Olika revisorskategorier

Centralhandelskammarens revisionsnämnd (TILA) ordnar CGR-revisorsexamen årligen. Examen räcker två dagar. De som blivit godkända i examen får använda yrkestiteln CGR-revisor efter att deras uppgifter registrerats i Centralhandelskammarens revisorsregister. Centralhandelskammaren har godkänt CGR-revisorer sedan år 1924.

Centralhandelskammaren ordnar även GRM-revisorsexamen. Examen räcker en dag. Beroende av examensresultaten beslutar varje separat handelskammare om godkännande av revisorer inom sitt verksamhetsområde. De som blivit godkända i examen får använda yrkestiteln GRM-revisor efter att uppgifter angående dem har registrerats i Centralhandelskammarens register över revisorer. Det är möjligt att på elektronisk väg få uppgifter om, utdrag ur och intyg över de anteckningar som gjorts i revisorsregistret. <www.kkk.fi>

Ny revisorslag

31 januari i år fattade den finska riksdagen beslut om en ny revisionslag. Revisionsplikten har slopats för mindre företag för räkenskapsår som börjar 1/7 2007 eller senare. Aktiebolag behöver inte ha en revisor när högst ett av följande tre villkor har uppfyllts under de två senaste räkenskapsåren:

  1. balansomslutningen överstiger 100 000 euro,

  2. omsättningen eller motsvarande avkastning överstiger 200 000 euro eller

  3. antalet anställda överstiger i genomsnitt tre. Ett undantag är att alla bostadsaktiebolag med minst 30 lägenheter måste ha revision. Fler än 67 000 aktiebolag undantas från revisionsplikten.