Tystnadsplikten för revisorer är något som inte alltid förstås, uppskattas och accepteras av en oförstående omvärld. Vi har skrivit om det tidigare och det blir säkert inte heller sista gången, när vi nu visar några typfall. Många kan nog acceptera att en revisor inte svarar, när t.ex. media pressar på för att den vägen få veta saker som bolaget inte berättar.

Men att tystnadsplikten också kan gälla ägarens fru, de anställda, kamrern på företagets bank eller aktieägare – det är lite svårare att förklara. FARs föreningsjurist kommenterar våra fall (som är konstruerade utifrån revisorers verkliga upplevelser) och samtidigt lägger vi ut en ordentlig utredning av frågan på vår hemsida på Internet.

I numret diskuteras också de i många fall för låga avskrivningarna på byggnader. Förr i världen när ett hus var just ett hus var det lättare, idag är både teknikinnehåll (som åldras snabbt!) och marknadsvärde viktiga faktorer. Författarena menar att det borde beaktas och kommenteras mycker mer i redovisningarna, Och det är en debatt som vi lär få återkomma till ganska snart.