades till försäljningsvärdet med avdrag för försäljningskostnaderna. Beträffande sådana anläggningstillgångar som undergår fortlöpande värdeminskning gäller dock att de tas upp till anskaffningsvärdet minskat med erforderliga avskrivningar och nedskrivningar, om därigenom erhålls ett högre värde. Vidare skall vid beräkningen hänsyn inte tas till skuld på grund av statligt stöd för vilket återbetalningsskyldigheten är beroende av bolagets ekonomiska ställning, om stödet – för det fall att bolaget försätts i konkurs eller träder i likvidation – skall återbetalas först sedan övriga skulder till fullo betalats.

Redan själva lagtexten ger, vid sidan av värderingsanvisningarna, vissa besked som ofta förbises.

Tidigare uttryck likvidationsbalansräkning ledde tanken fel genom att associera till avveckling, realisation och slaktvärden.

”Tilläggas”

En post skall tilläggas om tillgångarnas nettoförsäljningsvärde överstiger bokföringsvärdet. Uttrycket innebär att kontrollbalansräkningen upprättas med utgångspunkt från någonting, från en bas. Denna bas kan rimligen inte vara någonting annat än en vanlig balansräkning upprättad enligt lag och god redovisningssed (GRS). Första åtgärden, steg 1, blir alltså att ta fram en balansräkning enligt GRS. Detta är, som bl.a. Knut Rodhe framhållit, ett i sammanhanget viktigt konstaterande. Icke sällan är det denna del av arbetet som erbjuder de största problemen och kräver de viktigaste övervägandena. Sålunda är det i detta arbetsmoment kärnfrågan i Trancom-målet (aktivering av utvecklingskostnader) ligger. Det är också här som anpassningen av tidigare tillämpad redovisningssed lämpligen sker (se vidare nedan).

”Skall”

Det övervärde som eventuellt framkommer vid tillgångarnas värdering till nettoförsäljningsvärde skall – inte må eller får – tilläggas det egna kapitalet. Såvitt jag förstår kan detta inte tolkas på annat sätt än som ett tydligt besked från lagstiftaren att det här inte är fråga om tillämpning av något slags försiktighetsprincip och att det är styrelsens skyldighet att beakta detta.

Anläggningstillgångar – högre värdets princip

Huvudregeln för värdering av tillgångar i kontrollbalansräkning är nettoförsäljningsvärde (försäljningsvärde minus försäljningskostnader), för anläggningstillgångar som undergår värdeminskning skall emellertid väljas anskaffningsvärde minus erforderliga av- och nedskrivningar om därigenom erhålls ett högre värde. Sålunda är det för tillgångar av typ fastigheter, maskiner, anläggningar fråga om ett slags högre värdets princip. En sådan värderingsanvisning kan svårligen förenas med något annat än en fortlevnadsprincip (going concern) – för bolaget. Lagstiftaren har sålunda enligt min mening redan i lagtexten gett besked om att fortlevnadsprincipen gäller vid upprättande av kontrollbalansräkning. Detta ligger väl i linje med att HD både i 1988 års och 1993 års rättsfall utan diskussion konstaterat att värdering skall ske under förutsättning av fortsatt drift.

Form och struktur

Lagstiftaren har inte uppställt några särskilda formkrav för kontrollbalansräkning. Vad som egentligen menas med uttrycket inom linjen tillägga är sannolikt oklart för de flesta såväl jurister som ekonomer; möjligen även för lagstiftaren. Närmast till hands liggande tolkning av ordalydelsen är väl att till det bokförda egna kapitalet – positivt eller negativt – i en uppställning addera 18 de eventuella övervärden som framkommer vid tillgångarnas omvärdering.

Praktiskt och pedagogiskt bättre torde vara att i manuell eller datoriserad kolumnform inledningsvis redovisa den balansräkning enligt god redovisningssed som framtas i steg 1, att därefter i en särskild kolumn specificera de värdetillägg som skall göras enligt ABL 13:2 med beskrivande noter (steg 2) för att i slutkolumnen redovisa och underteckna den kontrollbalansräkning som därvid framkommer. Det är den metod som föreslås av FAR. 19

En s.k. hypotetisk kontrollbalansräkning, dvs. en tankemässig, ej dokumenterad prövning av skillnaden mellan tillgångar och skulder, kan enligt min uppfattning under vissa omständigheter vara tillfyllest för att pröva om det finns grund för sådana antaganden om kapitalbrist som kräver ett agerande enligt ABL 13:2. 20 Det får då icke vara fråga om gränsfall eller osäkra bedömningar.

Lagens utformning ger inte utrymme för någon tänkbar subtraktion.

Se exempel i FARs Samlingsvolym 1994 sid. 478.

I Balans 6–7/87 sid. 45–47 visas ett exempel, Agentur AB Risk.

Bestämning av nettoförsäljningsvärde

Beräkningen av tillgångarnas försäljningsvärde med avdrag för försäljningskostnader är ofta svår och kräver i många fall externt specialistbiträde. Som exempel må nämnas fastigheter under de konjunkturer som rått under perioden 1985–1994.

Avsikten är inte att här redovisa någon företagsekonomisk värderingsteori post för post 21 men några synpunkter av principiell natur må tas upp.

Fråga uppkommer inte sällan huruvida tillgångar som dittills ej manifesterats i någon balanspost kan tas upp i samband med upprättande av kontrollbalansräkning. Svaret är enligt min mening i princip tveklöst ja. Förutsättning är dock att det gäller tillgång som hade kunnat balanseras enligt god redovisningssed. Det innebär att exempelvis utvecklingskostnader och s.k. korttidsinventarier som fått redovisas enligt GRS kan aktiveras men inte värdet av orderstock, eftersom det senare inte kan balanseras enligt GRS.

För såväl anläggningstillgångar som omsättningstillgångar gäller enligt ABL 13:2 som huvudregel att de i en kontrollbalansräkning värderas till försäljningsvärde minus försäljningskostnader, ofta i andra sammanhang benämnt verkligt värde. Då omsättningstillgångar enligt BFL i vanlig balansräkning skall värderas till det lägsta av anskaffningskostnad och verkligt värde innebär det att omsättningstillgångar i kontrollbalansräkning alltid värderas till nettoförsäljningsvärde (verkligt värde).

Vissa balansposter som ofta förekommer och som kan ge problem kommenteras i Posselius m.fl. Skyddet för aktiebolagets egna kapital, 3:e uppl, sid. 92–96.

Tidigare tillämpad redovisningssed

Bokföring är inte någon exakt vetenskap. Detta uttryck hör man inte sällan, ibland med en skämtsam underton, ibland med en uppgiven resignation. Bakom det tillspetsade uttalandet ligger en djup sanning: redovisningen förmår inte ge en exakt beskrivning av företags ekonomiska förhållanden, begriplig för alla och fullt jämförbar mellan olika perioder och olika företag. Liksom i Sverige är bokföringslagarna internationellt ramlagar. Inom ramarna ger rekommendationer och etablerad praxis kompletterande upplysningar om god redovisningssed, men även sedan dessa beaktats kvarstår latituder innebärande att flera sätt att redovisa ligger inom ramen för vad som anses vara god redovisningssed. Till grund för utvecklingen av redovisningsnormer ligger ett antal postulat, t.ex. försiktighetsprincipen, kontinuitetsprincipen, jämförbarhetsprincipen, matchningsprincipen (mot varandra svarande intäkter och kostnader till samma räkenskapsperiod), rättvisande bild (true and fair view). Postulaten har hittills haft olika tyngd i olika länder. För många, inte minst jurister, förefaller det självklart att rättvisande bild bör vara den övergripande målsättningen. Ofta glömmer man då att man hittills i praktiska sammanhang till borgenärernas fromma varmt förordat den s.k. försiktighetsprincipen, vilken också starkt präglat den svenska bokföringslagstiftningen. Principen innebär bl.a. att undervärdering av tillgångar tillåts men inte övervärdering. För resultatmässigt lyckosamma företag i Sverige har försiktighetsprincipen haft skattemässiga fördelar genom att – i den mån inte skattelag och skattemyndigheters ingripande lagt hinder i vägen – medge en konsolidering i form av uppskjuten beskattning. Någon har träffande myntat uttrycket: Goda företag har dolda reserver; dåliga företag har dolda reverser.

Det ovan sagda innebär att två eller flera företag kan ha bokfört samma eller liknande ekonomiska förhållande på helt olika sätt utan att något av företagen brutit mot lag eller god redovisningssed. Ett praktiskt exempel: Företagen A och B har båda utvecklat en ny produkt för serieproduktion med beräknat 1.000 exemplar under tre år. I kostnaderna ingår miljonbelopp för konstruktion och inköp av särskilda verktyg, s.k. jiggar och fixturer, att användas för produktionen. AB A har kostnadsfört dessa verktygsutgifter direkt, AB B har aktiverat verktygskostnader för successiv avskrivning allteftersom produktionen fortgår. Någon invändning från redovisningssynpunkt kan knappast resas vare sig mot den ena eller den andra metoden. Antag att båda bolagen i slutet av år 1 måste upprätta kontrollbalansräkning. I det ena bolaget finns verktygen inte i balansräkningen alls, i det andra balanseras betydande belopp. Är det rimligt att denna post, som ju ofta har ett betydande bruksvärde, skall behandlas radikalt olika i de båda bolagens kontrollbalansräkningar beroende på vilken redovisning de valt före kapitalbristsituationen?

Kollegan Lennart Huldén och jag har i en artikel i Balans 1983 hävdat att man rimligen måste utgå ifrån att identiska företag skall få identiska kontrollbalansräkningar. Några invändningar mot denna åsikt i princip har såvitt jag vet inte senare framförts i debatten. FARs redovisningskommitté har också i sitt utkast till rekommendation om upprättande av kontrollbalansräkning 22 accepterat synsättet.

Utgångspunkten för kontrollbalansräkningen är då en balansräkning upprättad enligt god redovisningssed, innebärande för vissa poster en eventuell justering till vad som hade varit tillåtet enligt god redovisningssed. Om justeringar av den typen görs i steg 1 eller steg 2 är en fråga utan betydelse för slutresultatet; logiskt och konsekvensmässigt synes det vara riktigast att göra justeringen i steg 1.

FARs Samlingsvolym 1994 sid. 473.

Viktiga teser

Under hänvisning till ovanstående kommentarer kan följande fyra teser framställas:

  1. Värdering av balansposter sker med förutsättningen fortsatt drift (going concern-principen). (Kommenteras ytterligare nedan i samband med Trancom-fallet.)

  2. En rätt uppgjord kontrollbalansräkning måste alltid visa samma eller i regel bättre ställning än en rätt uppgjord vanlig balansräkning vid samma tidpunkt.

  3. Omsättningstillgångar kommer definitionsmässigt alltid att värderas till verkligt värde (försäljningsvärde minus försäljningskostnad) i en kontrollbalansräkning.

  4. Identiska bolag skall ha identisk kontrollbalansräkning, vilket innebär att valet av redovisningssätt före kontrollbalansräkningens upprättande inte skall avgöra tvångslikvidationsfrågan

    och

    att anpassningar till vad som hade varit förenligt med god redovisningssed får och skall göras.

Revisorsgranskning

Enligt 1944 års aktiebolagslag skulle den balansräkning, som skulle upprättas för prövning av huruvida skyldighet förelåg att träda i likvidation, granskas av bolagets revisorer. Denna regel försvann i 1975 års aktiebolagslag. Efter 1975 har reglerna om tvångslikvidation flera gånger ändrats; alltid i skärpande riktning.

Bland de ändringar som kom 1991 23 ingick att revisorsgranskningen återinfördes. Detta hade framförts som förslag i debatten. 24 Departementschefen ansåg det vara en brist i systemet att granskning ej var föreskriven:

En mindre nogräknad bolagsstyrelse ges därmed möjlighet att på olika sätt fuska med kontrollbalansräkningen. Exempelvis genom att tillämpa oriktiga värderingsregler eller rent av genom att upprätta den först i efterhand och förse den med en tidigare datumangivelse.

Som framgår av lagtexten är det styrelsens skyldighet inte bara att upprätta särskild balansräkning utan också att låta revisorerna granska denna. FAR har genom att utarbeta ett förslag till rekommendation för granskning av kontrollbalansräkning 25 givit vägledning beträffande god revisionssed i detta sammanhang. En granskningsberättelse skall avges och bör tas in i kontrollbalansräkning. Denna blir som sådan inte offentlig men finns tillgänglig för bl.a. bolagsstämma och eventuell konkursförvaltare.

Det bör framhållas att bolagsrevisorns befattning med tvångslikvidationsreglerna ingalunda begränsar sig till granskning av upprättad kontrollbalansräkning. Problematiken aktualiseras också i förvaltningsrevisionen och i revisorernas rådgivningsverksamhet. 26

Prop. 1990/1991:198.

Se bl.a. Balans 6–7/87 sid. 48 under Sammanfattning.

FARs Samlingsvolym 1994 sid. 600–603.

Jmfr Posselius m.fl. sid. 97–98.

6. Trancom-målet

Målet refereras i NJA 1993 sid 484. I tingsrättsdomen finns en utförlig redogörelse för bakgrunden. Det skulle föra för långt att här upprepa hela den redogörelsen. Här lämnas en starkt förkortad version som förhoppningsvis innehåller de bakgrundsomständigheter som är nödvändiga att känna till för att kunna diskutera de principiella frågor som HD-domen enligt min bedömning aktualiserat. Bevis- och värdebedömning ligger självfallet helt utanför.

Bakgrund och händelseutveckling

Trancom AB startade sin verksamhet 1 juli 1980 och försattes i konkurs 6 september 1984 med enligt konkursbouppteckningen tillgångar på drygt 3,5 mkr och skulder på ca 14,7 mkr.

Verksamheten bestod företrädesvis av utveckling och marknadsföring av vissa datorstyrda transportstyrnings- och debiteringssystem för taxi- och speditionsrörelse.Ett kombinerat sy-stem med beteckningen Transrex såldes under 1981–1982 innan det var färdigutvecklat till tre taxiföretag för en sammanlagd köpeskilling om ca 6,4 mkr. Betalning skulle i samtliga fall ske först när godkänd installation ägt rum.

Den långfristiga finansieringen av verksamheten utgjordes, förutom av ett aktiekapital om 400.000 kronor, av produktutvecklingslån från Utvecklingsfonden med 2,8 mkr och banklån på ca 2,6 mkr.

Med bolagets inriktning var dess väsentliga tillgång värdet av de ovan nämnda, efter hand utvecklade, systemkonstruktionerna. I redovisningen aktiverades de successivt satsade utvecklingsresurserna såsom balanserade utvecklingskostnader med stöd av BFL 17 §. I utkast till årsredovisning för 1983 hade aktiverats utvecklingskostnader för ca 14,1 mkr på vilka ca 5 mkr avskrivits.

Trancoms utvecklingsarbete kom att försenas och fördyras i förhållande till vad som hade beräknats. På sensommaren 1983 började bolaget få akuta likviditetsproblem. Styrelsen hade på hösten 1983 och våren 1984 flera sammanträden varvid den uppkomna situationen och tänkbara lösningar diskuterades. På hösten 1983 såldes en del produkter till närstående bolag för att lätta på kapitalbördan. I november 1983 begärdes anstånd hos Utvecklingsfonden med amorteringar på produktutvecklingslån. På våren 1984 fördes förhandlingar med en engelsk mäklare om tillförsel av venture capital och en svensk tilltänkt med-intressent.

Intresset för Trancoms produkter var enligt bolagsledningen hela tiden stort men på grund av förseningarna och då förhandlingarna om nya intressenter inte ledde till resultat tvingades bolaget att den 6 september 1984 efter egen ansökan gå i konkurs.

En av leverantörerna var ett konsulterande ingenjörsföretag SIKOB, som för en del av sin fordran inte erhöll betalning i konkursen eller dessförinnan. SIKOB har gjort gällande att Trancoms registrerade aktiekapital från november 1983 var förbrukat till mer än två tredjedelar och att bolagets styrelse senast vid den tidpunkten bort upprätta kontrollbalansräkning och vidta övriga åtgärder enligt ABL 13:2. Man skulle då inte haft rätt att i en kontrollbalansräkning uppta värdet av utvecklingskostnader. Mot detta invände Trancoms styrelse att man visserligen haft problem i november 1983 men att dessa var av solvenskaraktär, ej sufficienskaraktär. Aktiekapitalet hade ej varit förbrukat vare sig då eller senare, eftersom utvecklingskostnaderna uppfyllde kraven i bokföringslagen för aktivering.

Problem som belysts i domen

Vilken kärnfråga eller vilka kärnfrågor är det i första hand som blivit belysta och fått sitt svar i Trancom-domen?

HDs behandling av ärendet var föremål för förväntningar och stort intresse före utslaget. Många uttryckte det så att nu skulle frågan om presumtionen fortsatt drift (going concern) var giltig vid upprättande av kontrollbalansräkningar få sitt svar i rättstillämpningen. Är det den frågan som genom domen fått sitt svar? Nej. Frågan har visserligen besvarats i domen men mera i förbigående och närmast som en självklarhet genom hänvisning till fallet 1988 sid 620. Den frågan var inte ens tvistig mellan parterna, vilket framgår av Christer Söderlunds, ombud för kärandeparten, artikel i Balans. 27

Likväl handlar tvisten om fortlevnadsprincipen som förutsättning för värdering av tillgångar i en balansräkning. Har då utslaget i Trancom särskilt belyst och givit den högsta rättsinstansens syn på frågan om den vanliga balansräkningen i steg 1 principiellt upprättas med fortsatt drift som förutsättning? Nej. I varje fall är detta inte någon i domen inträngande behandlad kärnfråga. Jag får uppfattningen att HD i likhet med företagsekonomisk teori och praktik bedömer going concern-principen som en självklar grundförutsättning.

Årsbalansräkningen såväl som kontrollbalansräkningen upprättas således i princip med fortsatt drift som förutsättning. Målet fokuseras emellertid på en viss typ av tillgång: utvecklingskostnader. Skall för denna typ av tillgång särskilda krav ställas på säkerställd betalningsförmåga hos företaget fram till dess exploatering kunnat ske och erforderlig avkastning visats för att balansering skall tillåtas?

Såvitt jag förstår är det den frågan HD diskuterat, belyst och besvarat. Svaret gäller det aktuella fallet och är inte helt allmängiltigt men ger värdefull information för fortsatt praxis.

Det kan inte vara en lätt uppgift för en domstol att besvara den frågan, i synnerhet som HD ansett sig – enligt min mening helt riktigt – behöva uttala sig synbarligen i konflikt med en efter Trancom-affären 1987 utgiven rekommendation av BFN, vartill kommer att de yttranden som BFN och FAR på anmodan av domstolen lämnat i målet knappast kan ha givit HD en otvetydig grund att stå på, då det gäller den uppfattning redovisningsområdets expertorgan har.

Balans 2/1994 sid. 25 ff: HDs avgörande i Trancom-målet – vådaskott mot 13:2 ABL.

Exkurs om BFL 17 §

Innan jag konkret går in på en tolkning av HD-domen måste en exkurs redovisas angående BFL 17 §, det lagrum som särskilt behandlar tillgångar av typen forsknings- och utvecklingskostnader.

Bestämmelsen, som citeras i HD-domen, har följande lydelse (2 st):

Utgifter för teknisk hjälp, forsknings- och utvecklingsarbete, provdrift, marknadsundersökningar och liknande får tagas upp som anläggningstillgång, om de är av väsentligt värde för den bokföringsskyldiges rörelse under kommande år. Sådan tillgång skall årligen avskrivas med skäligt belopp, dock minst en femtedel, om ej på grund av särskilda omständigheter avskrivning med en mindre del får anses överensstämma med god redovisningssed.

Lagstiftaren ställer således särskilda krav för att tillåta balansering av dessa typer av tillgångar, bland vilka ingår forsknings- och utvecklingssatsningar. De måste ha ett väsentligt framtida värde för rörelsen och de måste avskrivas på förhållandevis kort tid. Bakgrunden är att de typiskt sett uppkommer genom löpande utgifter i motsats till andra tillgångar, t.ex. lager, fastigheter, som förvärvas och har ett anskaffningspris. Det innebär att gränsdragningen mot direkta omkostnader i rörelsen blir mindre tydlig. För redovisningen av forsknings- och utvecklingskostnader har BFN 1987 utvecklat innebörden av BFL 17 § (BFN R1).

Om domskälen

Inledningsvis hänvisar HD i Trancom-domen beträffande innebörden av 13 kap 2 § aktiebolagslagen till det i sammanhanget betydelsefulla rättsfallet NJA 1988 sid. 620 (Heléns Rör/Snabbhak). Under hänvisning också till Kedner (beträffande fortlevnadsprincipen) och lagtexten konstaterar HD28 att detta, kopplat till Trancom-fallet, innebär

att styrelsen inte kan förhålla sig passiv till dess den fått kunskap om att den kritiska gränsen 29 har underskridits utan måste vidta åtgärder redan då misstanke finns att aktiekapitalet nedgått i angiven utsträckning;

att denna situation inträffat i november 1983 och att styrelsen således då varit skyldig att upprätta en kontrollbalansräkning, vilket ej skett;

att konsekvensen av underlåtenheten att upprätta kontrollbalansräkning och vidtaga övriga åtgärder enligt ABL 13:2 är att styrelseledamöterna ådragit sig ett personligt betalningsansvar omfattande de förbindelser som uppkommit efter det att angiven åtgärd skulle ha vidtagits men

att detta inte rimligen kan ges den innebörden att sådant ansvar skulle uppkomma även om bolagets eget kapital faktiskt inte hade underskridit den kritiska gränsen;

att det därför i princip ålegat kärandeparten att visa, om än med viss lättnad i bevishänseende, att Trancoms aktiekapital i november 1983 hade gått förlorat i den utsträckning som det är fråga om;

att vid prövningen av kvarvarande eget kapitals storlek vid den angivna tidpunkten tillägg till kapitalet i balansräkningen enligt vanliga regler skulle ske med en post som utvisar den ökning av tillgångarnas sammanlagda värde som skulle följa om de redovisades till försäljningsvärdet med avdrag för försäljningskostnaderna

samt

att värderingen i princip skulle ha skett under antagandet att bolaget fortsätter sin rörelse under obegränsad tid (fortlevnads- eller going concernprincipen).

HD konstaterar därefter att avgörande i det aktuella målet är frågan huruvida Trancom vid upprättande av kontrollbalansräkning i november 1983 skulle ha haft rätt att på tillgångssidan ta upp aktiverade utvecklingskostnader.

NJA 1993 sid. 504, 2 st.

Vid den ifrågavarande tidpunkten en tredjedel, numera hälften, av det registrerade aktiekapitalet.

Försiktighetsprincip

I den diskussion i domskälen som leder fram till domslutet tar HD sedan upp doktrindebatten och försiktighetsprincipen vid tillgångsvärdering (sid. 505):

Spörsmålet hur olika tillgångar skall värderas i en kontrollbalansräkning har varit föremål för en omfattande debatt under senare år, bl.a. i tidskriften Balans. Det har understrukits (Gometz-Huldén i Balans 1983:5) att det torde stå i strid med styrelsens allmänna vårdnadsplikt att genom en uppenbart överdriven försiktighet vid upprättande av kontrollbalansräkning åstadkomma en onödig avveckling av bolaget och därmed värdeförstörelse. En kontrollbalansräkning skall, har det sagts, alltid visa minst samma eller i allmänhet bättre ställning än årsbalansräkningen. Ett fullföljande av denna tankegång skulle innebära att man inte behöver visa samma försiktighet vid aktivering av utvecklingskostnader i en kontrollbalansräkning som i ett vanligt bokslut.

Formuleringen har stött en del som studerat domen och som fått intrycket att HD intagit en förvånansvärt lättsinnig inställning. Man har ifrågasatt om inte HD i sista meningen i stycket, som är en vidareutveckling av tankegångar framförda i vår (Gometz-Huldéns) artikel i Balans, gått längre än vi avsett, en reflexion som jag själv inledningsvis spontant gjorde. Kritiken på den punkten bygger dock sannolikt på ett missförstånd: det är inte försiktigheten i betydelsen omsorg, noggrannhet vid utarbetande av kontrollbalansräkning som får eftersättas. Tvärtom, situationen kräver i det avseendet försiktighet.

Det är den försiktighetsprincip som förutsätts prägla den vanliga balansräkningen vid värderingen av tillgångar och skulder det är fråga om. Den principen leder i normalfallet till undervärdering av tillgångar. 30 En avsikt med värderingsreglerna för kontrollbalansräkning är att undanröja risken för att formella bokföringsregler onödigtvis skulle leda till likvidation av ett bolag och nedläggning av en verksamhet medan i realiteten ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift funnes i form av dolda reserver. Sett i det ljuset och i den betydelsen är det närmast en självklarhet att man inte behöver – och inte skall – visa samma försiktighet i en kontrollbalansräkning som i en vanlig balansräkning. Därmed har enligt min uppfattning HDs formulering full täckning.

Principen får sitt uttryck på flera ställen i bokföringslagen, t.ex. §§ 14 och 15 om värdering av omsättnings- och anläggningstillgångar. Grovt kan den sägas innebära att tillgångar får undervärderas (under verkligt värde) men ej övervärderas, skulder får övervärderas men ej undervärderas och kostnader skall beaktas så snart de kan beräknas medan intäkter får beaktas endast om de är realiserade. Jmfr också Thorell: Företagens redovisning 1994 sid. 26, sid. 166.

Innebörden av BFL 17 §

HD går därefter konkret in på frågan om värdering av posten utvecklingskostnader med utgångspunkt från den ovan citerade bestämmelsen i BFL 17 §. I domen konstateras att förarbetena till BFL inte ger någon ledning om i vilka fall utvecklingskostnader skall få aktiveras men att Bokföringsnämnden 1987 utfärdat en rekommendation som specifikt behandlar redovisning av forsknings- och utvecklingskostnader.

Lagstiftaren har som tidigare nämnts ställt särskilda krav för att forsknings- och utvecklingssatsningar skall få tas upp som tillgång, nämligen att de är av väsentligt värde för den bokföringsskyldiges rörelse under kommande år. Vad innebär detta? HD konstaterar att några närmare anvisningar inte getts i förarbetena men att Bokföringsnämnden 1987, dvs. några år efter det att Trancom-händelserna utspelade sig, utfärdat en rekommendation, BFN RI, som behandlar aktivering av sådana kostnader. I domskälen sammanfattas det relevanta innehållet i rekommendationen sålunda (sid. 504–505)

I rekommendationen betonas att utgifter av det aktuella slaget som huvudregel inte skall aktiveras utan redovisas som kostnader när de uppkommer. För att aktivering skall kunna ske krävs bl.a. att den produkt eller den process som utvecklingsarbetet förväntas leda fram till skall vara avsedd för försäljning eller för direkt användning i den egna verksamheten (punkt 13 c), att det skall vara sannolikt att en på förhand kalkylerad intäkt eller kostnadsbesparing kommer att uppstå till följd av att den tänkta produkten eller processen marknadsförs (punkt 13 d) samt att det finns resurser dels för att utvecklingsarbetet skall kunna slutföras, dels för att den tänkta produkten eller processen skall kunna marknadsföras, om den är avsedd för försäljning (punkt 13 e). Om villkoren för aktivering inte längre är uppfyllda, skall en erforderlig nedskrivning ske av tidigare aktiverade utgifter (punkt 20).

Det antecknas vidare i domen att rekommendationen inte trädde i kraft förrän 1988 men att den enligt yttranden från BFN och FAR i allt väsentligt ger uttryck för vad som var god redovisningssed redan 1983 – dock med den viktiga reservationen från FARs sida att det inte finns stöd för denna uppfattning i fråga om punkten 13 e i BFN R1.

Den sistnämnda punkten kräver alltså som en av förutsättningarna för att tillåta aktivering att det finns resurser – här kan knappast avses annat än finansiella resurser, dvs. i sista hand likvida medel – för att färdigutveckla och marknadsföra produkten. I klartext (min, inte HDs): Det skall vara säkerställt att pengarna räcker till dess produkten kan exploateras, dvs. till dess utvecklingskostnaderna ger avkastning.

HD konstaterar att BFNs rekommendation avser årsbokslut och att det inte är givet att samma redovisningsprinciper skall tillämpas i kontrollbalansräkningar. Efter en diskussion om försiktighetsprincipen och hänvisning till viss doktrindebatt på detta område (se ovan) säger HD:

Det står klart att utvecklingskostnader bör kunna tas upp som en tillgång i en kontrollbalansräkning, även om bolagets likviditet är dålig. En motsatt ståndpunkt skulle innebära att bolag som enbart sysslar med utvecklingsarbete och vars försäljning, åtminstone i ett inledningsskede, har begränsad omfattning alltför lätt skulle tvingas gå i likvidation. Över huvud taget skulle livsdugliga företag kunna drabbas på ett sätt som skulle strida mot syftena med lagstiftningen om tvångslikvidation.

Det finns å andra sidan anledning att iaktta försiktighet med att aktivera utvecklingskostnader, inte bara – i enlighet med Bokföringsnämndens rekommendation – i årsbokslut utan också vid upprättande av kontrollbalansräkning. Det kan inte anses utgöra god bokföringssed att ta upp hithörande kostnader som en tillgång, om det framstår som osannolikt att utvecklingsarbetet kommer att slutföras inom en något så när överskådlig tid. Det bör finnas åtminstone vissa garantier för att den tänkta produkten eller processen kan tas fram och nyttiggöras.

Vad som nu har sagts innebär att man, när det gäller att avgöra om utvecklingskostnader kan aktiveras i en kontrollbalansräkning, inte helt kan bortse från bolagets finansiella ställning och dess möjligheter att, om likviditeten är otillfredsställande, skaffa nya resurser. Av betydelse blir härvid bl.a. om den tänkta produkten eller processen vid en objektiv bedömning framstår som kommersiellt gångbar.

I Trancom-fallet ledde detta, efter beaktande av samtliga omständigheter till att det inte kunde anses visat att, om Trancoms styrelse hade låtit upprätta en kontrollbalansräkning i november 1983, bolaget inte skulle haft rätt att ta upp utvecklingskostnader som en tillgång i sådan utsträckning att aktiekapitalet i erforderlig mån hade funnits i behåll.

7. Sammanfattning

HD har uppenbarligen inte stannat för de synnerligen hårda krav på finansiell handlingsfrihet som en bokstavstolkning av BFNs senare, 1987, formulerade krav i punkten 13 e skulle ha inneburit. Utvecklingskostnader måste enligt domstolen kunna aktiveras som tillgång i en kontrollbalansräkning även i bolag med dålig likviditet och pekar på de orimliga konsekvenser en motsatt uppfattning skulle få för bolag som helt eller huvudsakligen sysslar med utveckling.

HDs ståndpunkt är enligt min uppfattning rimlig och väl grundad. Med en bokstavstolkning av BFNs rekommendation skulle Trancom inte ens i början av sin verksamhet ha kunnat aktivera utvecklingskostnader, om inte en likviditetsprognos utvisade att tillgängliga betalningsmedel skulle stå till förfogande flera år framåt i tiden till dess produkten kunnat marknadsföras och satsningen givit återbäring. Då systemutvecklingen var bolagets i det närmaste enda verksamhet och de satsade utvecklingsresurserna dess huvudsakliga tillgång, skulle en sådan bedömning bli en ren obeståndsprövning för företaget med mycket lång projektion (prognosperiod).

HD har emellertid inte velat ge intrycket att en laissez-faire-attityd vore acceptabel och har därför framhållit att det finns anledning att iaktta försiktighet med att aktivera utvecklingskostnader både i årsbokslut och kontrollbalansräkningar. Det får exempelvis inte framstå som osannolikt att utvecklingsarbetet kommer att slutföras inom en något så när överskådlig tid. När HD skriver att det bör finnas vissa garantier för att den tänkta produkten kan tas fram och nyttiggöras läser jag det som grundad sannolikhet.

Detta kan tyckas vara ett cirkelresonemang som leder fram till samma mål som BFN velat uppnå. Domstolens formuleringar är emellertid mera praktiskt förankrade och mindre kategoriska, vartill kommer att domskälen också konkretiserar åtminstone en skillnad: av betydelse vid en prövning av bolagets finansiella ställning och dess möjligheter att skaffa nya resurser är bl.a. om den tänkta produkten eller processen vid en objektiv bedömning framstår som kommersiellt gångbar. Därigenom har HD i motsats till BFN pekat på att det i praktiken inte alltid behöver vara en fråga om hur länge bolagets egna och upplånade medel räcker: en attraktiv produkt eller process kan, ehuru ofärdig, leda till kapitaltillskott från nya intressenter eller försäljning av hela eller delar av projektet till mera kapitalstarka ägare.

Sammanfattningsvis tolkar jag HDs utslag på denna punkt 31

att även forsknings- och utvecklingskostnader principiellt skall värderas efter fortlevnadsförutsättningen i såväl årsbalansräkningar som kontrollbalansräkningar och

att säkerställd egen likviditet fram till exploatering inte i varje enskilt fall är en ovillkorlig förutsättning för att tillåta aktivering men

att särskild anledning finns att iakttaga omsorg och försiktighet vid aktivering av ifrågavarande typ av kostnader och

att därvid en objektiv bedömning av huruvida produkten eller processen framstår som kommersiellt gångbar är av särskild betydelse.

Av sammanfattningen framgår att jag inte kommit till samma slutsatser som Blomberg/Oppenheimer i Balans 11/93 sid. 18–19. Blomberg/Oppenheimer drar bl.a. slutsatsen: Man behöver inte visa samma försiktighet vid aktivering av utvecklingskostnader i en KBR som i ett vanligt årsbokslut om man i årsbokslut värderar enligt principerna i BFN R1. Detta är svårt att förena med vad som står senare i artikeln om HDs ställningstagande om försiktighet vid aktivering av utvecklingskostnader: Slutsatserna härom dras gemensamt för upprättande av både årsbokslut och KBR. (sid. 19).

8. Frågor av generell karaktär

Domen och diskussionen i domskälen leder fram till några frågor av mera generell karaktär för den fortsatta debatten:

  1. Skall särskilda krav på säkerställd likviditet ställas inför aktivering och värdering av vissa poster, typ immateriella tillgångar, jämfört med andra, typ lager, maskiner och fastigheter? I så fall varför?

  2. Vilka effekter bör uppkommet hot mot företagets fortbestånd, t.ex. befarat obestånd, få för bolagets externa redovisning?

  3. Är den svenska tvångslikvidationslagstiftningen (ABL 13:2) ändamålsenlig bl.a. i ett internationellt perspektiv?

Svaret på frågorna har jag inte. Några reflexioner må tillåtas.

Som tidigare framhållits är ett av de viktigaste postulaten för företags externa redovisning fortlevnadsförutsättningen (going concernprincipen). Detta gäller även internationellt. Den ledande internationella redovisningsorganisationen IASC har under rubriken Underlying Assumptions formulerat det sålunda:

Going concern

23. The financial statements are normally prepared on the assumption that an enterprise is a going concern and will continue in operation for the foreseeable future. Hence, it is assumed that the enterprise has neither the intention nor the need to liquidate or curtail materially the scale of its operations; if such an intention or need exists, the financial statements may have to be prepared on a different basis and, if so, the basis used is disclosed.

I förarbetena till den svenska bokföringslagen finns följande uttalande (SOU 1973:57)

Årsboksluten har enligt nu gängse synsätt främst till uppgift att mäta resultatet av ett räkenskapsårs verksamhet hos ett fortlevande (understruket av artikelförfattarna) företag. Balansräkningen har sålunda närmast karaktär av resultatutredningsbalans och instrument för periodisering.

Formuleringarna – den svenska och den internationella – innebär inte att fortlevnadsförutsättningen kan och skall tillämpas utan reservationer ända in i döden, dvs. fram till en betalningsinställelse hur förutsägbar denna än varit. Däremot måste de tolkas så att föreskrifter och rekommendationer om värdering av balansposter och periodisering av inkomster och utgifter skall tillämpas med företagets fortbestånd som förutsättning. 32

Mot denna princip bryter av allt att döma BFNs år 1986 publicerade, i Trancommålet aktualiserade, rekommendation 33 om redovisning av forsknings- och utvecklingskostnader. En liknande avvikelse från principen kan spåras i ett uttalande om fastighetsredovisning/revision som FARs styrelse gjorde 1992 i den då rådande finans- och fastighetskrisen. 34

Innebär dessa uttalanden ett frångående – eller i vart fall en specifik tillämpning – av fortlevnadsprincipen för vissa utpekade balansposter? När det gäller BFNs anvisning för forsknings- och utvecklingskostnader är det svårt att se det på annat sätt.

Är det en bra lösning? Nej, inte enligt min 35 mening. Betalningsförmågevillkoret är alltid knutet till företaget, inte till en specifik tillgång eller balanspost. Det är svårt att logiskt motivera varför villkoret skulle gälla exempelvis en personell forskningssatsning men inte anläggningen i vilken forskningen bedrivs. Motivet för särbehandlingen är ofta att vissa poster är behäftade med särskilda risker, t.ex. en osäker gräns mellan vad som är kostnad och vad som är investering/ tillgång. Det problemet existerar emellertid beträffande flera tillgångstyper.

Traditionellt finns en känsla av att realtillgångar, realsäkerhet och substans är mera att lita på, att hålla sig till än flyktiga saker som patent, forsknings- och utvecklingskostnader och avkastningsvärden. Det är inte så konstigt med tanke på den relativa stabilitet som länge kännetecknade bolag med stora fastighets-, skogs-, vatten- och gruvtillgångar. Så förhåller det sig inte längre. Det skulle idag vara dömt att misslyckas att övertala en bankdirektör att som säkerhet ta en aldrig så stor, välbyggd och modern industrifastighet i glesbygd hellre än rätten till Astras framforskade patentmedicin Losec. Det är inte osannolikt att de verkliga värdena kan komma att ligga på andra tillgångstyper än tidigare och kanske ofta bland de s.k. immateriella tillgångarna. Det skulle bl.a. kunna leda till att det blir viktigare att lägga ner värderingsomsorg på viss tillgång än på viss typ av tillgång (balanspost). Bl.a. utgången av Trancom-målet borde leda till en översyn av BFN R1.

Kvar står då den generella frågan: Hur och när bör redovisningen reflektera uppkommande hot mot företags fortbestånd – oftast i form av likviditetsbrist? Frågan är ständigt aktuell: för leverantörer, kreditinstitut, företagsledningar, revisorer, aktiemarknad m.fl. Relativt nyligen tog exempelvis den engelska Cadbury-kommittén36 upp den och föreslog att styrelsen om det förelåg osäkerhet huruvida bolaget likviditetsmässigt skulle klara de närmaste 12 månaderna skulle informera om detta samt att den informationen skulle bedömas och kommenteras av revisorerna. Liknande anvisningar finns i de ledande redovisnings- och revisionsorganisationernas, IASC respektive IFAC, rekommendationer. Revisorerna uppmanas ständigt att informera utåt, att slå larm (i revisionsberättelsen, som är enda tänkbara form). Men – problemen är många:

  • När skall man informera: Likviditetskrisen eller obeståndet uppkommer som regel inte plötsligt och tydligt – hoten kommer smygande;

  • Hur skall man informera om man skall informera?

    och

  • Hur skall man undvika att informationen i sig framkallar obeståndet genom att fordringsägarna stormar företaget? Det har flera gånger i min praktik inträffat att kreditgivare, aktieägare och samhällsrepresentanter, när verkligen det finansiella läget kritiskt kommenterats i RB, plötsligt insett att det egentligen inte låg i deras intresse. Det har t.o.m. inträffat att representant för arbetsmarknadsvårdande myndighet föreslagit företagsledningen att försöka förmå mig att skriva om den kritiska revisionsberättelsen för att skapa rådrum för en rekonstruktion.

Likväl måste på något stadium den externa redovisningen påverkas av att företagets fortbestånd är påtagligt hotat. I det läget, har det ibland sagts, bör företaget övergå till att värdera sina tillgångar till slaktvärden, realisationsintäkt efter avdrag för avvecklingskostnader.

Ett sådant krav skulle ställa styrelse, ledning och revisorer i ett tidspressat läge inför svåra detaljbedömningar som ändå inte kan bli annat än spekulationer. Skulle exempelvis i Trancom den clairvoyanta styrelsen ha tagit upp utvecklingskostnaderna till 3,5 mkr (det var vad konkursförvaltaren sedermera fick ut)? Detta är enligt min mening alldeles orimliga krav.

Vad borgenärer och andra externa läsare av årsredovisningen är betjänta av är informationen, upplysningen, att företaget inom kort riskerar att komma i en likviditetssituation som medför en helt annan och oförmånligare värdering av tillgångarna. Sådan information kan lämnas i förvaltningsberättelse eller delårsrapport utan tidsödande ytterligare utredning. Jag delar Ramseyer/Ribers uppfattning att fortlevnadsprincipen även i den situationen bör förutsättas vid upprättande av balansräkning men kombinerad med en beskrivning i förvaltningsberättelsen. 37

Något bra svar på frågan hur man skall undvika obeståndseffekten dvs. att information om risk för obestånd i sig framkallar obeståndet, har jag inte. Frågan borde kanske hellre formuleras: Hur bestämmes tidpunkten, då skadan av att extern information om obeståndsrisk – och därmed hot mot fortbeståndet – icke lämnas, överstiger skadan av att information om obeståndsrisk lämnas? Detta är en vansklig och ofta närmast omöjlig uppgift för styrelser och revisorer.

Informationen kommer alltid att i vissa borgenärers ögon föreligga för sent. Företrädare för banker har i debattsammanhang öppenhjärtligt sagt, att vad man önskar sig från revisorn är tidig information om hot mot företags fortlevnad – men i förtrolig form riktad exklusivt till banken, inte offentligt. Jag tror att man i första hand måste lita till och ställa krav på den vanliga redovisningen av resultatutveckling och ställning i enlighet med lag och god sed; när man måste ge information som innebär att tillgångarna bör värderas till vad de kan inbringa vid slakt är handlingsfriheten för de flesta intressenter ändå ytterst begränsad.

Slutligen en kommentar till frågan om reglerna angående tvångslikvidation i den svenska aktiebolagslagen 38 är ändamålsenliga eller – mera tillspetsat – om de över huvud taget fyller någon funktion. Den frågan förtjänar en seriös och konstruktiv diskussion. Mot bakgrund av lång praktisk erfarenhet vill jag dock bestämt påstå att det praktiska värdet av att bestämmelserna finns alls inte kan bedömas av antalet rättsfall eller fall där styrelser i högre instans dömts att betala skadestånd. ABL 13:2 och hotet om personligt betalningsansvar leder nämligen ofta till praktiska åtgärder av annat slag än likvidation. Det vanligaste är nog att utredning föranledd av 13:2 leder till konstaterande av obestånd, betalningsinställelse, en åtgärd som annars skulle vidtagits senare. Det är emellertid också vanligt att något remedium som står till buds för att undvika likvidation utnyttjas: nyemission med överkurs, nedsättning av aktiekapital i kombination med nyemission, villkorat eller ovillkorat aktieägartillskott, kapitaltäckningsgaranti eller ackordsförhandlingar.

Det förtjänar också att påpekas att ABL 13:2 i Sverige ingår i reglerna för bolag i kris utöver de regler som i ett internationellt perspektiv är de enda, nämligen insolvensreglerna 39 (i Sverige i konkurslag och brottsbalk).

Ulf Gometz är auktoriserad revisor vid Ernst & Young i Göteborg och adjungerad professor vid Göteborgs universitet. Han medverkade senast i Balans nr 6–7/1994.

Ledamöterna i FARs revisionskommitté, Monica Ramseyer och Bo Ribers, har i en artikel i Balans utförligt diskuterat denna problematik. (Hur länge bör vi räkna med going concern när företaget är i kris? Balans 1/93 sid. 15 ff).

Väsentligen en översättning av IASC:s rekommendation IAS 9 Accounting for research and Development Activities.

Överväganden inför revisionen av fastighetsinnehav i 1991 års bokslut. Citat: Om kassaflödet inte räcker till för att klara fortsatt drift måste således nedskrivning till marknadsvärden göras av fastigheter som sannolikt kommer att säljas innan en normal värdenivå uppnås. Ramseyer/Ribers framhåller att nedskrivning föreslås till marknadsvärde, ej slaktvärde. Avsikten har uppenbarligen inte varit att principiellt frångå going concern-principen, även om uttalandet fått en enligt min mening olycklig utformning.

... och Ramseyer/Ribers och av allt att döma HDs.

Report of the Committee on the Financial Aspects of Corporate Governance. December 1992. Gee and Co Ltd, London: Code of Best Practice.

Den s.k. förfångsklausul som fanns i 1944 års aktiebolagslag och som innebar att vissa upplysningar kunde utelämnas om de var till förfång för bolaget utgick i 1975 års lag. Vad departementschefens uttalande i det sammanhanget om en viss ospecificerad nödvärnsrätt innebär, är höljt i dunkel.

Liknande bestämmelser finns numera i flera svenska lagar, t.ex. för banker och i den nya lagen om stiftelser.

Dock i vissa länder kompletterade med regelverk för att underlätta företagsrekonstruktion, t.ex. Chapter 11 i USA som torde utgöra förebild för förslag till Lag om företagsrekonstruktion i Sverige.