Med anledning av den nya revisorslagstiftningen har samrådsgruppen FAR/SRS lagt fram förslag till utbildningsmatriser för revisorsexamen och högre revisorsexamen. Förslaget, som presenterats för Revisorsnämnden, beskrivs här av Anders Lundberg och Gunnar Sandsten.

Det kan knappast ha undgått någon inom revisionsbranschen att vi numera inom område för område successivt anpassar oss till EUs olika regelsystem, så också inom regelsystemet för revisorer. Ett exempel på detta är den nya revisorslagstiftningen, som trädde i kraft den 1 juli 1995 och som bl.a. föreskriver att den teoretiska och praktiska utbildningen för godkännande och auktorisation som revisor skall följas av en offentlig examen i den statliga myndigheten Revisorsnämndens regi; revisorsexamen för godkännande och högre revisorsexamen för auktorisation.

Som komplement och praktisk vägledning gav Revisorsnämnden i oktober 1997 ut ”Föreskrifter om utbildning och prov” som behandlar vad som fordras i form av teoretisk och praktisk utbildning för att få avlägga revisorsexamen respektive högre revisorsexamen. Vidare behandlas även praktiska frågor kring proven. Utländska utbildningar behandlas inte i denna artikel. Systemskiftet innebär i korthet följande förändringar.

Revisorsexamen

För att få avlägga prov för revisorsexamen fordras utbildning vid svenskt universitet eller högskola som omfattar minst 120 poäng i ämnena företagsekonomi, juridik, ADB, nationalekonomi, statistik och matematik. Vidare skall ingå en uppsats på nivån över 40 poäng i valfritt ämne. (Fullständig uppställning nedan.)

Revisorsexamen

Minsta antal poäng i respektive ämne för att få avlägga prov för revisorsexamen. Totalt erfordras minst 120 poäng.

Ämne

Minsta antal poäng som skall ha erhållits

Företagsekonomi

60

Juridik

30

Övriga obligatoriska ämnen

20

Företagsekonomi

Studierna skall ge kunskap om ekonomisk teori och metod samt ämnesområden av särskild betydelse för redovisnings- och revisionsverksamhet. Särskilt avseende skall fästas vid studier i redovisning, revision, finansiering, ekonomistyrning och organisationslära. I fråga om revision skall studierna ge kunskap om revisionens huvudprinciper och mål samt revisorns roll, uppgifter och ansvar. Minst 10 poäng på nivån över 40 poäng skall utgöras av kurser i extern redovisning.

Juridik

Studierna skall ge kunskap om rättssystemets struktur, juridisk metod samt materiell rätt av betydelse för revisionsverksamhet.

Handelsrätt

Studierna skall omfatta minst 20 poäng. Särskilt avseende skall fästas vid associationsrätt, allmän förmögenhetsrätt samt kredit- och obeståndsrätt.

Beskattningsrätt

Studierna skall omfatta minst 10 poäng. Särskilt avseende skall fästas vid inkomstbeskattning av företag. I ämnet skall också behandlas andra skatter och avgifter med anknytning till företag, främst mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter.

Övriga obligatoriska ämnen

Ämnena får integreras i andra ämnen.
Studierna i åtminstone ett av ämnena ADB, nationalekonomi, statistik och matematik skall omfatta minst 10 poäng.
I ADB skall särskilt avseende fästas vid informations- och datorsystem inom ekonomistyrning, redovisning och revision. Därmed sammanhängande säkerhets- och kontrollfrågor skall ingå.

Den praktiska utbildningen skall pågå i minst tre år och följa ett utbildningsprogram, gärna nedbrutet på individnivå och med uppföljning av en kvalificerad medarbetare. Med praktisk utbildning avses å ena sidan kurser, seminarier, temadagar, självstudier m.m., och å andra sidan den praktiska tillämpningen. För att få bästa möjliga bestående inlärning är det viktigt att i så stor utsträckning som möjligt tidsmässigt koppla den praktiska träningen med kunskaper erhållna i kurser.

Utbildningen skall vara allsidigt sammansatt och ge kunskap om revision i olika branscher. Vidare skall alla revisionens faser ingå – planering, utförande och rapportering men också kvalificerad utredning. Särskild vikt skall läggas vid en revisors bedömningar och slutsatser samt de etiska regler som en revisor måste iaktta vid revisionsarbetet.

Utbildningen skall omfatta minst 1.500 timmar revision varav huvuddelen skall utgöras av revision av aktiebolag.

Högre revisorsexamen

För att få avlägga prov för högre revisorsexamen fordras teoretisk utbildning vid svenskt universitet eller högskola motsvarande minst 160 poäng. Av dessa skall minst 120 poäng fördelas på samma sätt som för revisorsexamen. Övriga 40 poäng får inhämtas inom valfria ämnesområden

För den praktiska utbildningen gäller utbildning i revisorsyrket i minst tre år, liksom för revisorsexamen. Härutöver krävs ytterligare två års utbildning om minst 1.000 timmar revision, varav mer än 500 timmar skall omfatta kvalificerad medverkan vid revision av företag som på grund av sin storlek eller av annan anledning är svåra att revidera.

Prov för revisorsexamen och högre revisorsexamen

Prov anordnas två gånger om året, i juni och i november. Orter och datum fastställs i januari för ett år i sänder. Första provtillfället planeras ske under juni 1998. Ansökan om prov för revisorsexamen och högre revisorsexamen skall göras på ett särskilt ansökningsformulär och skall vara Revisorsnämnden tillhanda senast 1 april respektive 1 september.

I oktober 1997 gav Revisorsnämnden ut ”Information om prov för revisorsexamen och högre revisorsexamen” för att informera om proven och ge erforderlig vägledning till dem som avser att genomföra proven som ett led i ansökan om godkännande eller auktorisation. Där anges som syfte med proven att dessa skall säkerställa att revisorn har tillräckliga teoretiska kunskaper för att utföra lagstadgad revision och förmåga att i praktiken tillämpa sådana kunskaper. Högre revisorsexamen skall härutöver säkerställa att revisorn har teoretiska kunskaper och förmåga att i praktiken tillämpa dessa kunskaper i företag som på grund av sin storlek eller av annan anledning är svåra att revidera. Vad som skall prövas är förmågan att praktiskt tillämpa de kunskaper som behövs för att utföra revision.

Proven inriktas därför på för en yrkesutövande revisor nödvändiga kunskaper inom centrala områden med uppgifter som påminner om situationer som en revisor kan ställas inför. De olika ämnesområdena integreras i varandra.

Mot bakgrund av de krav på teoretisk utbildning som anges i revisorsförordningen avser proven att i första hand täcka ämnesområdena:

  • Revision

  • Redovisning

  • Revisorsrollen

  • Handelsrätt

  • Beskattningsrätt

  • Informationsteknik

Andra ämnesområden som kan förekomma är:

  • Ekonomisk analys

  • Företagsvärdering

  • Finansiering

  • Nationalekonomi

I högre revisorsexamen prövas förmågan att i praktiken tillämpa kunskaper i företag som på grund av sin storlek eller av annan anledning är svåra att revidera. Detta leder till att provet även täcker situationer som är mer komplexa och som därigenom ofta inrymmer förhöjd revisionsrisk, exempelvis:

  • utsatt affärsmässigt och svårbedömt ekonomiskt läge som vid bortfall av produkter och marknader eller väsentliga tvister

  • komplicerade redovisningsfrågor och publika bolags externa rapportering

  • komplicerade organisatoriska förhållanden som koncernstruktur och internationella faktorer eller förändringar (eller behov av förändringar) i organisationen

  • komplicerade affärsförhållanden som prisberäkningsgrunder eller andra kalkylfrågor och finansieringsförhållanden eller avtal med kunder eller leverantörer

  • komplexa och svårbedömda administrativa rutiner och system

  • bristfällig kontrollmiljö som vid lågt kontrollmedvetande eller bristande förutsättningar för intern kontroll

Matriserna

Med anledning av den nya revisorslagstiftningen tillsatte Samrådsgruppen FAR/SRS en arbetsgrupp med uppgift att bl.a. konstruera två utbildningsmatriser, en över tre år som leder till revisorsexamen, den andra för ytterligare utbildning i två år och som leder till högre revisorsexamen. Förslaget till utbildningsmatriser som det föreligger nu har utarbetats i nära samarbete med FARs och SRS:s utbildningskommittéer och presenterats för Revisorsnämnden. (Fullständigt förslag nedan.)

Förslag till utbildningsmatris avseende revisorsexamen och högre revisorsexamen

Matriser. IREV har i samarbete med FARs och SRS:s utbildningskommittéer utarbetat förslaget till utbildningsmatriser.

År

Revisorsexamen

tim

1

2

3

Grundkurs i revision

40

x

Påbyggnadskurs I i revision

36

x

Registeranalys

 8

x

Bokslutsredovisning

32

x

Bokslutsredovisning fördjupning

24

x

Koncernredovisning I

24

x

Värdering av varulager och pågående arbeten

16

x

Revision av tillverkande företag

16

x

Mervärdesskatt I

16

x

Skattekurs I

24

x

x

Skattekurs II

24

x

Påbyggnadskurs II i revision

40

x

Analys och värdering av företag

16

x

Due diligence

 8

x

Ekonomi- och verksamhetsstyrning

24

x

Miljörätt samt Internationell tillämpning, handels- och beskattningsrätt

 8

x

År

Högre revisorsexamen

tim

1

2

Värdering och redovisning av finansiella instrument

 8

x

Riskmanagement och revision av försäkringar

16

x

Skattekurs III

24

x

Utredning och rapportering

28

x

Revisorsjuridik

24

x

Högre revisionsseminarium

24

x

I jämförelse med tidigare matriser innebär förslaget två väsentliga förändringar. Enligt den nya ordningen är en revisor behörig att revidera företag efter tre års praktisk utbildning och avklarat prov för revisorsexamen. Utbildning i form av kurser, seminarier etc. som tidigare fördelades på fem år skall nu anpassas till en praktisk utbildningstid om minst tre år. Detta har fått till konsekvens ett utökat antal utbildningstimmar per år jämfört med tidigare rekommenderade 80 timmar per år.

Den andra förändringen har att göra med vilka ämnesområden som proven till revisorsexamen och högre revisorsexamen avser att täcka. Revisorsnämnden har för respektive ämnesområde specificerat vad som kan ingå. Nedan redovisas dessa:

Revision

Riskanalys och planering

Intern kontroll

Förvaltningsrevision

Specifika poster i resultat- och balansräkningar

Koncernrevision

Kombinerade uppdrag

Beaktande av internrevision

Gemensam revision

Granskning av prospekt

Granskning av årsredovisning och delårsrapport

Rapportering

Utformning av revisionsberättelse

Yttranden och intyg

Granskning av miljöredovisning

Redovisning

Grundläggande redovisningsprinciper

Tillämpning av lagar och rekommendationer

Utformning av årsredovisning och delårsrapport

Koncernredovisning

Internationell redovisning

Intern redovisning

Miljöredovisning

Revisorsrollen

God revisorssed

Dokumentation

Revisorn på bolagsstämma

Medverkan vid due diligence,

skatteprocesser mm

Revisorn som rådgivare

Avsägelse av revisionsuppdrag

Tillsynsärenden

Beskattningsrätt

Grundläggande principer

Person- och förmögenhetsbeskattning

Beskattning av olika företagsformer

Fåmansbolagsbeskattning

Koncernbeskattning

Indirekt beskattning, främst mervärdesskatt

Tillämplig internationell rätt

Handelsrätt

Bolagsrätt och annan associationsrätt

Förmögenhetsrätt (avtalsrätt, köprätt mm)

Kredit- och obeståndsrätt

Konkurrensrätt

Arbetsrätt

Miljörätt

Tillämplig internationell rätt

Informationsteknik

IT som affärsstöd

Elektronisk handel

Intern kontroll och säkerhetsfrågor

IT i revisionsarbetet

Företagsvärdering

Avkastningsvärdering

Substansvärdering

Överlåtelseformer

Ekonomisk analys

Ekonomistyrsystem

Budgetering

Kalkylering

Nyckeltal

Finansiering

Kapitalbehovsanalys

Finansierings- och kassaflödesanalyser

Finansiella instrument

Nationalekonomi

Internationella och nationella ekonomiska tendenser

Företagets mikro- och makroekonomiska beroenden

Vid en jämförelse mellan den uppräkning på delområden som revisorsnämnden gjort och de områden som kurserna i de gamla matriserna täcker kunde arbetsgruppen konstatera ett antal vita fält som inte täcks in i den högre teoretiska utbildning man har eller kommer att ha med sig från högskolan. Detta rör IT-området som i tillämpliga delar föreslås inarbetas i de grundläggande revisionskurserna. Analys och värdering av företag, miljörätt samt internationell tillämpning, handels- och beskattningsrätt är andra exempel. Vidare saknas miljö- och internationell redovisning vilka kommer att inarbetas i Bokslutsredovisning, fördjupning. I matrisen till högre revisorsexamen föreslås ett Högre revisionsseminarium där de situationer som revisorsnämnden har benämnt som mer komplexa och som därigenom ofta inrymmer förhöjd revisionsrisk kommer att behandlas.

Om man summerar tidsåtgången i det nya förslaget till matriser föreslås för godkänd revisor 356 timmar, ca 119 timmar per år och för auktoriserad revisor ytterligare 124 timmar, 62 timmar per år. Detta skall jämföras med det gamla systemet för godkända och auktoriserade revisorer 416 timmar, ca 83 timmar per år. Att antalet utbildningstimmar per år under treårsperioden föreslås öka är en konsekvens av att den praktiska utbildningstidens längd förändras men även av att bredden på det kompetensområde som kan bli föremål för prov till revisorsexamen och högre revisorsexamen har ökat.

Alla vi som arbetar aktivt med utbildning känner utmaningen att med hjälp av bl.a. olika tekniska möjligheter som i ökande grad står till förfogande för exempelvis distansutbildning höja efektiviteten i utbildningen. Syftet måste vara att erbjuda en effektiv utbildning med bästa möjliga förutsättningar för inlärning och därmed praktisk användbarhet.

Arbetsgruppen kommer att redovisa sitt förslag till utbildningsmatriser till Samrådsgruppen FAR/SRS för beslut under våren 1998.

Återstår så att slutföra arbetet med individuella utbildningsprogram. Av ovan framgår att det är viktigt för inlärningseffekten att individuella utbildningsprogram upprättas, där det framgår hur den praktiska träningen skall genomföras och hur den skall kombineras med erhållna kunskaper i kurser. Samrådsgruppen har ansett det viktigt att kåren får ledning i ett exempel på hur ett individuellt utbildningsprogram kan läggas upp. Till detta får vi återkomma senare.

Anders Lundberg , VD på IREV.

Gunnar Sandsten , auktor revisor, ordförande i SRS utbildningskommitté samt ledamot av examensrådet.