Att ingen har kommit på detta tidigare! En av årets första storsäljare på bokmarknaden är pocketutgåvan av katastrofkommissionens Tsunamirapport. Boken som ges ut av det nystartade förlaget StoryBooks (två journalister på tidningen Dagens Industri) hade redan en månad efter lanseringen sålt slut första upplagan om 8 000 böcker.

Boken är en osminkad version av Tsunamirapporten. Och rapporten är formellt ett myndighetsbeslut som kan laddas ner från regeringens hemsida och ges ut av vem som helst.

Idén med att ge ut viktiga rapporter som billig pocket kommer från USA. Där gav ett förlag ut 11-september-kommissionens rapport. Det var 2004 och boken sålde i över 1 miljon exemplar.

Det är inte troligt att någon av de utredningar eller de rapporter som berör revisionsbranschen kommer att säljas i massupplagor. Trots att vissa berör ett stort antal människors verksamheter – och borde skapa intresse i vidare kretsar.

Det samma gäller litteratur om skatter. Vi beklagar oss alla över skattetrycket, men vi överlåter åt experterna att ta itu med problemen. För dessa har nyligen en ”gammal bekant” kommit i repris: ”Det svenska skattesystemet” (Norstedts Juridik; 566 s.) av Gunnar Rabe och Ingrid Melbi finns nu i en nittonde (!) upplaga. Gunnar Rabe har också kommit med boken ”Skattelagstiftning – Lagar och andra författningar som de lyder den 1 januari 2006” (Norstedts; 939 s.). Den senare är en samling av lagtexter som ”uppdaterats med hänsyn till förändringar i lagstiftning och nya rättsfall under 2005”.

”Fåmansföretag – Skatteregler och skatteplanering” (Björn Lunden information; 424 s.) är skriven av Kjell Sandström och Ulf Svensson – båda skattekonsulter/experter. Detta är den sjätte upplagan ”som uppdaterats med de nya 3:12-reglerna om utdelning och kapitalvinst”.

Norstedts förlag låter också meddela att ytterligare en skattebok är på väg. I början av mars publiceras ”Skattetillägg och skattebrott” skriven av Karin Almgren och Börje Leidhammar. I denna bok behandlas de förändrade reglerna om skattetillägg samt den reformerade skattebrottslagen.