Under några dagar i juni träffades International Accounting Standards Committe (IASC) och dess styrelse (Board) i Stockholm med FAR som värdorganisation.

Vid mötet godkände man ett utkast (E 53) om ”Presentation of Financial Statements”. Den standard som ska bli resultatet av arbetet avses ersätta IAS 1, IAS 5 och IAS 13.

Styrelsen enades bl.a. om att den föreslagna standarden skulle ge begränsad vägledning om sådana upplysningar som gäller förhållanden som kan påverka ett företags förmåga att fortsätta verksamheten (going concern).

Viktigt för investerare

I en kommentar sa IASC:s generalsekreterare Sir Bryan Carsberg:

– Våra förslag kommer att påtagligt förbättra tillförlitligheten och jämförbarheten hos de årsredovisningar som görs i enlighet med International Accounting Standards (IAS). Det kommer att vara mycket viktigt för investerare på alla de kapitalmarknader, inklusive USA, som redan accepterat eller snart kommer att acceptera årsredovisningar enligt IAS. Dessutom kommer det att ge viktig vägledning för företagen i utvecklingsländerna.

Andra förslag som godkändes av styrelsen handlade om att starta projekt om ”Impairment of Long-lived Assets” och om Leasing, samt principer för att avsluta arbetet med en reviderad standard om Inkomstskatter.

Dessutom diskuterade man en del andra frågor kring Intangible Assets an Goodwill, Interim Financial Reporting, Discontinuing Operations och Financial Instruments.

Tolkningar?

Organisationen har också börjat diskutera ett förslag om att ge ut tolkningar till sina standards. Det är ett förslag som diskuteras vidare under hösten och det kommenteras så här av Sir Bryan Carsberg:

– IASC ger i dag inte ut några tolkningar av IAS och styrelsen har förbjudit kanslipersonalen att ge sådana råd. Men jag har nu under mina resor runt världen nu sett att det finns starka önskemål om hjälp med detta.

Och han menar att risken annars är att olika lokala organisationer – eller tillsynsmyndigheter – skapar egna system.

– Det skulle ju motverka själva syftet med våra standards, nämligen en harmonisering av redovisningen, betonar Sir Bryan.

Det här är ett arbete som ännu inte kommit igång och det finns därför inga svar på de många frågor som naturligtvis redan väckts; om vem som ska tolka, hur det ska göras och hur det ska publiceras.