Nordiska Revisorsförbundet (NRF) höll ett ordförandemöte i Köpenhamn den 7–8 mars. Mycket handlade om det långsiktiga arbetet i världsfederationen International Federation of Accountants (IFAC).

– Tack vare att de fem nordiska länderna samarbetar är NRF i dag representerat i alla de viktigaste IFAC-organen, både i styrelsen och i de kommittéer som fastställer standarder för yrket, förklarar Björn Markland hos NRF.

Han säger att man slog fast att NRF ska sträva efter att vara så även i fortsättningen. Att det ska finnas väl förberedda kandidater att ersätta dem som lämnar sina befattningar på grund av IFAC:s rotationsregler.

Mer konkreta planer för det sistnämnda ska fastställas vid ett uppföljande telefonsammanträde i april. NRF:s representanter i IFAC:s styrelse och kommittéer anslöt mot slutet av mötet och redogjorde för sitt arbete. En viktig fråga blev hur IFAC-arbete ska kunna nyttiggöras så att man verkligen utnyttjar det nordiska samarbetet på hemmaplan.

Ordförandemötet behandlade även utkast till slutrapporter från de tre projekt som NRF har drivit i ungefär ett års tid. Det gäller implementeringen av det nya åttonde direktivet, bestyrkandeuppdrag för små och medelstora klientföretag, och revisorns skadeståndsansvar, allt betraktat i ett nordiskt perspektiv.

– Alla tre rapporterna god kändes i princip, säger Björn Markland och fortsätter:

– Rapporterna ska nu användas i diskussioner med myndigheter och lagstiftare på nationell och europeisk nivå. Arbetet lär redan har väckt nyfikenhet där.

Ordförandemötet i Köpenhamn fastställde en omfördelning av de fem medlemsföreningarnas kostnader för internationellt arbete 2005. Alla sådana kostnader delas nämligen med 28 procent var för Danmark, Norge och Sverige, 13 procent för Finland och 3 procent för Island. Tanken är att ”rätt person” alltid ska kunna sättas in i det gemensamma arbetet, vare sig han eller hon kommer från en stor eller liten förening. Totalt är det ungefär € 210.000 i rena utgifter som behandlas så.

Björn Markland avslutar med att nämna två kommande arrangemang: Årsmötet 2006 som äger rum i Svartå i Finland, och där ska utbildning och småföretagsrevision bli centrala temata. Samt ett möte 3–5 september 2008 då NRF tillsammans med FEE står som arrangör för en kongress i Köpenhamn om småföretag och små revisionsbyråer.