I höstas beslutade Sveriges Redovisningskonsulters Förbund (SRF) på sin kongress att en auktorisation ska införas för redovisningskonsulter. ”Syftet ... är att höja kompetensen i branschen samt skapa en tydligare yrkesroll”, skriver SRF:s tidning Konsulten.

På förbundets hemsida kan man läsa att den som vill bli auktoriserad ska ha ”en viss kunskapsnivå inom redovisning, beskattning, ekonomistyrning och civilrätt”. Miniminivån för studier är antingen

  1. SRF:s kurs för högre redovisningsekonomer eller

  2. tre terminers högskolestudier i relevanta ämnen eller

  3. avlagd redovisningskonsult examen/auktorisationsutbildning i SRF:s regi.

Man räknar med att alla SRF-ledamöter ska vara auktoriserade 1 januari 2009.

Dan Brännström, generalsekreterare i FAR, uttalar sig i Konsulten och säger sig vara väldigt positiv till initiativet men starkt kritisk till titeln. Han förklarar att ”redan idag har många svårt att hålla isär redovisning och revision, och många säger ’revisorn” också om redovisningskonsulten. Att välja en titel som ligger så nära auktoriserad revisor är olyckligt för alla”.

En expertgrupp inom SRF ska ta fram en konsultexamen uppbyggd på flera delar. Förbundsstyrelsens direktiv till expertgruppen vad gäller innehåll och nivå inom respektive kunskapsområde:

  • Redovisning; från verifikat till årsredovisning.

  • Ekonomistyrning; analysera, planera och presentera ett företags resultat.

  • Beskattning; upprätta inkomstdeklaration och skatteplanera.

  • Civilrätt; civilrättslig lagstiftning som styr och påverkar företaget.