Det är revisorsnämnden som ansvarar för och anordnar proven för revisorsexamen och högre revisorsexamen.

Prov för revisorsexamen anordnades för första gången hösten 1998 och då blev Karl Liljeberg historisk genom att bli den förste som klarade provet.

Övergångsregler för utbildning till godkänd och auktoriserad revisor. Den 31 december 2002 är det sista dagen som en ansökning enligt övergångsreglerna för att bli godkänd eller auktoriserad revisor ska ha inkommit till Revisorsnämnden. Övergångsreglerna är till för dem som påbörjade sin revisorsutbildning före den 1 juli 1995.

På grund av övergångsregler1 var inte intresset för att göra provet speciellt stort under de första åren.

– Vi fick till och med ställa in provet vid något tillfälle, berättar Gunilla Arvidsson som är ansvarig för examensfrågor på RN.

Sedan dess har intresset ökat och i november är rekordmånga anmälda till provet – cirka 240 personer.

– Övergångsbestämmelserna slutar att gälla vid årsskiftet och det märks. Utöver de som skriver revisorsexamen gör cirka 20 personer provet för högre revisorsexamen.

Man kan skriva proven för revisorsexamen och högre revisorsexamen vid samma tillfälle, men det är inte speciellt vanligt. Förste person att klara det var Kristian Raa (se artikel bredvid).

Vem får göra examen?

För att göra revisorsexamen och högre revisorsexamen måste man uppfylla kraven på teoretisk och praktisk utbildning (se separat ruta, föregående sida). Revisorsnämnden får många frågor om poängen i juridik och övriga obligatoriska ämnen.

– När det gäller de övriga obligatoriska ämnena, informations- och databehandling, nationalekonomi, matematik samt statistik, bör man observera möjligheten att tillgodoräkna studier som är integrerade i annat ämne, säger Nils-Göran Nyberg som handlägger ansökningar på Revisorsnämnden.

Efter avklarad examen ansöker man hos Revisorsnämnden om behörighet som godkänd eller auktoriserad revisor.

Man får alltså inte behörigheten genom att klara provet.

Reportage: Inge Wennberg och Åsa Johansson (faktarutor)