Bokhandeln tappade försäljning under februari månad trots den årliga bokrean. Dessa dystra uppgifter kommer från Statistiska centralbyrån och Handelns utredningsinstitut.

Man kan undra om vi slutat läsa? Eller i vart fall läser mindre.

Kanske har företaget Bokilur ett av de recept som kan locka mediebruströtta att ”läsa” mer. Företaget satsar på att få folk att lyssna på böcker via mobiltelefon.

Visst låter det enkelt. Mobilen har ju många av oss hur som helst med i fickan eller i väskan. Och kan man för en billig penning lyssna på en bok under resan eller oväntat uppehåll, så skulle säkert fler böcker bli sålda och ”lästa”.

I de senaste numren av Balans har den ideella sektorn fått stort utrymme. Som en tanke i tiden har David Gustafsson skrivit boken ”Styrelsearbete i ideella föreningar – Mål, visioner och engagemang” (Affärslitteratur; 123 sid.). Detta är en lättläst och begriplig guide hur styrelsearbetet i en ideell förening kan läggas upp. I en kort text beskrivs revisors roll i föreningen: ”Har man förmånen att ha en erfaren revisor ... kan styrelsen använda honom som rådgivare. Men rollerna måste hållas isär ...” skriver David Gustafsson som avslutar boken med en viktig uppmaning: ”se till att ha roligt i styrelsearbetet!”

Om miljö, en del av vår allra närmaste miljö, handlar boken ”God arbetsmiljö” (Tholin & Larsson; 237 sid.). Detta är en genomgång av olika faktorer som påverkar just arbetsmiljön författad av Annika Westergren och Thomas Englund. Boken är bred, så bred att den i sina stycken mer är en uppräkning än en handledning. Om lönesättning sägs exempelvis ”Det vanliga är att den individuella prestationen och kopplingen till lönen diskuteras i de s.k. medarbetarsamtalen. Motsatsen förekommer också, dvs. att lönen hålls utanför dessa samtal eftersom de anses kunna hindra en öppen och positiv dialog i övriga frågor.”

Till sist en matnyttig nyhet för många revisorer: ”Internationella redovisningsstandard i Sverige IFRS/IAS 2006” (FAR Förlag; 682 sid.) är en sammanställning av de svenska översättningar av IFRS som antagit av EU.