Revisorskåren minskar för fjärde året i rad. Det framgår av den årliga statistik som RN (Revisorsnämnden) presenterar på annan plats i detta nummer av Balans. Det gäller både auktoriserade och godkända revisorer, men det är den senare kategorin som minskat mest.

RN har också i olika sammanhang uttryckt en viss oro för den här utvecklingen.

Vad säger FAR?

– Vi kan konstatera att det för närvarande anställs ganska många nya ute på byråerna, säger generalsekreterare Björn Markland. Man kan man nog hoppas att balansen ska vara återställd relativt snart.

Situationen idag speglar läget i början av 90-talet, då branschen ju tvingades till nedskärningar och försiktighet. Som en följd av det minskade också antalet anställda per auktoriserad revisor ute på byråerna. Det är bl.a. det som nu syns i den aktuella statistiken sju – åtta år senare.

– Det handlar ju officiellt om fem år innan man kan bli auktoriserad, men i praktiken rör det numera sig ofta om något längre tider, påpekar Markland. Det beror bl.a. på de ökade kunskapskontrollerna.

Till det ska naturligtvis också läggas de år det krävs för att ta sin akademiska examen.

Därför är det lätt så att branschen – liksom en del andra områden med långa utbildnings- och kvalifikationstider – kan hamna i otakt med konjunkturerna.

Bengt Holmquist