Balans nr 8–9 2001

Noteringar: Bråttom att hitta FARs kandidater till europeiskt pris för bästa miljöredovisning!

Nu ska FARs samrådsgrupp för miljöfrågor välja ut kandidater till EERA:s pris för bästa miljöredovisning.

Förkortningen står för European Environmental Reporting Awards, ett pris som stöds av EU och dess miljökommissionär, Margot Wallström och där FAR är svensk representant.

Ingemar Nilsson, Deloitte & Touche, är den som i FARs styrelse ansvarar för bl.a. miljöredovisningen. Han sitter också i juryn för EERA-tävlingen. Ordförande är dansken Flemming Tost.

FARs samrådsgrupp räknar med man känner till de flesta av de företag som kan bli aktuella för deltagande i den europeiska tävlingen. Det svenska urvalet är alltså ingen tävling man behöver anmäla sig till, utan juryn kan välja fritt.

Men både revisorer och företagen själva får naturligtvis höra av sig om man inte känner sig säker på att vara känd av dem som nominerar. Observera dock att den som sedan nomineras måste kunna lämna in en engelskspråkig version av sin miljöredovisning.

De svenska kandidaterna ska finnas hos EERA senast i november och FARs samrådsgrupp för miljöfrågor behöver naturligtvis tid på sig för att göra sin bedömning. Det är alltså ganska bråttom.

EERA är indelat i flera klasser. Förra året delades det ut pris till totalsegraren (Shell, UK), till bästa förstagångsredovisare (Acquedotto Pugliese, Italien), till bästa redovisning i kategorin små och medelstora företag (1. Obermurtaler Brauereiengenossenschaft, Österrike) och för bästa ”sustainability”-redovisning (Novo Nordisk a/s, Danmark).

I år blir det fyra likvärdiga klasser (Environmental, First-time, Sustainability och SME).

Två av hedersomnämnandena förra året gick dessutom till SAS och Elanders AB.

Två arrangemang

Situationen är den att det finns två tävlingar där svenska företags miljöredovisningar kan delta. Tidigare har FAR varit med i kretsen som arrangerat en svensk tävling, men nu blir det alltså – efter en del turer – så att FAR i stället nominerar kandidater direkt till den europeiska tävlingen.

En svensk miljötävling arrangeras nämligen av Företagsekonomiska institutet och tidningen Affärsvärlden tillsammans med Deloitte & Touche. De priserna kommer att delas ut i samband med en miljödag med seminarier och andra arrangemang. Samrådsgruppen menade dock att FAR inte borde delta i arrangemang där enskilda byråer är med bland arrangörerna.

Därför blir det alltså denna direktnominering till EERA inför årets tävling.

Bengt Holmquist