Esbjörn Segelod sammanfattar i denna artikel en studie av hur större svenska koncerner hanterar investeringsäskanden. Han beskriver hur dessa styrs och kalkyleras och även vilka skillnader man kan notera mellan olika branscher.

Syftet med denna artikel är att beskriva hur större svenska koncerner hanterar investeringsäskanden genom att redogöra för koncernledningens styrmedel, investeringsmanualens innehåll, kalkylernas utformning samt ge en förklaring till observerade branschskillnader. Jämförelser görs med två tidigare svenska undersökningar av investeringsmanualer från 1964 (Renck, 1966) och 1977 (Tell, 1978).

Undersökningens genomförande

Dataunderlag har samlats in dels genom analys av investeringsmanualer från 29 större koncerner, samt intervjuer med investeringsansvariga på koncernnivå i totalt 34 koncerner.

Med viss kännedom om vilka koncerner som kunde tänkas använda sig av en investeringsmanual tillfrågades samtliga 54 koncerner som av Veckans Affärer klassificerats som verkstads-, skogs-, kemi- och läkemedelsindustri samt kategorin övriga koncerner. Trettionio av dessa koncerner brukade normalt en manual, och 1990–91 erhölls kopior av 74 procent av dessa, eller 81 procent av de som vid förfrågan hade en manual fastställd.

Analysen av manualer följdes upp av intervjuer i 19 av dessa 54 koncerner slumpmässigt valda från en lista stratifierad med avseende på börsvärde. Kortare uppföljningsintervjuer har genomförts under 1993.

För att kunna jämföra med koncerner som inte nödvändigtvis brukar skriftliga rutiner genomfördes intervjuer i 15 bank-, rederi-, handels-, data-, konsult- samt OTC-koncerner.

Framställningen består av fyra delar. Den första delen ägnas åt investeringsprocesser och styrmedel, den andra åt ett av dessa styrmedel, nämligen investeringsmanualen, och den tredje åt investeringskalkylering. Avslutningsvis ska vi sedan beskriva och ge en förklaring till branschskillnader vad gäller resursallokeringsprocessen.

Investeringsprocesser och styrning

Investeringsäskandets väg

Med något undantag har större koncerner idag en divisionaliserad struktur. I sådana koncerner kommer de flesta investeringsförslag från folk i produktionen och de producerande bolagen. Det är de små och medelstora reinvesteringarna, ofta kombinerade med kapacitets-, produkt- eller produktivitetsförbättrande åtgärder, som dominerar. Äskanden avseende större investeringar, expansionsinvesteringar eller satsningar på nya affärsområden är betydligt sällsyntare.

Det är också folk i produktionen som gör investeringskalkylen, ofta tillsammans med fabriksekonomen. Om fabrikschefen inte har rättighet att själv fatta beslut om investeringen, kan denne välja att signera äskandet och sända detta uppåt i hierarkin.

Beroende på hur långt upp i hierarkin äskandet kommer att vandra och vilken typ av investering det rör sig om kan sedan ärendet komma att passera genom flera granskningsstationer; staber och befattningshavare som har olika intressen att bevaka.

Den eventuella rangordning av äskanden som måste till sker på bolags- och divisionsnivå, och i budgetsprocessen. Det är sällsynt att äskanden som kräver beslut på koncernnivå får ett definitivt nej. Om man känner sig osäker kan man kräva in kompletterande information, och det ligger naturligtvis också i äskandens intresse att inte få ett definitivt nej.

Vissa typer av investeringar kan initieras på högre nivå. Det gäller t.ex. investeringar till följd av omstrukturering av branscher och lokaliseringsbeslut. Förvärv kan initieras både nedifrån bolagsnivå och uppifrån koncernstyrelse nivå. Dessutom finns det vissa koncerner där huvudkontoret mer aktivt driver strategiska initiativ, vilket vi ska återkomma till i det sista avsnittet.

Krav på investeringar

Intervjuerna med investeringsansvariga på koncernnivå visade att investeringar måste uppfylla fyra olika typer av krav, nämligen krav på att

  • vara lönsamma

  • kunna finansieras på lämpligt sätt

  • passa in i bolagets och koncernens strategi

  • kunna samordnas med koncernens övriga verksamhet

Staber på koncernnivå kalkylerar sällan på investeringar, utan förlitar sig på att äskandets lönsamhet har utvärderats på lägre nivåer. Större vikt lägges vid finansierings-, strategi- och samordningsfrågor. Med samordning menas här att se till att erfarenheter från liknande investeringar och koncernens samlade kompetens utnyttjas, dvs. att realisera synergieffekter.

Huvudkontorets medel för kontroll av investeringar

Bower (1970) har i en känd studie beskrivit resursallokeringsprocessen i divisionaliserade koncerner. Hans viktigaste bidrag kan sägas vara att han visade att koncernledningen i divisionaliserade koncerner inte bestämmer investeringsinriktning genom att utvärdera och välja bland enskilda investeringsalternativ, utan genom att utforma ”structural context” på ett sådant sätt att önskade investeringsäskanden och strategisk inriktning erhålles. Intervjuerna visade på fyra typer av styrmedel (se Tabell 1). Det borde här tilläggas att tabellen grundar sig på öppna frågor ställda till investeringsansvariga på koncernnivå. Om dessa personer hade ställts inför en lista på tänkbara styrmedel skulle de förmodligen ha pekat ut fler styrmedel.

Tabell 1. Koncernledningens medel för kontroll av investeringar

(1)

Rutiner för enskilda investeringar och äskanden

(1a)

Bestämmelser för hur äskanden ska utformas

(1b)

Bestämmelser för hur äskanden ska granskas

(1c)

Bestämmelser om vem som har ansvar för vad

(2)

Planeringsprocesser

(2a)

Budgetprocess

(2b)

Strategisk process eller styrgrupp

(3)

Avkastningskrav

(4)

Andra styr- och samordningsmedel

(4a)

Styrelseinflytande

(4b)

Staber och stabsbolag

(4c)

Ledningsmöten

(4d)

Resor inom koncernen

Kommentar: Grundar sig på intervjuer med investeringsansvariga på koncernnivå.

Regler som rör investeringsäskanden finns dokumenterat i bolagets investeringsmanual. I fyra av koncernerna föregås budgetprocessen av en typ av strategisk process i vilken strategier och större investeringar beslutas. Den strategiska processen löper under våren och budgetprocessen under hösten. I övriga koncerner prioriteras både stora och små investeringar i budgetprocessen. I denna process bestäms avkastningskrav, i vissa fall kalkylräntekrav, investerings- och marknads- budget, etc. I många koncerner finns investeringskommittéer som prioriterar äskanden, och i tjänstekoncernerna är i flera fall representanter för koncernledningen representerade i dessa grupper. Strategiska processer och styrgrupper, å ena sidan, och bestämmelser om att större investeringar kräver beslut på högre nivå, å andra sidan, representerar två olika principer för att öka ledningens inflytande över koncernbolagens investeringsinriktning.

Investeringsmanualen

Vilka företag har investeringsmanual?

Koncerner som har många och stora reala investeringar, och som har decentraliserat utvärderandet av dessa, har vanligtvis en investeringsmanual. Det innebär bl.a. att rederier saknar skriftliga rutiner därför att kalkylering inte är decentraliserad, liksom vissa mindre koncerner, samt att koncerner med stora immateriella investeringar kan sakna manual.

Sedan Tell (1978) gjorde sin undersökning har 5 av de 39 koncernerna helt avskaffat den koncerngemensamma manualen, och låtit lägre enheter utforma sina egna rutiner. Ytterligare ett antal större koncerner tillåter lägre enheter utforma kompletterande rutiner.

När manualen på så sätt ska utgöra ett ramverk för manualer på lägre nivå, blir den mer allmänt hållen.

Investeringar som ska kalkyleras enligt manual

Framför allt de multinationella verkstadskoncernerna har infört bestämmelser om att även vissa immateriella investeringar ska kalkyleras enligt manual, och ett mindre antal har utvecklat speciella manualer för dessa. Dessutom har vissa koncerner som har decentraliserat utvärderandet av förvärv manualer för detta (se Tabell 2).

Table 2. Investeringar som ska kalkyleras enligt manual

Maskiner, land och fastigheter

29

Vissa omkostnadsbokförda typer av investeringar varav:

14

FoU

8

marknadsinvesteringar

7

omkostnadsinvesteringar, ospecificerat

3

internutbildning

1

Leasing

17

Förvärv

2

Separat manual för:

FoU

3

förvärv

2

Kommentar: Tabellen bygger på 29 manualer. Eftersom separata manualer inte har efterfrågats är antalet specialmanualer förmodligen högre än vad tabellen anger.

Investeringsmanualens syfte

När manualerna infördes i slutet av 50- och under 60-talet så var syftet enligt Renck (1966) att åstadkomma enhetliga kalkyler så att man lättare kunde jämföra och eventuellt även rangordna äskanden. Idag framhålls i manualerna delvis andra syften (se Tabell 3). Vid intervjuerna har representanterna för koncerner som växt genom internationella förvärv och på så sätt tvingats integrera nya företagskulturer speciellt framhållit det sistnämnda syftet; att skapa ett gemensamt språk i investeringsfrågor.

Table 3. Investeringsmanualens syften

Enhetliga kalkylprinciper

13

Finansiell planering

6

Strategisk planering och kontroll

11

Enhetligt språk

3

Kommentar: Tabellen grundar sig på de 22 manualer som innehåller en syftesbeskrivning. En manual kan framhålla mer än ett syfte.

Investeringsmanualernas innehåll

Investeringsmanualen utgör i de större koncernerna idag en integrerad del av koncernens finansierings- och redovisningsrutiner. Sidomfånget varierar från 3 till 64 sidor, med en median om 18 sidor.

Manualen innehåller en beskrivning av beslutsprocessen och ansvarsförhållanden, en eller flera typer av blanketter samt uppgifter om hur dessa ska fyllas i. Undervisningsmaterialet hade i stor utsträckning försvunnit redan under 70-talet, och man förutsätter ofta idag att användaren kan beräkna återbetalningstid och diskontera. Manualerna uppdateras i många koncerner årligen i samband med budgetprocessen, förr endast mer sporadiskt.

Kalkylrutiner

Alla företag har flera olika kalkylrutiner, dvs. kravet på beslutsunderlag, ansvarsförhållanden och beslutsvägarna varierar med investeringens art eller storlek. För små investeringar räcker det med återbetalningstid; för större krävs det dessutom en internränte- eller kapitalvärdesberäkning. I sex fall förekommer dessutom speciella rutiner för investeringsprogram och de allra största investeringarna. Vidare har minst 10 koncerner infört en kompletterande mall för styrelsebeslut som i rubrikform talar om vilka uppgifter som krävs för beslut om investeringar som kräver styrelsebeslut. Gränsen mellan denna typ av mall och en riktig manual är flytande.

I första hand verkstadskoncernerna har i vissa fall dessutom särskilda blanketter och kalkylrutiner för utbytesinvesteringar, FOU-investeringar, förvärv, köpa eller tillverka, leasing, och mark och byggnader.

Beloppsgränser

Beloppsmässigt större äskanden kräver beslut på högre nivå. Minst 83 procent av koncernerna har sådana beloppsgränser. Många koncerner har dessutom bestämmelser om att förvärv kräver beslut i koncernstyrelsen; i vissa fall även satsningar som kan förändra bolagets inriktning.

Inom de större verkstadskoncernerna finner man dessutom differentierade beloppsgränser. Beloppsgränserna för investeringar i kommunikationsutrustning, mjuk- och hårdvara, samt vissa andra koncernspecifika investeringar, kan vara lägre. Dessutom har många koncerner bestämmelser om att en viss stabsfunktion ska kontaktas i samband med val av finansiering, leasing, fastigheter, vissa typer av maskininvesteringar, datorer, etc.

Beloppsgränsen för beslut i koncernstyrelse varierar mellan 1 och 50 MSEK eller 5 och 50 MSEK för de större koncernerna. I en undersökning av Gandemo (1983) tio år tidigare av 16 större koncerner låg beloppsgränsen för beslut på divisionsnivå vid 0,5 MSEK och på koncernnivå vid 3 MSEK. I dag ligger motsvarande nivå för större koncerner vid 5 respektive 16 MSEK. Även om siffrorna delvis avser olika koncerner så är det helt klart att beloppsgränserna höjts kraftigt under 80-talet. Uppföljningsintervjuerna visar att denna decentraliseringsvåg helt avstannat under de senaste årens lågkonjunktur. Istället har några koncerner skärpt sina investeringsregler.

Investeringskalkylen

Kalkylunderlaget

Enligt teorin bör investeringskalkylen bygga på in- och utbetalningar, men av redovisningstekniska skäl räknar man med intäkter och kostnader.

Sedan Renck (1966) genomförde sin studie har samtliga koncerner övergivit det redovisningsbaserade investeringsbegreppet och inkluderar idag i investeringsbeloppet även vissa omkostnader i samband med investeringsprojektets genomförande.

I 22 av manualerna tar man hänsyn till rörelsekapitalförändringar; tolv av dessa genom att betrakta dessa betalningar som grundinvestering och restvärde, åtta genom att se dem som årliga betalningar och två såsom en ränta.

I 23 manualer använder man sig av begreppet ekonomisk livslängd, i de flesta fall bestämd genom praxis och riktlinjer för avskrivning. Ett mindre antal koncerner använder sig av kalkylsikt, men endast tio tar hänsyn till restvärde.

Många manualer har sedan tidigare undersökningar blivit mer allmänt hållna vad gäller kalkylunderlaget. Ett skäl kan vara att manualen mer ses som ett ramverk för mer specifika bestämmelser på lägre nivåer.

Lönsamhetskriterier

Diskonteringsmetoden infördes under 50- och 60-talen. Som kan anas av Tabell 4 tycks tidiga accepterare av dessa nymodigheter ha föredragit internräntemetoden, senare nuvärdemetoden. Vissa svenska företag tog omvägen över diskonterad återbetalningstid.

Table 4. Investeringskriterier i stora koncerner

1964

1977

1990

Återbetalningstid

79

87

100

Odiskonterad

46

60

79

Diskonterad

32

27

33

Internränte- eller kapitalvärdemetod

62

93

90

Internräntemetod

54

53

45

Kapitalvärdemetod

68

okänt

69

Nuvärde

11

33

52

Nuvärdekvot

14

20

21

Annuitet

25

10

14

Annuitetskvot

7

10

7

MAPI

11

10

3

Kommentar: Tabellen baserar sig på Renck (1966), Tell (1978), samt vad som sägs på blanketter och i 29 manualer om hur beslutsunderlaget för olika typer av investeringar ska vara utformat. Sedan 1990 har ytterligare en koncern infört nuvärdemetoden.

Idag använder samtliga större koncerner återbetalningstid för mindre investeringar, och en diskonteringsmetod för större investeringar kompletterad med återbetalningstid. Dock torde tabellen överskatta användningen av nuvärde och nuvärdekvot då dessa mått i vissa koncerner används för att interpolera fram investeringens internränta. I dessa fall anges båda måtten i beslutsunderlaget, men internräntan torde vara det mått som man fäster störst vikt vid.

Annuitetsmåttet används uteslutande för utbytesinvesteringar och nuvärde oftare för expansionsinvesteringar. Orsaken till att återbetalningstid enligt tabellen har ökat i användning kan hänga samman med att man tidigare inte alltid angav att detta mått skulle användas för mindre investeringar.

En investering kan delas upp i många delbeslut som vart och ett innebär en avvägning mellan nutida och framtida betalningar. Dock betonar endast två manualer att man ej får dimensionera utrustningen så att den får kort återbetalningstid på bekostnad av den långsiktiga avkastningen.

Bestämning av kalkylräntekrav

Femton av koncernerna anger i sina manualer hur kalkylräntan ska bestämmas. Åtta av dessa har en koncerngemensam ränta, och sju en ränta differentierad med avseende på land. Man ser här en klar skillnad mellan de mer multinationella koncernerna, och de som huvudsakligen har investeringar i Sverige och dess närområde. Den koncerngemensamma räntan bestäms som ett vägt genomsnitt av eget och främmande kapital baserat på redovisningsdata. Koncernerna med differentierade räntor utgår i fem fall ifrån kostnaden för lån i lokal valuta plus en riskpremie på cirka 3 procent, och i två av fallen tar man hänsyn till eget kapital genom bolagets skuldsättningsgrad. Intervjuerna visade att ytterligare minst fyra multinationella koncerner avskaffat den koncerngemensamma räntan, men utan att från koncernnivå utfärda regler för hur den kalkylränta som används på lägre nivåer ska bestämmas.

Kalkylräntekravet varierar kraftigt och låg år 1990 mellan 9 och 30 procent, och det var lägre för de koncerner som inte tog hänsyn till kostnaden för eget kapital

Återbetalningstidskravet låg formellt vid 1–3 år, men samtidigt har man accepterat betydligt längre tid vid vissa strategiska investeringar; 7–8 år har nämnts i flera koncerner. Faktorer som påverkar kravet är livslängd, land och strategi.

Skatt och Inflation

Kalkylerna måste göras i löpande penningvärde om man ska kunna ta hänsyn till skatteeffekter, finansieringsalternativ, eller följa upp investeringen. Praxis i de flesta koncerner verkar dock ha blivit att kalkylen först görs utan hänsyn till skatt, pris- eller penningvärdesförändringar. Om det sedan skulle visa sig nödvändigt att ta hänsyn till skatt och inflation, så görs den kalkylen i ett senare skede, eventuellt i samarbete med en stabsenhet. Endast tre manualer instruerar sålunda sina användare att alltid ta hänsyn till skatteeffekter.

Skälet till att man i minskande utsträckning alltid tar hänsyn till skatt förefaller vara den ökande decentraliseringen, och det därav ökade kravet på enkla kalkylrutiner och behovet av att kunna kontrollera de antaganden som kalkylatorerna gör.

Kontroll av investeringar ex post

Uppföljning av enskilda investeringar kan avse uppföljning

  • under anläggningstiden

  • av idrifttagen anläggning

  • av investeringskalkyl

Tretton manualer innehåller regler för uppföljning och de stipulerar att samtliga investeringar, i vissa fall ovanför en viss beloppsgräns, ska följas upp. Om så också sker är dock svårt att veta. Intervjuerna i 19 större koncerner visade att ansvaret för uppföljning i samtliga dessa koncerner var decentraliserat till den enhet som har ansvar för investeringens genomförande, och att resultatet som regel skulle levereras till den nivå som tagit beslut om samma investering. Det är därför svårt att veta i vad mån investeringar verkligen följs upp, men man kan anta att så är fallet eftersom samtliga koncerner på koncernnivå följer upp sin investeringsbudget 3 till 12 gånger per år. Uppföljningsintervjuerna under 1993 visade dessutom att allt fler koncerner gått över till månatliga uppföljningar. Denna investeringsbudget var på koncernnivå endast 1-årig i 13 av dessa koncerner, 3- eller 5-årig i övriga.

I den mån staber på koncernnivå engagerar sig i uppföljning har det gällt förvärv, och strategiska nysatsningar som ledningen känt sig osäker på såsom FMS, CAD/CAM, ny marknad eller teknologi, samt i något fall stickprov för att kontrollera att bolagen följer upp sina investeringar. Uppföljningarna av FMS och CAD/CAM har lett till regler för hur sådana investeringar ska utvärderas.

Resursallokering och bransch

Det finns inte två koncerner som har exakt likadana resursallokeringssystem, och inte heller två likadana manualer. Trots detta är det inte helt svårt att utifrån enskilda koncerners investeringar och struktur se en rationalitet i systemets uppbyggnad. Följaktligen uppvisar också koncerner som tillhör samma bransch stora likheter (se Tabell 5), och vi ska avsluta med att försöka förstå dessa likheter.

Tabell 5. Resursallokering och bransch

Multinationella verkstadskoncerner

Maskin-, FoU-, och marknadsinvesteringarna ungefär lika stora. Investeringar kommer nedifrån, men ledningen kan driva strategiska initiativ. Två av koncernerna hanterar stora investeringar i en strategisk process, övriga använder sig av beloppsgränser differentierade med avseende på investeringens art, och ett väl utbyggt granskningsförfarande. Manualen betydelsefull, och äger giltighet även för vissa omkostnadsbokförda investeringar.

Mindre verkstadkoncerner

Manualen avsedd enbart för reala investeringar. Både manualen och beslutsrutinerna enklare, än i de större koncernerna.

Skogs- och stålkoncerner

Stora reala projekt och investeringar dominerar. Manualen anpassad för dessa investeringsprojekt.

Handelskoncerner

Immateriella investeringar dominerar. Enklare kalkyler och mer kortsiktiga reala investeringar, än i verkstadsgruppen.

Investeringstunga koncerner

Stora repetitiva reala investeringar dominerar. Investeringar kommer nedifrån men prioriteras i en styrgrupp ledd av en representant för huvudkontoret. Manualen mycket omfattande, men lönsamhetskriteriet endast ett av flera kriterier.

Centraliserade koncerner

FoU- och marknadsinvesteringarna mycket stora. Större åtaganden beslutas i den strategiska processen, mindre i den efterföljande budgetprocessen, vilket får till följd att investeringar i stor utsträckning genereras av beslut i den strategiska processen och därigenom uppifrån. Manualen av mindre betydelse och kalkylerna är enkla.

Rederier

Fartyg innebär mycket stora investeringar. Kalkylatorn och beslutsfattaren har nära kontakter. Manual saknas. Kalkylerna kan vara enkla eller avancerade. Liknande förhållanden kan föreligga i fastighetsbolag och små bolag där ägar- och ledningsfunktionerna inte har separerats.

Tjänstekoncerner

Immateriella investeringar dominerar och hanteras i vissa koncerner av styrgrupper. Manual saknas vanligtvis och kalkylerna är med vissa undantag enkla.

Om man jämför dessa grupper med avseende på grad av decentralisering av investeringsbeslut, och behovet av att samordna koncernens bolag och dess investeringar så erhålles Tabell 6. Observera att vi här talar om förhållandet mellan koncernens huvudkontor och divisioner. Enskilda bolag, divisioner eller affärsområden kan ha en avvikande struktur.

Tabell 6. Kopplingar och decentralisering

Centraliserade och och investeringstunga koncerner

Skogs- och stål-, samt större verkstadskoncerner

Handels- och vissa tjänstekoncerner

Struktur: kopplingar mellan bolag och divisioner

Betydande kopplingar

Moderata kopplingar

Små kopplingar

Planering

Större realinvesteringar hanteras utanför och före budgetprocessen

Reala investeringar hanteras i budgetprocess, stora investeringar eventuellt utanför budgetprocessen

Alla investeringar hanteras i budgetprocessen

Huvudkontoret involverat i strategiutveckling och investeringsprioritering

Speciellt de multinationella verkstadskoncernerna kombinerar många styrmedel

Investeringsbeslut decentraliserade. Finansiella styrmedel dominerar

Konsensus viktigt

Klara individuella ansvarsförhållanden

Investeringskommittéer eller styrgrupper kan finnas för specifika typer av immateriella investeringar såsom FoU-, utbildnings-, mjukvaruutvecklings- och marknadsinvesteringar, om stora sådana investeringar

Uppföljning

Uppföljning av enskilda investeringar sker decentraliserat

Koncernstaber följer upp nysatsningar som ledningen känt sig osäkra på

Investeringsmanual

Kan vara både mycket omfattande och enkel, och spela en underordnad roll för val av investering

Manual finns och spelar en viktig roll som normsättare

Manual finns i vissa koncerner men är enkel

Investeringskriterium

Payback används för att prioritera bland investeringar och diskonteringsmetod för att utvärdera stora investeringar

Payback, samt i vissa koncerner även diskontering

Lönsamhetskriteriet endast ett av flera kriterier och används därför mycket flexibelt

Lönsamhetskriteriet tillämpas flexibelt på koncernnivå, eventuellt striktare på lägre nivå

Lönsamhetskriterier används relativt strikt, om dessa kan tillämpas

Orsaken till att investeringsbesluten är långt decentraliserade i handels- och vissa tjänstekoncerner verkar ligga i att behovet av att samordna bolagens investeringar är relativt sett mindre. Motsatsen utgör de tre investerings- och FOU-tunga koncernerna. Den investeringstunga koncernen bygger upp likartade produktionssystem i många länder. På grund härav finns det stora fördelar att vinna genom att samordna investeringarna och det totala produktionssystemet. I de två koncerner där FOU- och marknadssatsningar dominerar finns det ett stort behov av att samordna koncernens satsningar på nya marknader och produkter. Dessa satsningar beslutas därför i en strategisk process. I samtliga dessa tre koncerner engagerar sig huvudkontoret mer direkt i investeringsprioritering och bolagens strategiutveckling, än i övriga koncerner.

Den stora gruppen skogs-, stål- och verkstadskoncerner befinner sig någonstans emellan dessa två poler. Investerings- och strategiförslag kommer nedifrån. Huvudkontoret kontrollerar kvalitén på förslagen, driver vissa strategiska initiativ och är framför allt noga med att bolagen håller sig till de strategier som man har kommit överens om. I speciellt de stora verkstadskoncernerna använder man sig av ett stort antal styrmedel. Större koncerner tvingas betona finansiella styrmedel hårdare eftersom möjligheten till personliga kontakter är mindre, än i t.ex. de mindre otc-koncernerna.

Rederierna passar inte in i denna klassificering eftersom det inte föreligger något s.k. agencyproblem mellan förslagsställare, kalkylator och beslutsfattare. Flera tjänstekoncerner uppvisar stora likheter med handelsföretagen, och orsaken torde vara att behovet av samordning i jämförelse med industrikoncernerna är begränsat. I vissa koncerner är dock resursallokeringsprocessen mer centraliserad genom att huvudkontoret är representerat i styrgrupper för viktiga investeringsgrupper såsom mjukvaruutveckling, marknadssatsningar och kompetensuppbyggnad.

Den föreslagna klassificeringen är till det yttre identisk med en utvecklad av Goold och Campbell (1987) genom studier av 16 brittiska koncerner för att beskriva huvudkontorets roll i divisionaliserade koncerner. Goold och Campbell är noga med att understryka att deras klassificering bygger på ”management styles” och inte på branschtillhörighet, formella system och beslutsprocesser. De senare kan enligt dem vara likartade.

Hur som helst är det tydligt att man även i de formella resursallokeringssystemet och för branscher kan se likheter, kanske bl.a. därför att denna undersökning avser ett större antal koncerner och därför att Goold och Campbell inte i samma utsträckning har kartlagt de formella rutinerna.

Esbjörn Segelod är docent i företagsekonomi vid Uppsala Universitet. Detta forskningsprojekt har finansierats av Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet.

En bok med en mer fullständig redogörelse för detta forskningsprojekt kommer senare att publiceras på engelska.

Referenser

Bower, J L, [1970], Managing the Resource Allocation Process. Division of Research, Graduate School of Business Administration, Harvard University, Boston.

Gandemo, B, [1983], Investeringar i företag. SIND 1983:5.

Goold, M & Campbell, A, [1987], Strategies and Styles. Basil Blackwell, Oxford.

Renck, O, [1966], Investeringsbedömning i några svenska företag. Norstedts, Stockholm.

Tell, B, [1978], Investeringskalkylering i praktiken. Studentlitteratur, Lund.