Revisorerna påtar sig rollen som byråkratiseringens spjutspetsar och lägger en tung våt filt över småföretagen i form av onödigt komplicerade redovisningsregler.

Redovisningsrådets (RR) medlemmar går ut offentligt och påstår att dess rekommendationer (RR-REK) i redovisningsfrågor är god redovisningssed för alla företag. Att några hundra börsföretag delvis följer RR-REK på grund av börskontrakt etc. kan möjligen konstituera god sed för börsföretagen. Men god sed förutsätter utbredd användning. För att få 100 000-tals småföretag att följa RR-REK krävs hjälp i många avseenden.

Revisorerna ställer upp som hjälpgumma genom att aningslöst belamra småföretagen med årsredovisningsmallar där det påstås att företaget följer RR-REK. Det innebär att man medverkar till en utbredd användning. Då blir det god redovisningssed alldeles i onödan och till höga kostnader för de mindre företagen.

Omfattningen av och komplexiteten i RR-REK ökar för närvarande i snabb takt på grund av inverkan från internationell praxis för stora publika företag. Jag behöver bara nämna tre av alla rekommendationer – ”finansiell leasing”, ”uppskjuten skatt” och ”successiv vinstavräkning”. Dessa är exempel på krav som är alldeles för långtgående för småföretagen att uppfylla. Återstår i så fall för oss revisorer att hjälpa till – men till vilket pris och till vad nytta för vem?

För ”microföretag” (mindre än 10 anställda) som utgör långt mer än 90 % av alla företag produceras nu årsredovisningar i 10-sidiga dokument med överflödig och ofta nonsensinformation så att man inte ser skogen för bara träd. Allt i enlighet med mallen!! Normalt skulle det räcka med 2 sidor.

Bokföringsnämnden (BFN) står i begrepp att fastställa kraven på de små företagen när det gäller RR-REK. Det är fullkomligt orimligt att belasta alla småföretag med krav på att slaviskt följa dessa rekommendationer. Skall man tala om harmonisering internationellt måste man också väga in i vilken utsträckning andra länder kräver följsamhet för de små företagen. Om jag är rätt underrättad finns inte i något land i världen sådana krav. Varför skall då vi vara bäst i klassen?

Per Strandin Auktor revisor