Vi revisorer är fruktansvärt dåliga på att marknadsföra oss. En av orsakerna till detta inom det område jag syftar till är Revisorsnämndens och tidigare även Kommerskollegiums synsätt på vår roll i den ideella verksamheten.

Jag vill då hänvisa till en alldeles speciell företeelse som existerar i Sverige dvs. idrottsrörelsen med alla dessa ideellt arbetande människor. Som ni alla säkert känner till får vi revisorer inte deltaga i någon styrelse utan att först begära dispens hos Revisorsnämnden! Är då föreningen finansierad med bl.a. sponsorpengar – vilket 90 % av alla föreningar är oavsett storleksordning – säger Revisorsnämnden (och tidigare i lika hög grad Kommerskollegium) nej till er ansökan just med stöd av att föreningen finansierades genom sponsorer!! Överklagar man ger naturligtvis rättsinsatserna Revisorsnämnden rätt – myndigheterna måste ju hålla ihop! Flera av mina kollegor har redan den erfarenheten.

Kontentan blir då indirekt att Revisorsnämnden (Kommerskollegium) och vi revisorer t.o.m. blir orsaken till att idrottsrörelsen figurerar på löpsedlar och förstasidor med sina ekonomiska ”äventyr” både skatterättsligt och i övrigt.

Vi revisorer är väl delvis ursäktade. Med vetskap om Revisorsnämndens märkliga attityd inom detta område blir det endast en bråkdel av oss revisorer som ens försöker deltaga i någon styrelse.

Med stöd av ovan angiven bakgrundsbild är det då märkligt att varken revisorsorganisationerna FAR eller SRS eller enskilda revisorer ställer krav på att man lagstiftningsvägen över en viss nivå skulle vara skyldiga att välja auktoriserade eller godkända revisorer i stället för att välja obetalda medlemmar i den egna föreningen. Det är samtidigt ändå mer märkligt att Revisorsnämnden inte verkar i den riktningen men de kanske har fullt upp med att vara fiskala mot oss revisorer så det blir nog i slutänden så att ansvaret vilar på revisorerna själva.

En utmärkt marknadsföring för oss revisorer vore väl att ta upp ett dylikt förslag nu när alla skandaler uppdagas i förening efter förening. Hur länge tror ni att idrottsrörelsen skulle visa upp så bristfälliga ekonomiska bilder som figurerar om det antingen fanns yrkesrevisorer i deras styrelse eller ändå bättre om de enligt lag har skyldighet att ha kvalificerade revisorer i sina föreningar?

Bengt G Andersson

Godkänd revisor, Västerås