Försvarsindustriföretaget Saab är ett av få svenska företag som har egen personal stationerad i Bryssel. Och företaget har nyligen bestämt sig för att ytterligare höja svansföringen. Irene Svensson har visserligen arbetat för Saab i Bryssel i tre år men det är först nu som Saab har eget kontor i Sweden House ett stenkast från EU-parlamentet och kommissionen.

– Det är viktigt att finnas på plats i Bryssel. Att synas och samtala med tjänstemännen, förklarar Irene Svens son som innan flytten till Bryssel var informationsdirektör i företaget.

Anledningarna är flera till att Saab satsar på Brysselkontoret. Dels är företaget aktivt i den europeiska organisationen för försvarsindustri med kontor i Bryssel. EU:s försvarsbyrå (European Defence Agency) finns också här.

– Trots 14 000 anställda är vi små nummer fem eller sex inom europeisk försvarsindustri. Nu när vi finns på plats kan vi tillvarata våra intressen på ett bättre sätt. Det gäller också inom EU.

Hon och hennes kollegor – som kommer för kortare eller längre tid från Sverige – är just nu engagerade i den diskussion som förs i EU-parlamentet och kommissionen om att ta bort vissa barriärer vid upphandling av försvarsmateriel.

– EU-parlamentarikerna är definitivt intresserade av att höra industrins åsikter, anser hon och säger att svenskar även måste bli bättre på att informera och få information från tjänstemän i EU. Hon säger att visst är byråkratin omfattande och trög men att det ändå är relativt enkelt att få berörda personer att lyssna.

Ytterligare en anledning till att Saab vill finnas på plats i Bryssel är EU:s forskningspengar. Företaget är bland annat aktivt inom ramen för ett flygtekniskt forskningsprogram samt ett clean-air-projekt där man tittar på utsläpp, buller, osv.

– För framtiden är det viktigt för oss att vara med och visa vår kompetens.