I slutet av förra året beslutade FAR SRS att bidra med 5,4 miljoner kronor till inrättandet av en professur i redovisning och revision vid Stockholms universitet. Nu är det dags för tjänsten att utlysas. Företagsekonomiska institutionens chef, professor Thomas Hartman meddelar att man kommer att annonsera både i Sverige och internationellt. Han hoppas på många sökande, men säger samtidigt att det är ett begränsat antal personer som kommer att matcha kriterierna.

– I den akademiska världen är det inom företagsekonomi allra svårast att hitta kompetent folk inom redovisning och finansiering. Om vederbörande dessutom ska vara bra på revision så smalnar det av ytterligare, säger Thomas Hartman.

Tjänsten kommer att utlysas via svenska och internationella tidskrifter och lämpliga webbsidor under försommaren 2007.

– Vi kommer även att kontakta vissa personer och upp mana dem att söka tjänsten, säger Thomas Hartman.

Ansökningstiden går ut i augusti och förhoppningen är att den nya professorn ska vara på plats till höstterminen 2008.

Den som kan komma ifråga för den aktuella tjänsten ska kunna uppvisa en hög grad av vetenskaplig skicklighet samt väl dokumenterad pedagogisk kompetens. Vid bedömningen av de sökande kommer särskild vikt att läggas vid vad och hur mycket personen har skrivit och var detta har publicerats. Särskilt meriterande är det att ha blivit publicerad i internationella sammanhang.

Överenskommelsen mellan FAR SRS och Stockholms universitet innebär att FAR SRS via stiftelsen FAR:s Jubileumsfond tillskjuter 5,4 miljoner kronor under sju år av totalt cirka tio miljoner kronor.

FAR:s Jubileumsfonds ändamål är att främja forskning och utbildning inom företagsrevision och externredovisning. Stiftelsen inrättades av FAR förlag inför FAR:s 75-årsjubileum 1998 för att verka för revisorsyrkets vidareutveckling. Professuren är det hittills största projektet för stiftelsen.