Millenniets sista FAR-dag hölls den 26 november 1999, som vanligt på Sheraton Hotel i Stockholm. Dagen hade samlat ca 140 anmälda deltagare inräknat gäster och anställda vid FARs kansli.

Under dagen hölls paneldebatt på årets tema ”Flerkompetensbyråer – Revisions- och konsultbyrå eller Konsult- och revisionsbyrå?” och flera seminarier. Till det återkommer Balans i januarinumret med utförliga referat.

Vid den följande stämman framhöll FARs ordförande Ingvar Pramhäll att verksamhetsåret 1998/99 präglats av full aktivitet med ovanligt mycket att göra för både styrelse och kansli.

Han riktade ett tack både till generalsekreteraren för dennes framgångsrika insatser i samband med Revisionsbolagsutredningen och till vice ordföranden som hållit i det mycket omfattande arbetet med FARs remissvar på den utredningen. För övrigt rapporterade han att ett lagförslag väntades inom relativt snar framtid.

Andra områden som apostroferades av Ingvar Pramhäll var det stora åtagande att översätta internationella revisionsstandards (ISA), det internationella arbetet, kvalitetsfrågorna och samrådsaktiviterna med t.ex. Revisorsnämnden, Riksskatteverket och Finansinspektionen.

Han talade också om projekt Z, arbetet med en gemensam förening för branschen. (Mer om den frågan i särskild artikel här intill.)

Vidare redogjorde dotterbolagsdirektörerna Margareta Damberg (FAR Förlag som under året omsatte 47,9 Mkr och redovisade ett resultat före dispositioner och skatt på 10,2 Mkr) och Anders Lundberg (IREV, där FAR äger 75 procent, med en omsättning på 31,8 Mkr och ett resultat på 0,6 Mkr) för verksamheten i sina respektive företag.

Därefter talade generalsekreterare Björn Markland om den aktuella boksluts- och budgetsituationen.

Intäkterna för FAR och dess servicebolag ARS var under året mindre än kostnaderna och det redovisade resultatet före dispositioner och skatt blev -1,6 Mkr i stället för budgeterat nollresultat, bl.a. till följd av de inledningsvis beskrivna aktiviteterna och omförhandlade avtal.

Eftersom de fortsatta aktiviteterna i FARs kärnverksamhet också kommer att kräva fortsatta höjningar – med omkring 3 procent – och eftersom förlaget inte fortsättningsvis bör få sin soliditet ytterligare försämrad genom att behöva täcka underskottet med balanserat fritt eget kapital, föreslog styrelsen avgiftshöjningar med ca 50 procent.

Dock skulle man enligt förslaget avvakta med att ta ut mer än förra årets belopp till dess att reglerna klarnat kring utbetalning och beskattning av återbetalningen från SPP som för FARs del uppgår till ca 7,7 Mkr.

Stämman fastställde sedan enhälligt och utan debatt årsredovisningen, beviljade styrelseledamöterna ansvarsfrihet. Man godkände även avgiftsförslaget utan vidare debatt.

Valen följde helt nämndens förslag. Christer Cederblad, Kristianstad, blev alltså ny styrelseledamot, Birgitta Lindén, Stockholm, ny kvalitetsnämndsledamot och Agneta Hjorth, Göteborg, ny suppleant i samma nämnd.

I FARs nämnd gick Reidar Peters, Malmö, in som ordinarie ledamot och Christer Olander, Linköping, blev ny suppleant.

Stämman godkände vidare årsredovisningarna i forskningsstiftelsen Oskar Silléns Fond och stiftelsen FARs jubileumsfond. Avslutningsvis bekräftades 1998 års stämmobeslut att modernisera 4 § i stadgarna vad gäller kravet på kunskapsprov.

Referat: Bengt Holmquist